Opékání špekáčků v zimě? Proč ne!
Na grilování přece nemusíme čekat až do jara. Opékání špekáčků v zimě má teprve své osobité kouzlo. Pokud navíc zvolíte vhodné produkty, tak vám v grilování, či obecně vaření v přírodě nebude stát nic v cestě.
Opékání špekáčků se nemusíte vzdát ani v zimě
Kouzlu zimního venkovního vaření u nás podlehly převážně restaurace. Poslední dobou se ale tyto chvilky v hygge stylu dostávají do popředí zájmu široké veřejnosti. A my se vůbec nedivíme a tento trend rádi následujeme!
Celoroční grilování je populární v zahraničí, především na severu Evropy, kde se například stalo tradicí opékání o Vánocích. Proč ne? Rozhodně to má své kouzlo. Ani vy se v chladnějších měsících nemusíte vzdát svého oblíbeného koníčku. Stačí se jen důkladně připravit.
Skvělá zimní vychytávka: švédský oheň bez přikládání
Na zimní opékání se každoročně celá rodina velice těší. Sníh, teplo ohně a rodinná atmosféra někde v lůně lesa je povznášející pro děti i dospělé.
A bez čeho se v lese při opékání špekáčků rozhodně neobejdeme?
My jednoznačně hlasujeme pro švédský oheň. Je známý také pod názvy finská svíce, kanadská pochodeň nebo také Jätkänkynttilä. Jedná se o obyčejný špalek dřeva, který je částečně navrtán, což umožněno tzv. komínové hoření. Následné nasávání vzduchu a výrazný tah umožňuje hoření pouze uvnitř špalku, proto dřevo hoří ekonomičtěji a hravě si na něm ohřejete například jídlo, nebo opečete špekáčky. Finskou svíci si dokonce můžete vyrobit doma svépomocí.
Jak uklidit po opékání?
Udělali jste si báječné odpoledne s rodinou či přáteli při ohýnku? Nyní po sobě ale musíte zahladit všechny stopy.
- Jako první uklidíme veškeré odpadky.
- Necháme oheň důkladně dohořet. Na to je právě švédský oheň ideální. Máme odzkoušeno, že jeden takový dřevěný špalek akorát stačí k opečení špekáčků s rodinou či přáteli (v průměru hoří 90 minut).
- Pokud ještě nejsou uhlíky dostatečně studené, tak si pomůžeme vodou a ohniště polijeme.
- Ve chvíli, kdy jsou již uhlíky studené, tak je pomocí lopatky uklidíme pod okolní stromky. Věděli jste, že je popel skvělé hnojivo?
- Odstraníme případné kameny, kterým jsme “ohniště” ohraničovali, či zasypeme vykopanou jámu.
- V žádném případě nikdy neodcházíme od hořících, či doutnajících uhlíků a zbytků dřeva!
Co si k zimnímu opékání přibalit do batohu?
Zimní opékání se samozřejmě neobejde bez dobré výbavy. Kromě finské svíce, která se pohodlně vejde do batohu, a buřtů na opékání, se vám jistě bude hodit i nádobí ze dřeva a mnohé další vychytávky.
Inspirujte se:
- Vidlice na opékání – dnes existují i velice skladné teleskopické typy.
- Termoska na horký nápoj je již evergreenem v nezbytné výbavě každého milovníka přírody. Hodit se vám bude i dřevěná kuksa nebo korbel na nápoje. Dřevěný korbel ocení především mužská část výpravy.
- Dřevěné nádobí, které se nerozbije. Doporučujeme především praktické dózy na potraviny. Navíc vám můžeme z osobní zkušenosti potvrdit, že špekáček z dřevěného talíře chutná úplně jinak.
- Pytlík na odpadky nikdy nezapomínejte!
- A jak už bylo zmiňováno výše, tak se rozhodně neobejdeme bez švédského ohně.
Ještě jste opékání či grilování v zimě nezkoušeli? Pak to jistě musíte napravit a užít si tuto netradiční zábavu se svými nejbližšími. Pokud hledáte další skvělé nápady a vychytávky ze dřeva, tak navštivte náš Pinterest, kde se to hemží inspirací, jak dřevěné výrobky využívat a na co vše je použít.