Jak upéct domácí kváskový chléb?
Je tady podzim. Protivirová opatření se pořád zpřísňují, ale je to i sychravé počasí, co nás teď zachumlané v dece a s čajem v ruce nutí sedět doma. Upečme si k tomu něco dobrého! Pečení krásně provoní celou domácnost a zahřeje. A jako bonus si pak smlsneme – co třeba na domácím pečivu?
Proto jsme poprosili naše zákazníky, aby s námi sdíleli zaručený recept na domácí chleba.
Děkujeme za inspiraci, milé dámy! ????
Pšeničný kváskový chléb s černým pivem podle Štěpánky
Ingredience
- 200g žitného rozkvasu
- 100g tmavého piva
- 350 – 400g vlažné vody
- lžíce kmínu
- hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
- 100g celozrnné pšeničné mouky
- 400g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky soli
*TIP: Mouku přidejte až po zamíchání ostatních ingrediencí a nechejte těsto pracovat. Až po dvou hodinách přidejte sůl.
Postup
Promíchané ingredience nechejte ideálně zpracovat kuchyňským robotem (stejně dobře vám poslouží i domácí pekárna). Chce to cca 10 minut intenzivního hnětení, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny misky. Potom nechejte těsto 3 hodiny kynout, a to buď na vlhké desce nebo v keramické míse. Během kynutí těsto podeberte a několikrát přeložte. Pak si vystelte ošatku lněnou utěrkou, vysypejte pohankovou moukou a na půl hodinky nechejte těsto v pokojové teplotě. Pak ošatku přesuňte do lednice, kde bude kynout 8 hodin (tedy ideálně přes noc).
Pečení
Troubu rozehřejte na 250°C, těsto shora nařízněte a dejte péct na 10 – 15 minut. Pak zkontrolujte, zda kůrka příliš netmavne, a pokud ano, přikryjte chleba shora alobalem. Snižte teplotu na 180ᵒC a pečte dalších 15 – 20 minut.
*TIP: Pokud máte kámen na pečení pizzy, použijte ho. Kůrka bude nepřekonatelná!
Žitný kváskový chléb podle Hanky
Ingredience
- kvásek
- 200g žitné mouky
- 200g vody
- 400g žitné mouky
- 250g vody
- 13g soli
- 0,5g kmínu
Postup
Nejprve si udělejte rozkvas – do kvásku přidejte vodu a mouku (v poměru 1:1). Rozkvas dejte na 24hod odpočívat do lednice. Pak do něj vmíchejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. To nechejte 3 hodiny kynout v misce. Po vykynutí je vyklopte na plech a hurá do trouby!
Pečení
Troubu rozehřejte na 220°C a dejte péct na 18 minut.
*TIP: Po upečení chléb potřete vodou se solí. Kůrka se pak bude krásně lesknout.
Klasický kváskový chléb podle Anety
Ingredience
- mouka
- kvásek
- sůl (nebo bylinková sůl)
- voda
- kmín
*TIP: Přidejte lněné nebo slunečnicové semínko podle chuti.
Postup
Z ingrediencí vypracujte těsto a nechejte ho kynout ideálně do druhého dne. Po vykynutí vypracujte chléb a na dalších několik hodin nechejte kynout v ošatce. Můžete nechat kynout klidně až do dalšího dne, ale na chladnějším místě. Ošatku nezapomeňte pomoučit nebo vyložit pomoučeným pečicím papírem.
Pečení
Těsto vyklopte na plech a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 250°C. Poté stáhněte na 200°C a pečte dalších 20 minut.