Kořeněné a božsky voňavé podzimní sušenky se vzorem
Milujete vůni hřejivého koření v kombinaci s deštivými podzimními dny? Máte plno osvědčených receptů, ale rádi byste na stůl podali něco neotřelého, co má šťávu? My hlasujeme pro využití sezónních potravin. Na stole milujeme jablečný štrůdl, dýňovou polévku i nebesky dobrý, celou noc tažený, horký vývar. Podzim chutná skořicově, voní po vanilce a hřeje jako zázvor. Přesně jako báječné máslové sušenky, které si musíte zkusit upéct i vy!
Pokud jste si koupili embosovaný váleček, tak ho jistě chcete co nejdříve vyzkoušet. Není to nic složitého a do pečení se klidně mohou zapojit i děti. Váleček na těsto vytvoří sice krásný vzor, ale není vhodný na úplně každý typ těsta. Hodí se zejména na křehká máslová těsta. Rozhodně jej proto využijete na většinu vánočních receptů. A víte co je nejlepší? Už se nebudete muset starat o náročné zdobení. Na co je naopak nevyužijete jsou všechna těsta, která kynou, dmou se a jinak pracují, takže na piškotová a kynutá těsta v kombinaci se vzorovaným válečkem zapomeňte. Recept, který právě čtete, je ale právě pro váleček se vzorem nebo razítka na těsto jako dělaný.
Co budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 210 g másla (chvilku odstáté při pokojové teplotě)
- 100 g moučkového cukru
- žloutek
- špetka soli
- ½ lžičky skořice
- špetka mletého zázvoru
- citronová kůra
- semínka vanilkového lusku
- váleček na těsto se vzorem
Jak na to?
- Hned na začátku důkladně zamícháme do mouky všechno zmíněné koření. Tedy zázvor, skořici, vanilku, a přidáme i citronovou kůru a sůl.
- Rozsekáme máslo a vidličkou (nebo špičkami prstů) a zpracujeme společně s moukou a cukrem do jemné drobenky. Vzhledem k tomu, že se jedná o křehké těsto, tak se máslo nikdy nesmí zahřát! Opatrná práce hned v prvním bodě je naprosto zásadní.
- Nyní k směsi přidáme žloutek a vytvoříme z hmoty celistvé a hladké těsto. Opět příliš neotálejme a těsto hněteme jen po dobu nezbytně nutnou pro dokonalé spojení.
- Těsto dáme vychladit do lednice. Jen tak se ingredience dokonale spojí.
- Po vytažení těsta z lednice pracujeme svižně. Nejprve na pomoučeném válu těsto klasickým dřevěným válečkem vyválíme do hladka. Minimálně na tloušťku 0,5 cm a více.
- V této fázi již přichází na řadu embosovaný váleček na těsto. Tím vytlačíme požadovaný vzor na již rozválené těsto. Nebojme se více přitlačit.
- Z takto připravené hmoty vykrajujeme požadované tvary. Možností máme nepřeberné množství. Vzor obzvlášť vynikne na jednoduchých tvarech jako je například kolečko nebo srdíčko.
- Vykrojené tvary dáváme na pečícím papírem vyložený plech.
- Plech dáme ještě minimálně na půl hodiny do lednice, aby se vzor zvýraznil. Nezapomínejme, že pracujeme s křehkým máslovým těstem, které neustále pracuje. Opět bude důležitá naše rychlost.
- Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 180-190°C.
- Teprve do dobře rozpálené trouby vkládáme plech se sušenkami. Pečeme cca 6 minut. Platí zde pravidlo, že pokud sušenky zespodu lehce zrůžoví, tak bychom je už měli vytahovat z trouby, dopečou se totiž ještě při manipulaci s plechem, tak pozor na to – stejným způsobem se totiž mohou i připálit.
- Hrozí riziko popálení! Sušenky jsou tak dobré, že je rodina nenechá ani pořádně vychladnout.
Chmurné dny mají občas depresivní nádech. Na druhou stranu podzim dokáže okouzlit magickou atmosférou, která s každým soumrakem vyplouvá na povrch. Kdy jindy máte čas trávit večery společně s dětmi například u společenské hry, nebo číst napínavou knihu schouleni pod hřejivou dekou? Zapalte si svíčku, vytáhněte deskové hry a k tomu si dejte výborné sušenky nádherně vonící po skořici, jež vás zahřejí na těle i na duši.
A jak trávíte podzimní večery vy?