Dřevěné mašlovačky a peroutky
Tradiční náčiní, které znáte z kuchyní svých babiček a prababiček. Mašlovačka, také známá jako peroutka či mazačka, je vyrobená z husího peří, štětec zase z pravé koňské žíně. Obě tyto pomůcky využijete při pečení, například při potírání jablečného štrůdlu, vánoček a mazanců. Hodí se ale také při grilovaní masa.
Nejprodávanější
Mašlovačka, pečící pomůcka s vůní tradice
Mašlovačka, známá také pod názvem mazačka a peroutka, je tradičním nástrojem v kuchyni, který slouží především k potírání těsta před vložením do trouby. Využití najde ale i při grilování masa. Tyto štětce, vyrobené z jemného husího peří, mají bohatou historii a jsou oblíbeným výrobkem již po mnoho generací. Mašlovačku zaručeně najdete i v kredenci vaší (pra)babičky. Peroutky jsou ceněny pro svou schopnost rovnoměrně nanášet na povrch těsta rozšlehané vejce, olej nebo třeba med. Díky své jemnosti a pružnosti umožňují precizní potírání například domácí vánočky.
Jak vyčistit mašlovačku
Mašlovačky a peroutky jsou tradičními nástroji, které spojují klasickou eleganci s praktičností. Aby se mašlovačky dlouho zachovaly v dobrém stavu, je důležité o ně pečovat správně. Jejich peří nepatří do myčky na nádobí. Po použití je třeba peří důkladně odmastit a nechat je přirozeně vyschnout na vzduchu, ideálně na místě v blízkosti okna. Dřevěnou rukojeť je dobré občas lehce naolejovat, aby se zachovala její krása a pevnost. S dobrou péčí vám budou dlouhodobě sloužit a připomínat hodnotu tradičních kuchyňských nástrojů v rodinné historii.