Jak se slaví Velikonoce na Slovensku
Velikonoce jsou přede dveřmi a s sebou přináší po dlouhých chladných měsících konečně vůni jara. Jedná se o jeden z největších svátků v roce, který většina z nás tráví se svými blízkými. Velikonoce jsou na Slovensku plné originálních tradic. V regionech se mírně liší, spojuje je ale fakt, že se nesou v duchu radosti, rodiny a dobrého jídla. Důležitou součástí každé domácnosti je také velikonoční výzdoba interiéru, která tvoří tu správnou atmosféru. Čím se liší slovenské velikonoční tradice od těch českých a co mají naopak společného?
Zvyky a tradice velikonočních svátků
Velikonoční svátky se pojí s oslavou příchodu jara. Na Slovensku jsou silně ovlivněny křesťanstvím a křesťanskými zvyky. Proto se i velikonoční tradice a zvyky nesou v duchu připomínání si událostí kolem smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Mnohé z nich však mají původ v předkřesťanských časech a váží se k různým pověrám a zvykům týkajících se ovlivňování zdraví, přírody, úrody i plodnosti.
Některé regiony Slovenska měly a mají své specifické zvyky, které nikde jinde nenajdeme.
- V minulosti na Zelený čtvrtek hospodáři v okolí Nitry obešli dvůr a hlasitě zvonili svazkem klíčů, aby zahnali hlodavce. Podobně v okolí Bratislavy odháněli škůdce na poli boucháním cepů o zem.
- Na Kysucích lidé na Zelený čtvrtek třásli během zvonění zvonů ovocnými stromy, aby si zajistili bohatou úrodu.
- Ve východní části Slovenska se do dnešní doby nejvýrazněji dochoval zvyk posvěcování obřadního jídla. Proutěný košík se svátečním jídlem lidé nosí na nedělní mši do kostela. Také pondělní velikonoční tradice jsou zde zejména o vydatném oblévání před šibačkou.
- V podtatranských vesnicích mládenci dostávali po oblévačce jen občerstvení. Vajíčka se dávala až po obědě.
Velikonoční kuchyně 5x jinak
Slovenská tradiční kuchyně je plná specialit a ojedinělých receptů, které jinde nenajdete. Přestože se i zde dostává do popředí trend zdravé stravy, každý kraj má své typické pokrmy, bez kterých se ani Velikonoce 2023 neobejdou.
Západní Slovensko
Typickými jídly během velikonočních svátků jsou bohatě obložené talíře plné uzeného masa, šunek, čerstvého křenu a kyselých okurek. Mezi dezerty převládají makové a tvarohové štrúdly, bratislavské rohlíčky i ořechové bábovky. V okolí Nitry se na Bílou sobotu pekl speciální koláč zvaný osúch.
Střední Slovensko
Základem velikonoční hostiny je plněné jehně, kynuté koláče a sladký pečený beránek. Místní specialitou je ruské vejce podávané s bramborovým salátem a přelité domácí majonézou.
Severní Slovensko
V okolí Popradu a Liptova na velikonočním stole nesmí chybět uzená šunka, vařená vajíčka a sýrová hrudka. Tradičně se zde pokrmy servírují na výrobky ze dřeva – prkénka, korýtka a misky.
Jižní Slovensko
Na Bílou sobotu v tomto regionu pečou beránka z masy připravené z vajec, housek a klobásy. Připravuje se také speciální koláč zvaný calta, který se chutí podobá vánočce. Tradicí je zde snídat kopřivovou vaječinu, která je nejen velmi chutná, ale také zdravá.
Východní Slovensko
Na východním Slovensku se na Bílou sobotu peče kynutý koláč zvaný paska (pascha), který bývá na slano s klobásou nebo ve sladké podobě s tvarohem. Tradičně se peče v sobotu a počas nedělní mše je v košíku nebo ošatce nesen na posvěcení.
Vyrobte si tradiční velikonoční sýr
Velikonoční hrudka, sýr, sirek, vajíčkový sýr. Mnoho názvů – jedna pochoutka. Hrudka patří mezi tradiční velikonoční pokrmy zejména na východní polovině Slovenska.
Chutný sýr z vajíček a mléka si můžete snadno připravit i doma. Perfektně se hodí k tradičním velikonočním dobrotám – klobáskám, křenu či šunce. Velikonoce bez této delikatesy? Nemyslitelné.
Co budeme potřebovat?
1 litr mléka
10 vajíček
½ čajové lžičky soli
na dochucení můžeme přidat pepř nebo bylinky
Postup:
- V mléce si rozmícháme vajíčka a postupně přisypáváme sůl.
- Vaříme v hrnci s dvojitým dnem. Zahříváme pomalu, aby se směs nepřichytila. Přivedeme k varu a mícháme, dokud se nám hmota nezačne srážet (vytvoří se hrudky jako u míchaných vajec).
- Nevaříme příliš dlouho, aby nebyla hrudka suchá. Celková doba vaření je přibližně 15-20 minut. Před dokončením přidáme černé koření nebo bylinky, můžeme použít nasekanou petrželku, pažitku, ale také medvědí česnek.
- Na sítko si položíme plátýnko nebo čistou kuchyňskou utěrku. Sraženou směs na ni pomalu nalijeme a potlačíme do tvaru hrudky, případně bochánku. Nemačkáme příliš, aby zůstala hrudka vláčná.
- Svážeme a necháme okapat a vytuhnout cca 2 hodiny.
Velikonoční dekorace pro váš domov
Ne nadarmo se Velikonoce slaví na prahu jara, když všechno kolem kvete a hraje barvami. Radost přírody, která se probouzí po dlouhém zimním spánku, je patrná i na výzdobě domu. Jarní výzdoba a proutěné dekorace na svátečním stole jsou plné velikonočních symbolů. Představme si alespoň některé z nich, které se staly živou tradicí, a ne jen módním trendem interiérového designu.
- Jarní věnec z přírodních materiálů je neodmyslitelnou součástí vchodových dveří. Pletený je z vrbového proutí a zdobí jej jarní květiny, drobné velikonoční dekorace a barevné stužky.
- Čerstvé květiny v celém domě jsou osvědčenou dekorací. Tulipány, narcisy a krokusy, které kvetou v tomto období, tvoří nedílnou součást Velikonoc. Nejlépe vyniknou v dřevěných květináčích nebo v košíku z proutí. A pokud svůj jarní truhlík doplníte o dřevěné dekorace s velikonoční tématikou, stane se ozdobou vašeho parapetu.
- Mnohé rodiny nedají dopustit na tradici zdobení domácích vajíček. Techniky jsou různé a nejčastěji se používá barevný vosk, který se nanáší buď na dopředu zabarvená nebo na bílá vajíčka. Oblibě se těší také vyškrabávání ornamentů do barvených vajíček.
Velikonoční svátky na Slovensku i v České republice mají mnoho společného. Proutěné košíky, dřevěné výrobky, velikonoční věnec a dekorace i velikonoční pomlázka charakterizují tyto jarní svátky na obou stranách hranic. Ať už Velikonoce oslavíte v duchu křesťanských tradic nebo se sejdete s rodinou u velké hostiny, přejeme vám ať jsou krásné a podle vašich představ!