Jak vyčistit dřevěné prkénko
Pořádné prkénko je v kuchyni naprosto nepostradatelné, ať už jím krájíme cokoliv. Kvalitní dřevěné prkénko usnadňuje manipulaci s potravinami, ochraňuje pracovní desku před ostřím nožů a po umytí se v kuchyni může stát i hezkou dřevěnou dekorací. "Nesmíme ale zapomínat, že o kvalitní prkénka ze dřeva je třeba dobře pečovat. Pojďme si v dnešním článku ukázat, jak na to! " radí Tomáš Izaiáš, zakladatel cistedrevo.cz.
Čištění kuchyňského prkénka
U péče o dřevěné prkénko je nejdůležitější prevence. V následujícím textu najdete postup čištění krok po kroku a nezapomeňte zhlédnout i náš videonávod!
Co budeme potřebovat
- jedlá soda
- citron (při větším znečištění lze vyměnit za bílý ocet)
- přírodní olej vhodný pro styk s potravinami (my použili olivový)
- papírové utěrky
Postup
- Dřevěné prkýnko dobře omyjeme v teplé vodě společně s přírodním saponátem. Rozhodně ho ale ve vodě dlouho “nekoupeme”. Na silně znečištěné prkénko použijeme buď saponát, roztok peroxidu nebo bílý ocet. Důkladně opláchneme.
- Na ještě vlhkou krájecí desku rovnoměrně nasypeme jedlou sodu. Ta pomůže odstranit nečistoty, mastnotu a vůči materiálu je více než šetrná (nepoškrábe jej).
- Vezmeme si na pomoc citron, který rozkrojíme a následně celé prkénko pokapeme citronovou šťávou.
- Necháme jedlou sodu společně s citronem chvilku působit (postačí 5 minut).
- Nyní pomocí citronu celé prkénko důkladně vyčistíme, opláchneme a přirozenou cestou vysušíme. Nikdy nesušíme “rychle” za pomocí silného zdroje tepla (například radiátor).
- Suchou desku ošetříme přírodním olejem vhodným pro styk s potravinami. Výborně poslouží olivový olej, případně včelí vosk.
- Olej či vosk důkladně “vmasírujeme” do prkénka a přebytek setřeme papírovým ubrouskem.
- Takto ošetřené prkénko ze dřeva necháme 24 hodin odležet a můžeme jej dál směle využívat.
Jaké prkýnko vybrat? Moderní vychytávky vás mile překvapí
- Prkénko na maso s drážkou či důlkem se báječně hodí k servírování steaků, či grilované zeleniny, kdy přebytečná šťáva odteče.
- Milujete mít sladěné vše do posledního detailu? Přesně pro vás máme sadu krájecích prkének, které udělají parádu v každé kuchyni.
- Na trhu existuje i velice praktické prkénko s již zabudovaným brouskem na nože.
- Kulaté prkénko s drážkami na krájení (například pizzy, či koláče/frgálu) usnadní servírování.
- Prkénko s nerezovým zásobníkem na odřezky ocení každý milovník pořádku.
- Gurmáni a milovníci vaření ocení například dřevěné prkénko s držákem na sklenici vína. Vaření bude ještě více zábavnější!
Prkénko z jednoho kusu dřeva nebo lepené?
Oba dva typy mají své nesporné výhody i nevýhody. Pojďme si o nich popovídat.
Lepená kuchyňská prkénka
- Daleko lépe vynikne nádherná kresba dřeva.
- Vyznačují se výraznou tvarovou stabilitou.
- Konstrukce lepených prkének je nejšetrnější k ostří nožů a rovněž zajišťuje nejmenší opotřebení krájecího prkénka, protože ostří zajíždí mezi jednotlivá vlákna a nekrájí je napříč.
- Lepené prkénko je téměř neomezeno velikostí.
Masivní dřevěné prkýnko z jednoho kusu dřeva
- Prkénko na krájení vyrobené z jednoho kusu je náchylnější k prasklinám a deformacím.
- Dubové či bukové prkénko z masivu je o poznání těžší a lépe drží na lince.
- I několik desítek let vydrží při správné údržbě kuchyňské prkénko - dřevěné.
- Masivní provedení má výrazné estetické vlastnosti.
- Některé dřeviny se pyšní pozitivními a léčivými vlastnostmi. U prkénka z jednoho kusu dřeva se účinky ještě více znásobí (například olše podporuje chuť k jídlu, lípa má protizánětlivé účinky, topol zase dezinfekční).
Desatero správné péče o dřevěná prkýnka a jiné kuchyňské potřeby
- Dřevěná prkénka a celkově výrobky ze dřeva nikdy nedáváme do myčky! Tablety jsou často agresivnější než běžný saponát, vysoká teplota vyplaví ze dřeva oleje, které jsou v odolnosti proti vodě zásadní.
- I v případě, že myjeme prkýnka v ruce, tak používáme neagresivní mycí saponát. Mnoho lidí nedá dopustit například na jádrové, případně marseillské mýdlo.
- V případě většího znečištění postupujeme podle návodu výše.
- Dřevěnému prkénku na maso věnujeme při mytí více pozornosti (doporučujeme mýt například v roztoku octa kvůli zničení bakterií).
- Sušíme volně vzduchem, nikdy dřevěné výrobky nesušíme “rychle” například na horkém topení.
- Nenecháváme prkénko ze dřeva namáčet dlouho ve vodě, aby se následně nezkroutilo a ponechalo si svůj tvar.
- Jednou za čas natřeme krájecí desku z obou stran přírodním olejem. Uvidíte, jak krásně vynikne přirozená kresba dřeva.
- Hrubší rýhy v dřevěném prkénku (u starších prkének se tomuto jevu bohužel nevyhneme) můžeme přebrousit vhodným brusným papírem.
- Servírovací prkénka jako je například prkénko na sýr, prkénko na chleba, či případně prkénko na pizzu, nemusíme pokaždé omýt vodou, stačí obetřít papírovým ubrouskem a ošetřit olejem.
- Nevzhledné fleky na kuchyňském prkénku nejúčinněji odstraníme bílým octem.
Máte doma starší prkénko, které už v kuchyni nechcete používat? Nevyhazujte jej! Na našem blogu najdete skvělý nápad na upcyklaci dubového prkénka, ze kterého jsme vytvořili zajímavé nástěnné hodiny vhodné do kuchyně, či jídelny.
Pro další nápady sledujte náš Pinterest.