Ošatky na chleba
Struktura i tvar ošatek se otiskuje do těsta a tvoří klasický vzhled bochníku. Ošatky na přípravu čerstvého domácího chleba ale využijete nejen na kynutí těsta, hodí se i pro uskladnění a servírování pečiva. Ošatky není vhodné nemáčet do vody, po použití nechte pouze oschnout, případně vykartáčujte.
Nejprodávanější
Rattan versus proutí
Ošatky na pečivo jsou praktickými pomocníky při pečení a servírování pečiva. V nabídce najdete dva typy ošatek - jeden vyrobený z rattanu a druhý z vrbového proutí, které se liší jak materiálem, tak především v použití. Ošatky z rattanu jsou ideální pro kynutí těsta při pečení domácího chleba. Díky svému pružnému a prodyšnému materiálu umožňují těstu správné kynutí a vytvoří dokonalý bochník. Ošatky z vrbového proutí při kynutí spíše nevyužijete, ale jsou skvělým doplňkem pro servírování pečiva. Jejich přírodní vzhled a rustikální design dodávají každému servírování neodolatelný šarm.
Domácí kváskový chléb: recept
Jestli si nevíte rady, jak upéct kváskový chléb, upečte si ho podle našeho receptu na domácí chleba. Ze lžičky kvásku, vody a mouky si připravte rozkvas. Po 8 hodinách si z něj odeberte lžičku na příští pečení a v dobře uzavřené vzduchotěsné kořence jej vložte do lednice. Do mísy k rozkvasu přidejte 80 g jogurtu, 200 g žitné a 400 g pšeničné mouky, 330 ml vody, 2 lžíce oleje, 2,5 lžičky soli a 3 lžičky kmínu. Těsto nechejte 4 hodiny kynout v pomoučené ošatce. Vyklopte jej na plech a vložte do trouby rozpálené na 250°C. Po 15 minutách ztlumte na 190°C a pečte ještě dalších 45 minut. Po vychladnutí vám v chlebníku bochník vydrží čerstvý 2-3 dny.