5 tipů na osvěžující jarní drinky
Jarní očista
Po zimě stoupá potřeba zajistit tělu dostatek minerálů a živin, které se výrazně podílejí na regeneraci našeho těla, ale i zrychlení metabolismu. Přirozeně nám chybí sluníčko, ale i přísun vitamínů. V zimě je strava obecně bohatá na tuky a sacharidy a na jaře se to může projevit například únavou, nebo nachlazením. A jak nejrychleji do těla dostat nějaké blahodárné a osvěžující látky, které pozvednou ducha i mysl? Přece jarními drinky.
5 jarních osvěžujících drinků
Vše, co nyní začíná rašit ze země, by se na jaře mělo dostat do vašeho jídelníčku. Ideální je udělat si osvěžující jarní drink, který potěší a zároveň bude mít ozdravné účinky. Máme pro vás 5 skvělých jarních receptů.
Zázvorový shot
Co budeme potřebovat
- zázvor
- med
- citron
- voda (případně soda)
Postup
- Oloupeme zázvor a nakrájíme ho na malé kousky, čím menší, tak tím bude mít nápoj větší sílu. Někdo zázvor dokonce kvůli výraznější chuti strouhá.
- Pomocí lisu na citrusy vymačkáme z citronu šťávu.
- Do sklenice vložíme zázvor, vymačkanou šťávu z citrusů a naběračkou na med i požadované množství medu (záleží čistě na vašich chutích a preferencích).
- Nyní zalijeme vodou, nebo sodou a necháme přikryté odležet minimálně 12 hodin.
Kopřivový čaj
Kopřivový čaj k jaru neodmyslitelně patří a jeho vliv na naše zdraví je nepopiratelný. Kopřivové listy účinně bojují proti chudokrevnosti. Víte jak například začíná den moje babička? Každé ráno vstane a natrhá si do svého ranního čaje, co zahrada dala a tento bylinkový výluh pravidelně konzumuje. Celé jaro i předjaří je pak kopřiva základní ingrediencí tohoto tradičního šálku. A jak kopřivový čaj připravit? Jeden šálek kopřiv zalijeme dvěma šálky vody a přivedeme k varu. Následně necháme kopřivy minimálně 5 minut vyluhovat, scedíme a můžeme konzumovat.
Osvěžující melounové smoothie
Co budeme potřebovat
- Meloun bez pecek
- Limetka
- Třtinový cukr (podle chuti)
- Perlivá voda
Postup
- Meloun zbavíme slupky a nakrájíme na prkénku na menší kousky.
- Limetku rovněž nakrájíme na čtvrtinky.
- Nyní limetku, meloun a třtinový cukr rozmixujeme.
- Můžeme dolít perlivou vodou a případně doplnit o led nadrcený dřevěnou paličkou.
Pampeliškové osvěžení
Citronový sorbet zná jistě každý z nás, ale co takhle sorbet z pampelišek? Pampelišky bychom navíc měli na jaře konzumovat ve větším množství. Výrazně podporují, stejně jako ostatní potraviny nahořklé chuti (například rukola), činnost žlučníku. Po zimě tak hravě nastartují váš metabolismus.
Co budeme potřebovat
- 100 ml citronové šťávy
- 100 ml pomerančové šťávy
- cukr
- 1l vody
- 200 g pouze žlutých okvětních lístků pampelišek
Postup
- Pampeliškové okvětní plátky vaříme hodinu v litru vody.
- Následně necháme do druhého dne i s lístky pampelišek okapat.
- Na druhý den výluh scedíme a pořádně vyždímáme.
- Výluh nyní svaříme s cukrem, ke kterému následně přidáme citronovou a pomerančovou šťávu (můžete přidat i koření dle vlastní chuti – skořici, kardamom, mátu…).
- Hotovou směs zamrazíme.
- Následně zmrzlou hmotu v hmoždíři paličkou roztlučeme na sorbet.
- Nyní již můžeme podávat ve stylových hrníčcích, či sklenicích s bambusovými brčky a třeba lístkem máty na ozdobu.
Mojito
Už jste si mysleli, že tady ten nejlepší drink s vůní máty bude chybět? Tady máte recept!
Co budeme potřebovat
- panák bílého rumu
- pár lístků čerstvé máty
- 2 lžičky třtinového cukru nebo medu
- šťáva z limetky
- soda
- pár kostek ledu
Postup
- Mátu, cukr a šťávu z limetky dobře promíchejte paličkou na mojito.
- Přidejte led, panáka oblíbeného rumu a promíchejte. Můžete rovněž tloučkem led lehce nadrtit.
- Nyní podle chuti dolijte sodou.
- Nalijte do sklenice, doplňte třeba o bambusové brčko, lístky máty a skvělý drink je na světě.
- Připravit si samozřejmě můžete i virgin mojito – prostě vynecháte panáka rumu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tipy na servírování
Aby byl detoxikační účinek dokonalý a vy z toho měli dobrý pocit, tak se doporučuje podávat nápoje v přírodním materiálu. Nejvíce se doporučuje samozřejmě dřevo. Kromě nesporných zdravotních výhod (dřevo neobsahuje toxiny, údajně má antibakteriální účinky) by vás mohly zaujmout mnohé další klady. Pití z dřevěného hrnečku je příjemné, hrneček navíc nebude pálit a zejména jde skoro až o umělecký předmět.
- Dřevěný hrnek nebo dřevěná kuksa.
- Nesmrtelné a stále módní sklo – třeba s dvojitou stěnou (tzv. izotermické šálky).
- Znáte bambus? Hrnek z něj se k jarními drinkům rovněž skvěle hodí.
- Pokud k vám přijde návštěva, tak nezapomínejte na servírovací podnos.
- Podtácky pod skleničky vám zase zajistí stůl bez nechtěných koleček.
Jak vyčistit dřevěné prkénko, nebo dřevěný hrnek
Při přípravě pokrmů, které mají výrazné barvící schopnosti (například granátové jablko, červená řepa, meloun) se vám samozřejmě může stát, že se vám dřevěné vařečky, dřevěné misky, dřevěné hrnky, talíře nebo dřevěné prkénka snadno zabarví. Máme pro vás osvědčený video návod na čištění dřevěných výrobků. Pokud si chcete přečíst něco víc o čištění dřevěných produktů, tak se podívejte na náš blog, kde najdete spousta užitečných tipů týkajících se péče o dřevo, DIY návodů a inspirace.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Máte i vy nějaký zaručený recept na jarní nápoj? Pochlubte se nám!