BLACK FRIDAY je tu ❤️ Doprava od 29 Kč a sleva 20 % na vybrané produkty. S kódem EXTRA10BF sleva 10 % navíc!

Lifestyle, Strana 10

Trend vánočního pečení: dřevěné perníčky

Trend vánočního pečení: dřevěné perníčky

drevene-pernicky

Víte, co je v našich končinách nejvýraznějším symbolem Vánoc? Nepochybně vánoční perníčky, které patří k nejstaršímu svátečnímu pečivu vůbec. Dříve se těsto vytlačovalo do vyřezávaných dřevěných forem a postupem času se začalo nejrůzněji zdobit. My vám nyní přinášíme recept na velice netradiční a o to stylovější zdobení vánočních perníčků – dřevěné dekorování.

Vánoční perníčky – recept na těsto bez měknutí

Co budeme potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 menší lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžíce medu
  • 100 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • olej na potření folie
  • strukturální folie s dekorem dřeva (koupíte ve specializovaných obchodech a e-shopech s cukrářským zbožím)

Na potření před pečením

  • 35 ml vody
  • malá lžička kakaa holandského typu

Na potření po pečení

  • mašlovačka
  • zbylý bílek rozmíchaný s trochou vody (případně rumu)

valecek-se-vzorem   dreveny-pernicek   pernicky-recepty

Postup

  1. Do větší mísy prosejeme mouku a moučkový cukr a smícháme všechny “suché” ingredience.
  2. Postupně přidáme tekutý med, rozšlehané vejce a rozpuštěné (nikoliv teplé) máslo.
  3. Lehce mícháme dřevěnou vařečkou a pak už hněteme rukou. Není třeba to s mícháním nijak přehánět. Chceme jen, aby se spojily ingredience a vzniklo hladké a celistvé těsto.
  4. Pokud se nám bude zdát, že těsto příliš lepí, tak ho můžeme podsypat trochou mouky.
  5. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme nejlépe přes noc uležet.
  6. Na druhý den těsto vyválíme na pomoučeném dřevěném válu na tloušťku cca 7-8 mm.
  7. Nyní již přišel ten správný čas na dekorování našich perníčků.
  8. Na vyválený plát přitiskneme strukturální folii zlehka potřenou olejem a přitiskneme na těsto a vyválíme válečkem nyní ještě zhruba na 4 mm. Nebojíme se na těsto přitlačit. 
  9. Vřele doporučujeme pracovat jen s dobře vychlazeným těstem. Já osobně si těsto rozdělím na několik kousků, část vyválím a zbytek nechám chladit v lednici.
  10. Následně vykrajujeme požadované vánoční tvary.
  11. Chceme-li aby byl vzor ještě výraznější, plech s perníčky vložíme na 10 minut do lednice.
  12. Následně potřeme perníčky směsí vody a kakaa, čímž vytvoříme požadovaný dekor.
  13. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C a to cca 8-10 minut.
  14. Ihned po vytažení perníčky potíráme dobře rozšlehaným bílkem, do kterého jsme přidali vodu nebo rum.

Co říkáte na perníčky bez zdobení?

Těsto na perníčky už máme, ale nyní je potřeba se zaměřit na samotné zdobení. Chcete letos něco jiného a zdlouhavé zdobení cukrovou polevou vám nic neříká? Pak letos musíte vyzkoušet perníčky s dřevěným dekorem. Sklidí zaručený úspěch! Dejte vašemu pečení nový rozměr! Navíc se přiblížíte tradicím, kdy se ke zdobení drobného máslového pečiva používala dřevěná razítka na těsto. Vaše babička má jistě takové dřevěné razítko ještě někde na půdě, nebo v kredenci.

zazvorove-susenky

Už jste slyšeli o embosovaných válečcích?

Embosovaný váleček na těsto je vlastně klasický dřevěný váleček se vzorem, jehož reliéf se prokresluje do těsta už během válení. Aplikace je snadná, jednoduchá a efektní.

Na jaký typ těsta použít embosovaný váleček?

Dřevěné embosované válečky se rozhodně nehodí na kynutá těsta, ale například ani na těsta obsahující kypřící prášek, protože těsto v troubě nabude a požadovaný vzor by tak při pečení zmizel. Embosované válečky se hodí zejména na následující těsta: 

  • Perníkové těsto
  • Sušenkové těsto
  • Klasické linecké těsto
  • Potahovací hmoty z marcipánu a fondanu

embosovany-valecek-vanoce

Bez čeho se neobejdete při servírování vánočního cukroví?

Vánoční pečení se samozřejmě neobejde bez stylového servírování. Pokud chcete, aby vaše linecké cukroví, včelí úly, vánoční perníčky a staročeské pracny vypadaly dokonale, tak využijte dřevěný etažér. Ten vytvoří na stole dokonalé vánoční aranžmá a vaše vánoční cukroví se dočká úctyhodného servírování. Vybírat můžete hned z několika typů etažérů – porcelánový, dřevěný, rustikální z podložek kmene břízy, případně kombinovaný servírovací stojan pro ultramoderní kuchyně.

etazer-s-cukrovim

Máte nějaké netradiční postupy na zdobení perníčků? Pochlubte se nám v komentářích, nebo na našich sociálních sítích. Hledáte-li více inspirace na vánoční pečení, tak navštivte náš Pinterest, kde najdete spoustu vánočních nápadů.

Vánoční horké jablko s vůní skořice a tradic

Vánoční horké jablko s vůní skořice a tradic

Nahledovy-horke-jablko

Horký kořeněný nápoj k Vánocům neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte recept, který máme v ČistéDřevo.cz nejraději a samozřejmě sklízí ovace i doma. Vánoční servírování jídla spolu s horkým nápojem s vůní jablek a koření okouzlí  sváteční atmosférou i specifickou chutí. Vyzkoušíte ho taky?

Horké jablko – recept

Snadný recept, který můžete libovolně upravovat a hodí se pro alko variantu pro dospělé, i nealko verzi pro děti. 

Co budeme potřebovat

  • 3 sladká jablíčka
  • Šťáva z citronu
  • Šťáva z pomeranče
  • 5 hřebíčků
  • Lžička skořice
  • Špetka kardamomu
  • Muškátový oříšek
  • Zázvor (může být sušený, který výrazněji voní, ale i čerstvý – ten má správný říz)
  • Lžíce třtinového cukru
  • Voda (záleží na šťavnatosti zvoleného ovoce a vašich preferencích)

horke-jablko-detail   horke-jablko-servirovani   horke-jablko

Postup

  1. Oloupaná a nakrájená jablka zkaramelizujeme na lžíci třtinového cukru.
  2. Po zkaramelizování je zalijeme vodou a přidáme směs koření. Nejvýraznější vůně docílíme rozdrcením koření v hmoždíři.
  3. Po změknutí jablíčka rozmixujeme. (Jen nezapomeňte nejprve vytáhnout hřebíček.)
  4. Pomocí dřevěného lisu na ovoce vymačkáme citrusy a šťávu přilijeme do směsi.
  5. V případě potřeby dolijeme vodou. Dospělí mohou horké jablko doplnit o kvalitní brandy, případně jiný alkohol (skvěle chutná s třtinovým rumem a whisky).
  6. Servírujeme ve stylových šálcích.

Náš tajný tip na závěr: Máte rádi řízné chutě? Nebojte se experimentovat a do nápoje přidejte trochu chilli rozdrceného v dřevěném hmoždíři. Výsledkem budete mile překvapeni a navíc vás nápoj ještě více zahřeje.

Co pít v chladných zimních měsících a čím si připít o Vánocích?

Jak povzbudit naši psychiku, která s nedostatkem slunečního svitu značně strádá? Podobný vliv na nás má vedle počasí i jídlo a pití. Nevyhýbejme se proto koření, které zahřívá, a ovoci, které nám osladí život. V rámci alko verze nezapomeňte, že hrnek může po sobě zanechávat stopy, které většinou na dřevěném stole zůstávají. S tím vám hravě pomohou podtácky pod hrnek.

Co pili o Štědrém večeru vaši předci?

  • Nechyběla samozřejmě voda z vlastní studny.
  • Ve vinařských oblastech se na stole vyjímala láhev dobrého vína, případně domácí pálenka, co měla říz.
  • Za sváteční se považovala káva a čaj, neboť těchto nápojů nebylo vždy dostatek.
  • Velice tradičním nápojem našich předků byla samozřejmě medovina. Med patřil k dostupným surovinám a dodnes nesmí na svátečním štědrovečerním stole chybět. Dle pověr přináší do stavení hojnost a bohatství
  • V nejrůznějších podobách se u vánočního stolu popíjel punč, či jiný horký a kořeněný nápoj. Tento zvyk pravděpodobně pochází od německých měšťanů.

vanocni-stromecek   vajecny-liker-darek   dreveny-andilek

Proč servírovat horké nápoje do dřevěných hrnků?

Dřevěný materiál má tři velké výhody. Dřevěný hrnek dokonale izoluje teplo, skvěle vypadá a navíc se nerozbije. Pokud tedy hledáte ideální nádobí k dětem, tak nádobí ze dřeva by pro vás mělo být jasnou volbou. Horké jablko ale nemusíte nutně pít jen doma, skvěle prohřeje i na zimním výletě, stačí jej jen nalít do termosky.

drevena-kuksa_2

Co k horkému jablku servírovat?

Horký kořeněný vánoční drink si zaslouží i něco dobrého k zakousnutí. Slaďte tyto dvě báječné ingredience, naplňte servírovací tác po okraj a máte skvělé pohoštění pro návštěvu.

Co se k “horkému jablíčku” hodí?

  • Zimní klasikou je samozřejmě klasický jablečný štrúdl. Já osobně ho miluju ještě teplý.
  • Jakékoliv kořeněné sušenky. Už jste například zkoušeli ty zázvorové? Skvěle prohřejí organismus.
  • Máte už vánoční cukroví? Pochlubte se! My se letos zamilovali do perníčků s “dřevěným” povrchem. Na recept se můžete těšit už brzy.
  • Máte raději říznější chuť, přidejte si do pití více alkoholu a ozdobte servírovací podnos například kávovými sušenkami.

kavove-susenky_1   susenky

Punč, svařák, medovina a v neposlední řadě horké jablko, jež svou specifickou vůní linoucí se napříč všemi adventními trhy, nejvíce připomínají Vánoce. Skvěle tento horký nápoj chutná venku třeba v hrnečku s nápisem. Sněží, mrzne, až praští, ale vy se nechcete vzdát této romantiky? Pak vás od studených prstů a vlezlé zimy zachrání švédský oheň, která má spoustu výhod. Postavte si mini táborák třeba na zahradě a nejen, že bude dokonalým zdrojem světla a tepla, ale kdykoliv si na něm můžete přihřát horký nápoj. Nebo si nad švédským ohněm rovnou opečete špekáčky?

Opékání špekáčků v zimě? Proč ne!

Opékání špekáčků v zimě? Proč ne!

Nahledovy-finska-svice

Na grilování přece nemusíme čekat až do jara. Opékání špekáčků v zimě má teprve své osobité kouzlo. Pokud navíc zvolíte vhodné produkty, tak vám v grilování, či obecně vaření v přírodě nebude stát nic v cestě.

Opékání špekáčků se nemusíte vzdát ani v zimě

Kouzlu zimního venkovního vaření u nás podlehly převážně restaurace. Poslední dobou se ale tyto chvilky v hygge stylu dostávají do popředí zájmu široké veřejnosti. A my se vůbec nedivíme a tento trend rádi následujeme! 

Celoroční grilování je populární v zahraničí, především na severu Evropy, kde se například stalo tradicí opékání o Vánocích. Proč ne? Rozhodně to má své kouzlo. Ani vy se v chladnějších měsících nemusíte vzdát svého oblíbeného koníčku. Stačí se jen důkladně připravit.

opekani-v-zime   ohniste-v-zime

Skvělá zimní vychytávka: švédský oheň bez přikládání

Na zimní opékání se každoročně celá rodina velice těší. Sníh, teplo ohně a rodinná atmosféra někde v lůně lesa je povznášející pro děti i dospělé. 

A bez čeho se v lese při opékání špekáčků rozhodně neobejdeme? 

My jednoznačně hlasujeme pro švédský oheň. Je známý také pod názvy finská svíce, kanadská pochodeň nebo také Jätkänkynttilä. Jedná se o obyčejný špalek dřeva, který je částečně navrtán, což umožněno tzv. komínové hoření. Následné nasávání vzduchu a výrazný tah umožňuje hoření pouze uvnitř špalku, proto dřevo hoří ekonomičtěji a hravě si na něm ohřejete například jídlo, nebo opečete špekáčky. Finskou svíci si dokonce můžete vyrobit doma svépomocí.

ohen

Jak uklidit po opékání?

Udělali jste si báječné odpoledne s rodinou či přáteli při ohýnku? Nyní po sobě ale musíte zahladit všechny stopy.

  • Jako první uklidíme veškeré odpadky.
  • Necháme oheň důkladně dohořet. Na to je právě švédský oheň ideální. Máme odzkoušeno, že jeden takový dřevěný špalek akorát stačí k opečení špekáčků s rodinou či přáteli (v průměru hoří 90 minut).
  • Pokud ještě nejsou uhlíky dostatečně studené, tak si pomůžeme vodou a ohniště polijeme.
  • Ve chvíli, kdy jsou již uhlíky studené, tak je pomocí lopatky uklidíme pod okolní stromky. Věděli jste, že je popel skvělé hnojivo?
  • Odstraníme případné kameny, kterým jsme “ohniště” ohraničovali, či zasypeme vykopanou jámu.
  • V žádném případě nikdy neodcházíme od hořících, či doutnajících uhlíků a zbytků dřeva!

ohniste   ohen-v-zime

Co si k zimnímu opékání přibalit do batohu?

Zimní opékání se samozřejmě neobejde bez dobré výbavy. Kromě finské svíce, která se pohodlně vejde do batohu, a buřtů na opékání, se vám jistě bude hodit i nádobí ze dřeva a mnohé další vychytávky.

Inspirujte se:

  • Vidlice na opékání – dnes existují i velice skladné teleskopické typy.
  • Termoska na horký nápoj je již evergreenem v nezbytné výbavě každého milovníka přírody. Hodit se vám bude i dřevěná kuksa nebo korbel na nápoje. Dřevěný korbel ocení především mužská část výpravy.
  • Dřevěné nádobí, které se nerozbije. Doporučujeme především praktické dózy na potraviny. Navíc vám můžeme z osobní zkušenosti potvrdit, že špekáček z dřevěného talíře chutná úplně jinak.
  • Pytlík na odpadky nikdy nezapomínejte!
  • A jak už bylo zmiňováno výše, tak se rozhodně neobejdeme bez švédského ohně.

kempovani-v-zime   zima

Ještě jste opékání či grilování v zimě nezkoušeli? Pak to jistě musíte napravit a užít si tuto netradiční zábavu se svými nejbližšími. Pokud hledáte další skvělé nápady a vychytávky ze dřeva, tak navštivte náš Pinterest, kde se to hemží inspirací, jak dřevěné výrobky využívat a na co vše je použít.

Vánočka jako od babičky

Vánočka jako od babičky

vanocka-jako-od-babicky

Osobně vánoční cukroví moc nemusím. Na co se ale každoročně ohromně těším je voňavá vánočka, která pro mě spolu se smrkovými větvičkami tvoří tu pravou vůni a atmosféru Vánoc. A proto jsem se rozhodla podělit se s vámi o recept mojí babičky na štědrovečerní vánočku. Následná závislost zaručena!

Mrkněte do našeho sortimentu, jestli vám nechybí v kuchyni něco nechybí. Máme vše skladem i ve velkém množství!

Doplnit kuchyňské náčiní

Štědrovečerní vánočka – recept

Vánočka tradičně symbolizuje spjatost rodiny a láskyplné pouto. Většinou se plete z devíti copů, což má rovněž svůj význam. Spodní čtyři prameny značí čtyři živly (oheň, vodu, zemi a vzduch). Prostřední tři prameny symbolizují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva prameny zase představují vědění a lásku. Každá rodina má svůj recept, někde se přidává sušené ovoce, jinde oříšky či staročeské koření. My vám přinášíme náš oblíbený recept, který voní po rumu, koření a Vánocích.

Co budeme potřebovat

  • 125 g másla
  • 80 g cukru krystal
  • kůra z 1 citronu
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • ¼ mléka
  • vanilka z 1 lusku
  • 25 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g rozinek předem namočených v rumu
  • 65 g opražených a nasekaných mandlí (plus hrst plátků mandlí na posypání vánočky)
  • šťáva z jednoho citronu (cca 50 g)
  • špetka kardamonu
  • špetka mletého muškátového oříšku

vanocka-priprava   vanocka-servirovani   vanocka-s-rozinkami

Postup

  1. V první řadě necháme vzejít kvásek. Já po vzoru babičky rozdrobím droždí do misky, posypu cukrem (stačí například jen čtvrt lžičky) a špetkou hladké mouky, zaliju polovinou mléka (cca 125 ml). Směs pak přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.
  2. Nyní umícháme máslo metličkou do pěny.
  3. K máslu nyní přidáme žloutky s cukrem a utřeme do pěny. Skvěle k tomu poslouží stěrka do kuchyně. Těsně před dokončením přidáme sůl, kůru i vanilku.
  4. Prosejeme mouku, do které uděláme důlek a vlijeme vzešlý kvásek.
  5. Přidáme utřené žloutky s cukrem a máslem a zbylé mléko. Nyní vypracujeme tuhé těsto.
  6. Do těsta postupně lehce pomocí vařečky zapracujeme rozinky a opražené nasekané mandle.
  7. Směs nyní přendáme na pomoučený kuchyňský vál a ještě jednou důkladně propracujeme. Těsto pak necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu pod čistou utěrkou. Na kynutí jakéhokoliv kynutého těsta se mi nejvíce oplatila klasická ošatka na pečení chleba.
  8. Po vykynutí překlopíme těsto na kuchyňské prkénko či dřevěný vál a pomocí válečku rozválíme.
  9. Z hmoty následně odkrojíme 9 stejných kousků, a ty ručně rozválíme na 9 pramenů, které následně spleteme dohromady. Na postup při pletení copánků z těsta se můžete podívat ve videu.
  10. Jakmile vánočku spleteme, necháme ji ještě na plechu 15 minut kynout. Pokud je vánočka dobře upletená, zpevňovat se vůbec nemusí, někdo ale zpevňuje pomocí špejlí.
  11. Nyní pomocí mašlovačky potřeme vánočku rozšlehaným vejcem (můžeme k němu přilít trochu rumu se skořicí) a posypeme plátky mandlí.
  12. Pečeme 10 minut v horkovzdušné troubě rozpálené na 195 °C a následně snížíme teplotu na 160°C  a pečeme dalších 45 minut.
  13. Pokud povrch rychle zlátne, přikryjem vánočku alobalem. Mým tajným tipem jsou obaly od másla, které si před vánoci schovávám. Právě těmi vánočku v troubě  přikryju, díky čemuž zlátne pomaleji a pak se po dopečení krásně leskne a voní.

Jaké kuchyňské náčiní se vám k pečení bude hodit

Co si budeme povídat, můžeme být skvělí kuchaři i pekaři, či cukráři, ale bez těch správných potřeb do kuchyně se prostě neobejdeme. Na našem e-shopu ČistéDřevo.cz najdete vše potřebné. 

Jaké kuchyňské potřeby se vám k pečení nejen štědrovečerní vánočky budou hodit?

 embosovany-valecek-vanoce

Jak vybrat vál

Bez kuchyňského válu si jakékoliv pečení ani neumíme představit. Jaký si ale vybrat, aby vaše pečení bylo co nejjednodušší? Dřevěný nebo snad silikonový? Pojďme se společně podívat na jejich výhody, výběr pak bude o to jednodušší.  

Výhody dřevěného válu:

  • Pevnost, odolnost, vyšší nosnost.
  • Na rozdíl od silikonového válu na něm můžete krájet nožem a používat klasická vykrajovátka (u silikonového se doporučují pouze plastová).
  • Tradice a nesmrtelnost. Když se o vál budete dobře starat, odmění se vám dlouhou životností. (Po použití stačí pečlivě umýt, naolejovat, přebytečný olej setřít a v pokojové teplotě osušit.)
  • Oceňujeme zejména zarážky, díky kterým se nám těsto nedostane někam, kam bychom nechtěli. Navíc díky nim samotný vál zůstává na svém místě.
  • Velký vál šetří vaši kuchyň a úklid je pak mnohem snazší.

Přednosti silikonového válu:

  • Snadná údržba, po použití ho lehce setřete nebo umyjete v myčce.
  • Pro svou skladnost je ideální do menší kuchyně, kde potřebujeme šetřit místo.
  • Nepřilnavý povrch zajistí, že těsto nemusíte tolik podsypávat moukou. Mnohé typy silikonových válů se navíc dají použít i jako podložka na pečení.

pernicky-receptar

Chcete více inspirace na Vánoce, pečení, ale i vánoční dekorace? Sledujte náš Pinterest, kde najdete spoustu nápadů s vůní dřeva, ale i praktické informace.

Originální dárky pro myslivce ve znamení sv. Huberta

Originální dárky pro myslivce ve znamení sv. Huberta

Nahledovy-lovu-zdar

Podzim se u myslivců nese v poměrně slavnostním duchu a nutí nás možná přemýšlet, jaký vánoční dárek milovníkovi lesa či lovci pořídit. V následujícím článku se dozvíte něco o největším svátku všech myslivců – svatohubertských slavnostech – a samozřejmě nechybí tipy nejen na dárky ze dřeva pro myslivce a vlastně každého, komu chcete pořídit speciální dárek na míru.

Svatohubertská jízda. Co to je?

Máte v rodině nebo mezi přáteli myslivce? Pak byste měli vědět, že se 3. listopadu pravidelně v českých i slovenských zemích pořádají tradiční svatohubertské jízdy. Slyšíte o ní poprvé? Svatohubertská jízda je ve skutečnosti symbolický hon na lišku, kdy lišku představuje samotný myslivec. Na závěr dne samozřejmě nechybí nefalšovaná zábava, pivo v dřevěných korbelech a zvěřinové pochoutky stylově servírované na dřevěných prkýnkách, korýtkách, či dokonce na smrkových větvičkách. Myslivci většinou výrazně podporují tradice a zvyklosti, a tak u nich najdete opravdu stylové servírování jídla v ryze dřevěném duchu. K Hubertské zábavě rovněž patří pořádání plesů – tzv. “Hubertská”.

prkenko-na-maso   zebro

Tipy na dárky pro myslivce či milovníka přírody

Zájmy myslivců se většinou točí kolem přírody, zvěře a v neposlední řadě i lovu. Vřele proto doporučujeme pro zapálené myslivce využít možnosti dárků na míru a s nimi související gravírování do dřeva.

Gravírování do dřeva. Co to je?

Vypalování do dřeva právem patří ke stále oblíbenějším uměleckým technikám. Pomocí rozpáleného předmětu (v našem případě profesionálního laseru) dochází k odpařování dřeva, čímž se stává vypálený motiv neodstranitelným. Díky gravírování obecně vznikají unikátní dřevěné dekorace, originální dárky, třeba i upomínkové předměty vhodné pro firemní zákazníky, svatebčany i pro nejrůznější životní milníky. Dárky s gravírováním mají navíc jednu velkou výhodu – dají darovanému jasně najevo, že jste si na dárku dali opravdu záležet. A v neposlední řadě pro naše šikovné specialisty na laseru není nic nemožné, stačí přijít s nápadem a kreativní kolotoč může začít.

A jaké dřevěné výrobky pro myslivce si nechat ozdobit vypalováním do dřeva?

  • Dřevěná dárková krabice s lesním motivem může skrývat mnohá tajemství – naplníte je podle sebe nebo sáhnete po dřevěné dárkové krabici, kterou jsme pro vás už naplnili?
  • Pivní korbel se jménem, případně mysliveckým heslem “Lovu zdar!” nesmí chybět.
  • Dřevěné hodiny v přírodním duchu, se zvířecími motivy. Co třeba s textem “Je čas vyrazit do lesa”?
  • Dřevěná prkénka vhodná k přípravě i servírování zvěřinových pochoutek. Vygravírovat na prkénko můžete například jméno obdarovaného nebo jakýkoliv motiv kolem myslivosti a lovectví.

lovu-zdar-bedynka   lovu-zdar-nosic   nosic-na-panaky-lovu-zdar

Jaké zajímavé dárky ještě myslivci pořídit?

  • Dárkový koš s oblíbenými zvěřinovými pochoutkami. Dárkové koše patří tradičně k dárkům, které nikdy neurazí. Krásný proutěný košík jednoduše naplníte tím, co má dotyčný rád.
  • Teplé oblečení vhodné na “čekanou” ocení každý zimomřivec.
  • Kvalitní termoska na horký nápoj je ideální pro chladná rána v lese.
  • Bez kvalitní čelovky, případně příruční svítilny, se žádný myslivec neobejde.
  • Sada nožů na zpracování lovené zvěře je naprostou nezbytností.
  • Hamaka, či klasická závěsná síť, se hodí na odpočinek v lese, případně poslouchání jelení říje. Umíte si snad představit větší romantiku?

TIP NA ZÁVĚR: Máte doma malého myslivce, nebo milovníka přírody? Pak vám jistě nesmí chybět naše lesní abeceda, která je krásnou nástěnnou dřevěnou dekorací a zároveň skvělou učební pomůckou pro malé školáky.

lesni-abeceda

Okénko do historie – sv. Hubert

Sv. Hubert byla historicky doložená postava. Jednalo se o akvitánského šlechtice z bohaté rodiny. Své dny si krátil nezřízeným životním stylem, hodováním a v neposlední řadě lovem. Na jednom honu údajně zabloudil hluboko do lesa a zde spatřil nadpozemsky krásného bílého jelena s křížem mezi parožím. Skrz lesní bytost v podobě jelena k němu promluvil Bůh a Hubert se jak jinak než polepšil. Po tomto mystickém zážitku se stal knězem, po čase dokonce biskupem a výrazně se zasloužil o šíření křesťanství u nás. Po své smrti se stal patronem všech lovců a myslivců. 

Hledáte-li další tipy na dárky pro vaše nejbližší, tak sledujte náš Pinterest, kde najdete inspiraci na dřevěné dárky s různými motivy. Obzvlášť pokud si nejste jistí, co přesně nechat na výrobek ze dřeva vypálit, tak je Pinterest doslova bezednou studnicí unikátních nápadů.

Jak na hygge dětský pokoj ve skandinávském stylu

Jak na hygge dětský pokoj ve skandinávském stylu

detsky-pokoj-skandinavsky-styl

Proč je severský styl bydlení tak populární? Je to jednoduché: využívá atmosféru, hřejivost a útulnost bydlení k vlastní radosti. Jedním slovem hygge [hjuge]. V dnešním článku se dozvíte, co vlastně to záhadné slůvko znamená, jak jej aplikovat na dětský pokoj a neopomeneme zmínit, proč je útulný a příjemný prostor v dětském pokoji tolik důležitý. 

Co je to hygge?

Slyšíte to v rádiu, v televizi a čtete o tom v novinách. Hygge! S příchodem chladných pošmourných rán a prodlužujících se večerů se jedná o často skloňované slovo. Znáte ale jeho význam? Hygge se údajne nedá vysvětlit, ale je dán pocitem, emocí a radostí. Podle Dánů, jež patří mezi nejšťastnější lidi na planetě, by mělo být lidskou přirozeností umět se radovat z maličkostí. Jak toho ale docílit? V první řadě bychom se měli zaměřit na náš domov, který by měl vzbuzovat harmonii a klid. Není tedy divu, že si styl hygge našel své pevné místo v interiérovém designu i domácnostech po celém světě.

dite-s-kytarou   prouteny-pokojicek

Proč styl hygge aplikovat na dětský pokoj

Pro vývoj dítěte je prostředí s hřejivou atmosférou extrémně důležité a hygge domov v přírodním duchu má na dětskou mysl výrazný vliv. Proč tedy prvky severského minimalistického bydlení nevpravit i do dětského pokoje?

  • Věnujte pozornost dětskému nábytku (komoda, dětská postel, psací stůl aj.). Hygge styl bydlení vždy preferuje ten dřevěný. Podle jednoho kanadského výzkumu, probíhajícího pod záštitou University of British Columbia, se dokonce zjistilo, že viditelný dřevěný povrch má výrazný pozitivní účinek na naši mysl a zdraví. Snižuje totiž stres a navozuje příjemné a relaxační pocity. Je tedy dřevěný nábytek klíčem ke štěstí, kterým Dánové údajně oplývají? Pokud ano, dopřejme ho našim dětem.
  • A co je pro hygge domov naprosto zásadní? Uklizený a dobře zorganizovaný prostor a k tomu vám v dětském pokoji snadno dopomohou dřevěné bedny a úložné boxy.
  • Víte, co mají děti a hygge styl společného? Lásku ke světýlkům. Dodejte dětskému pokoji útulnost pomocí lampiček, světelných řetězů i stylových nástěnných světel. Vřele doporučujeme ty s teplým světlem.
  • Starším dětem můžete snadno zpříjemnit pracovní stůl pomocí dřevěného psacího nářadí a náčiní (např. pravítka, pořadače, stojan na tablet). Pracovní kout díky tomu bude útulný a získá jednotný nádech, což samozřejmě vytváří přirozenou harmonii kolem nás. 
  • Zaměřte se na minimalismus a minimum barev. Dětem se mnohem lépe soustředí v místě, kde to nehýří barvami. Menší i větší děti pak mají více prostoru pro vlastní fantazii. Pokud si přesto na barvy v dětském pokoji potrpíte, tak je doporučujeme aplikovat například na stěnu (naším tajným tipem jsou nástěnná dřevěná puzzle – skvělý dárek i dekorace), tkané koberce ve skandinávském duchu a některé dřevěné hračky.

pokoj-pro-skolaka-maly   pracovni-stul   poradace-na-dokumenty

Hygge dekorace vhodné do dětského pokoje

Dánský životní styl hygge se pojí s minimalismem, kvalitním dřevěným nábytkem a v neposlední řadě s dekoracemi, které prostor výrazně zútulní.

kallax-boxy-uprava

Jaké dekorace vám v dětském pokoji nesmí chybět?

  • Teepee a stany nejsou skvělým útočištěm pro všechny věkové kategorie, ale dětský stan je již evergreenem v norském stylu bydlení.
  • Máte-li v dětském pokoji převážně dřevěný nábytek, tak se jej nebojte doplnit například o textilní prvek lana. Co třeba pořídit dětem provazový žebřík?
  • I hračky pro děti mohou být skvělou dekorací, obzvlášť pokud zvolíte dřevěné hračky, které k severskému ladění skvěle pasují a žádný pokojíček v norském stylu bydlení se bez nich neobejde. 
  • Dřevěné dekorace – například nejrůznější věnce. Můžete si jej vyzkoušet vyrobit svépomocí a barevně ho sladit s pokojem. Inspirujte se při výrobě na našem Instagramu.
  • Dřevěný kolotoč nad postýlku v severském duchu jsme si doslova zamilovali, dozdobte si ho podle našeho DIY návodu.
  • Dřevěné police nemusí být jen nudné, vsaďte na různé tvary, jako jsou medové plástve a domečky, které připomínají vesničku někde na zasněženém severu. Doplnit je můžete i o závěsné skandinávské domečky, žhavou novinku letošních Vánoc.
  • Nezapomínejte i do dětského pokoje vnést trochu přírody. Stačit bude jen pár drobností a uvidíte ten rozdíl. Výrobky ze dřeva, květiny či například šišky vám to doma rozvoní jako v lese. 

dite-s-drevenym-kolem   kolotoč-z-preklizky   dite-s-drevenou-hrackou

A jak jste na tom vy, také milujete hygge styl a příjemná atmosféra je u vás doma zásadní? Nebo si potrpíte na luxus a trendy? Hledáte-li inspiraci na vybavení interiéru v moderním, hygge, rustikálním či vintage stylu, tak navštivte náš Pinterest, kde se to hemží nápady kolem dřeva.

Jak vybrat dětskou jídelní židličku

Jak vybrat dětskou jídelní židličku

Nahledovy-jidelni-zidlicka

My rodiče chceme dětem dopřát jen to nejlepší a jednou z velkých výzev je pak pro nás právě výběr dětské jídelní židličky. Dřevěná, plastová nebo snad rostoucí? V následujícím článku se dozvíte, na co si dát při výběru židle pozor, na jaké kritéria se zaměřit a představíme vám nejčastější typy jídelních židliček, které vám usnadní výběr. 

Podle jakých kritérií vybírat jídelní židličku?

  1. Bezpečnost dítěte

V první řadě myslíme na bezpečnost dítěte. Jídelní židlička by proto měla být vyrobená z nezávadného materiálu. Nesmí rovněž chybět označení a to odkazem na normu ČSN EN 14988:2018, která udává, že výrobek splňuje konstrukční a bezpečnostní požadavky a je tedy v pořádku. 

  1. Využití stoličky

Dalším kritériem výběru by mělo být to, zda si budete dětskou židličku brát s sebou na cesty, či nikoliv. Pokud ano, tak vás jistě bude zajímat jednoduchost případného rozložení a opětovného složení a v neposlední řadě i váha. V tomto případě, i když rozhodně preferujeme dřevěnou stoličku, tak ta se na cestování příliš nehodí. 

  1. Údržba

Vřele doporučujeme zaměřit se i na následnou údržbu a celkovou praktičnost. Dětem stále něco padá, spousta rodičů navíc dnes uplatňuje BLW stravování a dítko nechávají od útlého věku vybírat si potraviny podle svého uvážení. Vybírejte tedy takovou, jejíž materiál je snadno omyvatelný, případně lze lehce sundat a vyprat látkový potah. Budete se divit, kolik výrobců na pratelné potahy nemyslí.

  1. Materiál

Podobně jako u jiného dětského nábytku je třeba myslet na materiál i v případě jídelní židle. Dřevěný povrch je obecně považován za nejvhodnější. Navíc si můžete být jisti, že vám i něco vydrží. Není neobvyklé, že stoličku ze dřeva používá i několik generací za sebou. 

  1. Opěradlo a sedací plocha

Opěradlo by vždy mělo plně podpírat záda malého děťátka už jen kvůli bezpečnosti a pak samozřejmě i kvůli správnému sezení. 

  1. Barevné provedení

Co si budeme povídat, samozřejmě nás kromě zmíněných důležitých bodů zajímá i to, jak bude židlička vypadat, a zda nám zapadne do interiéru.

jidelni-zidle-vkuchyni

Jaké typy dětských jídelních stoliček existují?

Dětská jídelní židlička se stolečkem patří k nejoblíbenějším typům židliček. Rodiče oceňují, že je dítě bezpečně ukotvené a malý strávník zase bude nadšený ze svého osobního prostoru, kde si takříkajíc může s jídlem dělat co chce. Jídelní židlička se stolečkem navíc často patří mezi multifunkční jídelní židle a jistě ji znají i vaši rodiče. Tato klasická dřevěná jídelní židlička jde ve většině případů rozložit na samostatný stůl a židli.

Jídelní židlička pro nesedící dítě – každá správná máma samozřejmě ví, že dítě, které nesedí, bychom do židličky vůbec usazovat neměli. Věděli jste ale, že existují židličky uzpůsobené pro úplně malé nesedící děti? Vlastně se nejedná o židličku, ale spíše lehátko. Dnes na trhu navíc můžete nalézt i rostoucí židličky, které hravě z lehátka udělají polohovatelnou židličku. Jakmile tedy dítě začne samo sedět, můžete jen změnit způsob “usazení”. 

Rostoucí jídelní židličky mohou hravě vyřešit problém, co si pořídit ve chvíli, kdy bude klasická vysoká jídelní židlička pro dítě už malá a nedostačující. Samozřejmě se zde musí počítat s vyšší cenou, která se vám ale následně vrátí. 

Dětské jídelní židličky dřevěné – přírodní materiál z dlouhodobého hlediska považujeme pro dítě za nejvhodnější. Dřevěná jídelní židlička se pyšní vysokou odolností, stabilitou a zejména nezávadností materiálu. Obzvlášť důležité je dřevo v jídelně – tedy v prostoru, kde se dítě dostává do styku s pokrmy.

Multifunkční dětská jídelní židle má hned několik využití. Můžete ji použít jako stoličku ke stolu, nástavbu na klasickou jídelní židli. Rovněž ji lze rozložit na židličku a stůl (např. na kreslení, či jiné tvořivé aktivity). Některé multifunkční židle dokonce následně slouží jako houpačka, nebo například chodítko. Záleží tedy jen na vašich preferencích.

jidelni-zidle   jidelni-zidlicka   zidlicka-pro-dite

Na co si dát při výběru jídelní stoličky pro děti pozor

  • Upevňování dítěte – židlička by měla obsahovat popruhy, které dítě udrží na místě. Mnoho popruhů se na bezpečnost příliš nezaměřuje a vy zjistíte jejich nedokonalost až po usazení dítěte.
  • Prostor pro vypadnutí – možná se budete divit, ale spousta židliček naprosto nesplňuje normy bezpečnosti. Mají příliš velký otvor na vypadnutí a popruhy také nezabrání úplně všemu. Nemluvě o tom, že dítě po nepohodlné židli různě sklouzává a učení stravovacích návyků je o to horší. 
  • Stabilita – v tomto případě doporučujeme dětskou jídelní židli – dřevěnou. Logicky je tato stolička těžší a s dítětem se jen tak nepřevrhne, jak se to může stát u té plastové (osobně vyzkoušeno). 
  • Opěrka nohou – velice opomíjený aspekt při výběru. Mějte proto na paměti, že těm nejmenším dětem by při sezení u jídla nikdy neměly viset nohy. Proč? Hrany podsedáku tlačí do stehen a výrazně se pak může zničit následné držení těla.

Co koupit, až vaše ratolest z jídelní židličky pro děti vyroste?

Samozřejmě, že dřív nebo později bude jídelní židlička pro vaše dítě malá. Případně už si vaše ratolest bude žádat sezení u stolu s rodiči. Na stůl ale nedosáhne, ale i na tento problém výrobci mysleli. Můžete se porozhlédnout po úplně nové dětské dřevěné židličce, jež je malým jedlíkům mnohem lépe přizpůsobena (např. výškou a opěradlem). Pokud již novou dětskou jídelní stoličku pořizovat nechcete, tak existují vychytané podsedáky i s popruhy, které zvýší sedací místo a tím usnadní sezení u stolu s “dospěláky”.

stolovani-s-detmi

Na výběru jídelní židličky si dejte opravdu záležet a nepodceňujte ji. Pro další tipy, triky a rady sledujte nejen náš blog, ale i inspirující sociální sítě.

Jak zabránit podzimní depresi? Jezte kvašenou zeleninu

Jak zabránit podzimní depresi? Jezte kvašenou zeleninu

kvasena-zelenina

Cítíte se zpomalení a unavení? Se západem slunce výrazně stoupá hladina spánkového hormonu melatoninu a lidské tělo požaduje spánek. Pokud únava a nulová energie trvá příliš dlouho a výrazně vás omezuje, může se jednat o sezónní afektivní poruchu (odborně SAD), jež je v populaci stále častější. Proti SAD lze ale velice účinně bojovat – třeba komplexní a vyváženou stravou plnou vitamínů a všechny tyto atributy splňuje právě kvašená zelenina. Pojďme si ji společně vyrobit!

Jak kvasit zeleninu

Do kvašené zeleniny jsme se naprosto zamilovali. Příprava je více než jednoduchá a výsledek naprosto famózní.

Co budeme potřebovat

  • Zelenina na kvašení – zvolte si podle vlastní chuti (my použili zelí, mrkev, cibuli, květák a na ochucení pálivou papriku)
  • Krouhač na zelí
  • Dřívka na zavařování
  • Nádoba na kvašení zeleniny – např. sklenice na zavírání s klipem, pokud chceme nakládat větší množství (zelí, či okurek), tak můžete vyzkoušet nádoby na kvašení zelí ze dřeva.
  • Kuchyňské prkénko
  • Kvalitní nůž
  • Sůl

kvasena-zelenina-priprava   krouhac-na-zeleninu   kvasena-zelenina-suroviny

Postup

  1. Na kuchyňském prkénku nakrájíme zeleninu. My jsme zvolili klasiku – tedy zelí, mrkev, cibuli a kvůli řízu jsme doplnili o beraní rohy, které necháváme vcelku. 
  2. Skvělou vychytávkou jsou i krouhače zelí, které nám práci v kuchyni usnadní.
  3. Mrkev můžeme nastrouhat na struhadle, či klasicky nakrájet na kostičky (záleží na vašich preferencích). Zelí nakrouháme na krouhači na zelí a cibuli nakrájíme najemno, díky tomu celou směs následně ochutí. Kozí rohy naopak vkládáme vcelku kvůli barvě a řízu.
  4. Nakrájenou zeleninu smícháme ve velké míse a přidáme sůl. V tomto bodu musíme být opravdu přesní a pokud s kvašením začínáme, tak si vše pečlivě vážíme. Soli totiž přidáme přesně 20g na 1kg nakrájené zeleniny a důkladně promícháme.
  5. Necháme zeleninu chvilku odpočívat, aby pustila šťávu, případně ji ještě trochu promačkáme – ideálně k tomu poslouží tlouk na zelí. Šťávu ze zeleniny rozhodně nevyléváme. Použijeme ji v následujícím kroku.
  6. V tomto bodě zeleninu velice pečlivě upěchujeme do nádob (jedině tak zamezíme vzniku plísně). Případně zalijeme šťávou ze zeleniny.
  7. Velice důležitá je samozřejmě vhodná nádoba. Kvašení v ní probíhá snadněji a samozřejmě i efektivněji. Pokud žádnými nádobami na kvašení nedisponujete, je nejvyšší čas si je pořídit.
  8. Na to, aby byla zelenina celá ponořená v nálevu, použijeme skvělá dřevěná dřívka. Již se nám báječně oplatila při zavařování broskví a my na ně nedáme dopustit.
  9. Necháme nádobu lehce pootevřenou (samozřejmě díky zavařovacím dřívkům je zelenina důkladně ponořená), někdo ale neuzavírá vůbec, jen zatěžuje, případně klasicky zavíčkuje. Záleží jen na vás. Důležité je pouze to, aby zelenina v žádném případě z nálevu nevyčnívala ven. 
  10. Takto uloženou zeleninu necháme na lince kvasit minimálně týden. Zhruba po 3 dnech lze viditelně zaznamenat kvasící proces. Tekutina z kvašení může klidně vytékat ven, doporučujeme tedy pod nádoby na kvašení zelí, či sklenice použít vhodné kuchyňské nádobí, aby se nám tekutina nerozlévala po lince.
  11. Po týdnu, kdy už se nám zelenina zdá tak akorát, uložíme již zavřené sklenice do lednice, kde vydrží i několik týdnů.

Proč na podzim přichází podzimní únava?

Člověk je již miliony let výrazně spjat s přírodou a jejími cykly. Není tedy nic neobvyklého, že i v dnešní době, plné technických vymožeností, se přizpůsobujeme utlumení a zpomalení přírody. V létě jsme prostě aktivnější a na podzim a v zimě trávíme více času odpočinkem a spánkem. Moderní svět nás tak trochu nutí přirozené rytmy ignorovat a požaduje se stálý výkon. Mějme ale na paměti, že fyzicky a psychicky to prostě není možné. 

Dalším důležitým bodem je již zmiňovaná vyšší aktivita melatoninu. Ten působí jako spánkový hormon, a díky dřívějšímu příchodu tmy je tedy logické, že k nám potřeba spánku přichází mnohem dříve a ráno se nám za tmy hůře vstává. 

Jakým způsobem bojovat proti podzimní únavě?

Jistou únavu tedy jistě pociťovat budeme, ale neuchylujme se doslova k zimnímu spánku. Zaměřme se na komplexní a vyvážené potraviny, které tělu dodávají potřebné živiny (kvašená zelenina, ořechy a semena, celozrnné potraviny, kurkuma a skořice). Kromě dodržování správných stravovacích návyků si k zahnání podzimního splínu můžete pomoci i sportem. Obecně bývají doporučovány venkovní aktivity –  procházky v přírodě, běh, či cyklistika. Pokud se vám chce spát a cítíte potřebu si odpočinout, nebojujte s tím a přijměte to. I malá hygge chvilka strávená na pohovce s dobrým čajem a ještě lepší knihou vás může příjemně povzbudit.

podzimni-unava-lavicka   podzimni-svicka

Jaké jsou největší výhody kvašené zeleniny

  • Je nejpřirozenějším zdrojem vitamínu C v podzimním a zimním období.
  • Kvašená zelenina výrazně podporuje činnost střev a obnovuje bakterie střevní mikroflóry.
  • Nutričně se vyrovná čerstvé zelenině.
  • Jedná se o velice levný zdroj vitamínů, který posiluje imunitu.
  • Příznivě snižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

Co vám doma při kvašení nesmí chybět

  • Krouhače – krouhač na zelí i mrkve, či krouhač na řepu vám práci urychlí.
  • Nádoby na kvašení zeleniny, bez těch se nehnete.
  • Stylové kořenky na všechny bylinky a koření, které můžete ke kvašení potřebovat (kmín, sůl, kopr, paprika…).
  • Kuchyňské potřeby, jako jsou dřevěné prkénko, struhadlo a kvalitní nůž, patří mězi nezbytnosti, které v kuchyni nesmí chybět.
  • V případě, že budete nakládat zelí, tak se jistě neobejdete bez tlouku. Můžete jej jako my použít i na utlačování jakékoliv zeleniny.

A jak bojujete proti podzimní únavě vy? Máte tajné vychytávky? Další inspiraci na nejen podzimní recepty a potřeby do kuchyně najdete například na našem Pinterestu.

Upečte si voňavý domácí kváskový chléb

Upečte si voňavý domácí kváskový chléb

Nahledovy-osatka

Chmurné počasí podzimu jen láká k vytvoření příjemné atmosféry. A jak hřejivou atmosféru ještě umocnit? Přece pečením, které to u nás doma příjemně rozvoní. Co vyzkoušet například kváskový chléb? V článku najdete přesný postup, dozvíte se něco o historii chleba, ale také zjistíte, jaké ošatky na chleba jsou nejvhodnější a proč.

Máte vše potřebné? Objednejte ošatky na chleba a další potřeby na pečení ještě dnes!

Praktické ošatky pro dokonalý chléb

Obsah:

Jak upéct kváskový chléb?

Jestli si nevíte rady, jak se peče kváskový chléb, nezoufejte. Je to otázka, která trápí nejednoho začínajícího amatérského pekaře a milovníka domácího pečiva. Pojďte si společně s námi jeden voňavý pecen upéct.

Co budeme potřebovat

Na rozkvas:

  • lžíce kvásku
  • 100 g mouky
  • 100 g vody

K dokončení:

  • 80 g bílého jogurtu
  • 200 g žitné hladké mouky
  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 330 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2,5 lžičky soli
  • 3 lžičky drceného kmínu

ratanova-osatka   chlebove-testo   kvaskovy-chleb

Postup

Zde najdete přesný postup pečení kváskového chleba:

testo-na-chleb

  1. V první řadě si (nejlépe den dopředu) připravíme tzv. rozkvas. Dobře živený kvásek v dřevěné misce rozmnožíme do hmoty tak, že jej smícháme s vodou a následně moukou a důkladně promícháme dřevěnou vařečkou. Necháme přikrytý na lince (ideálně přes noc).
  2. Po 8 hodinách by mělo být na rozkvasu vidět, že pracoval. Jednoznačně nabude a je na něm viditelný proces kvašení. (Maximálně jej necháme pracovat 13 hodin.)
  3. V této fázi přidáme k rozkvasu i zbytek surovin a mísíme. Nezapomeňte si z rozkvasu oddělit kousek na příští pečení! Do menší uzavíratelné nádoby (třeba do kořenky) dejte lžičku a vložte dobře uzavřené do lednice.
  4. Výsledné těsto by se nemělo příliš roztékat, ale ani by nemělo být příliš hutné. Není třeba jej hníst dlouho, stačí 2 minuty, aby se ingredience dobře spojily.
  5. Těsto necháme v míse kynout alespoň 2 hodiny pod utěrkou. Poté si namočíme ruce do studené vody, ať to nelepí a v míse jej přeložíme. Chytíte těsto za jeden konec, potáhnete, vložíte doprostřed hroudy, a tímto způsobem ho vytáhneme za všechny konce jednou-dvakrát.
  6. Výslednou kouli těsta vložíme do moukou opravdu pořádně poprášené ošatky na chleba, kde bude přikryté kynout další 2 hodiny. Můžete si vybrat, zda využijete ošatku oválnou, či ošatku kulatou, od ní se totiž následně bude odvíjet tvar vašeho domácího chleba. Obzvláště český chléb je typický svou strukturou, jež mu udává právě forma, v které kynul a ošatku na chleba se tedy nebojíme označit za tradiční kulturní dědictví Čech, Moravy i Slovenska.
  7. Je velice důležité udržovat stálou teplotu v místnosti, kde probíhá proces kynutí. Doporučuje se, aby byla vyšší než 21,5 °C a samozřejmě byste neměli po celou dobu přípravy chleba větrat.
  8. Ve chvíli, kdy těsto nabude zhruba dvojnásobně a můžeme jej označit za pružné, tak máme hotovo. Velice jemně hmotu překlopíme na plech vyložený pečícím papírem. Shora nařízneme do kříže.
  9. Troubu mezitím rozehřejeme na 250°C a a mírně do ní rozprášíme vodu. V této chvíli vkládáme pecen a pečeme při 250°C minimálně 15 minut.
  10. Následně snížíme troubu na 180-200°C a pečeme dalších 40-50 minut.
  11. Hotový chléb necháme v pootevřené troubě důkladně vychladnout a až poté vytahujeme z trouby.

Založte si vlastní kvásek

My jsme kvásek dostali darem, protože věříme, že kvásek od srdce darovaný má své kouzlo, jež se promítne i do našeho pecnu. K tomu, abyste získali kvásek, vám stačí sledovat kváskovou mapu, kde najdete spoustu ochotných lidí, jež vám svůj živoucí kvásek rádi poskytnou. Pokud ale toužíte po vlastním kvásku, tak nikam neodcházejte, k založení vám bohatě postačí tyto 3 kroky.

  1. Do sklenice vložíme 2 lžíce celozrnné mouky a 4 lžíce nejlépe odstáté vody (aby se zbavila chloru) a v uzavřené sklenici jej necháme na lince odstát.
  2. Každý den kvásek přikrmujeme (stačí lžíce mouky spolu s 2 lžícemi vody) a případně odebíráme hmotu.
  3. Cca po 2 týdnech by měl mít kvásek nakyslou vůni i chuť a zároveň by měl pravidelně nabývat na hmotnosti. Tento kvásek je již vhodný k pečení. Zbytek kvásku pak schovejte v dobře uzavíratelné kořence do lednice a v případě potřeby opět oživte.

chlebovy-kvasek

Vychytávky k pečení domácího chleba

Není nad kuchyni provoněnou vůní domácího chleba. S těmi správnými kuchyňskými potřebami navíc bude příprava o to jednodušší a zejména zábavnější. Domácí pekárnu, speciální mísy na pečení chleba vůbec nebudete potřebovat. Bohatě vám postačí výbava, která v kuchyni vaší babičky rozhodně nesměla chybět.

  • Bez dřevěného válu si pečení ani neumím představit. Kuchyňský vál samozřejmě zabraňuje znečištění linky, ale při mém štěstí a šikovnosti brání i případnému poničení linky. Díky dřevěnému povrchu válu nepřichází těsto do styku se studenější kuchyňskou linkou a samozřejmě následně lépe kyne.
  • Velká dřevěná mísa je naším tajným tipem, který vás doslova ohromí. Dřevo totiž velice dobře izoluje teplotu. K práci s kynutým těstem je proto nepostradatelným pomocníkem a my na něj absolutně nedáme dopustit.
  • Ošatka na pečení chleba dává následnému pecnu tvar. Na našem e-shopu najdete ošatku kulatou, ale samozřejmě pro podlouhlé typy chlebů i ošatku oválnou. Stačí si jen vybrat.
  • Kvalitní sklenice na kvásek – my doporučujeme například kořenky, jejichž zavírání i velikost nám nejvíce vyhovují. Navíc je nulová šance, že se pak do kvásku dostanou bakterie, které tam nemají co dělat. 
  • Vařečka dřevěná – velká je velice důležitá při samotném mísení těsta. Pokud zvolíte špatnou velikost, tak už večer nemusíte chodit do posilovny.
  • A samozřejmě nesmíme zapomenout na vhodné uložení domácího chleba do tradičního dřevěného chlebníku, který zabrání osychání pečiva. Pro udržení delší čerstvosti můžeme chléb zabalit například do látkové utěrky a až poté uložit do chlebníku. Na našem e-shopu najdete chlebník na pečivo v mnoha velikostech, provedeních a barvách. Vyberete si ten svůj?
  • Dóza s dřevěným víkem je nepostradatelným pomocníkem ve spíži, kde vám pomáhá chránit mouku, sůl a mnohé další potřeby na pečení v suchu a bezpečí.

osatka-na-chleb   korenky   drevena-miska

Jak vybrat ošatku na kynutí chleba?

Každý profesionální pekař vám samozřejmě k pečení chleba doporučí přírodní materiály. Těsto v nich může dýchat a rovněž se tolik nelepí na stěny. Rattanové ošatky oslní vzhledem a trvanlivostí, vybírat ale můžete i ošatku na chléb například ze slámy, pedigu, či mořské trávy. Výběr už necháme jen na vás.  

Historie pečení chleba

Ploché chlebové placky bychom mohli nalézt ve všech starověkých kulturách. Ale co kvásek? Prvopočátky “kváskování” bychom mohli položit do starověkého Egypta, kde byl kvásek vynalezen jak jinak než náhodně. Na sluníčku se jednoho krásného dne ponechalo těsto na nekvašený chléb, jenž samozřejmě vlivem tepla a času vykynul. Egypťané neváhali tento chléb upéct a zjistili, že je daleko chutnější, vláčnější a vzdušnější. Od té doby nechávali těsto kynout pravidelně. 

První chléb byl tedy rozhodně ten kváskový a samozřejmě se pekl z celozrnné mouky. Lidé si ho ve většině případů pekli sami, případně kváskový chléb nechávali péct ve veřejných pekárnách (ty byly zejména v chudinských čtvrtích velkých evropských měst). 

19. století se v pečení chleba považuje za průlomové. Kvásek nahradilo pekařské droždí, celozrnnou mouku vystřídala bílá a pečení chleba se z větší části přesunulo k pekařům a postupem času k velkým pekařstvím, jak to známe ze současnosti.

servirovani-jidla_1

Pečete doma rovněž domácí pečivo? Pochlubte se nám na Instagramu, kde nás můžete označit nebo k fotce přidat hashtag #cistedrevo_cz. Nejpovedenější kousky rádi odměníme!
Mnohé další recepty, ale i tipy do domácnosti a kuchyně najdete na našem Pinterestu.

Pinujete s námi.