Jak udržovat gril v perfektním stavu: Rady a doporučení
Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit, která spojuje rodinu a přátele u dobrého jídla a zábavy. Aby však gril sloužil spolehlivě a přinášel ten nejlepší chuťový zážitek, je nezbytné jej správně udržovat. Pravidelná péče o gril prodlužuje jeho životnost a také zajišťuje bezpečné a hygienické používání.
V článku vám přinášíme praktické rady a doporučení, jak udržovat váš gril v perfektním stavu po celý rok.
Obsah
- Jak vyčistit gril
- Nástroje na čištění grilu
- Čistící prostředky na gril
- Domácí čistící prostředky na gril
- Jak často čistit gril
- Čištění po grilování
- Prevence znečištění grilu
- Nezapomínejte na bezpečnost
Jak vyčistit gril
Připravili jsme si pro vás univerzální tipy na čištění grilu.
- Na začátku se musíme důkladně přesvědčit, zda je gril vychladlý a teprve poté můžeme pokračovat v práci.
- Jako první se vrhneme na čištění roštů grilu. Ty vyjmeme a necháme je namočené s čistícím prostředkem minimálně půl hodiny. Díky tomu se uvolní zapečené zbytky jídla a půjdou lépe odstranit.
- Pomocí ocelového kartáče nebo škrabky odstraníme zbytky jídla i mastnotu z vnitřní strany grilu. Použijeme k tomu směs jedlé sody a vody nebo speciální přípravek na čištění grilu.
- Jak odstranit mastnotu z grilu? Po odmočení grilovacích mřížek je vyčistíme ocelovým kartáčem a vhodným čistícím prostředkem s abrazivním a odmašťovacím účinkem.
- Nezapomínáme ani na vnější část grilu. Zde již nebudeme potřebovat silné čistící prostředky a rozhodně ani žádné kartáče. Doporučujeme pouze obetřít mokrým hadříkem a odmašťovacím přípravkem.
- Pokud má váš gril odkapávací misku, je potřeba ji rovněž pravidelně čistit, aby nedošlo k usazeninám, které by již po čase nebylo snadné odstranit.
- Po vyčištění gril opět složíme a provedeme důkladnou kontrolu - ta je pro udržení bezpečnosti grilu zásadní.
Čištění plynového grilu
Bezpečná údržba plynového grilu se kromě výše zmíněného mytí grilu skládá i z důkladné a pravidelné kontroly plynových hadic a těsnění, abychom předešli úniku plynu. Před čištěním vždy zkontrolujeme, že máme uzavřený plynový ventil na propanové lahvi nebo na hlavním přívodu plynu!
Čištění elektrického grilu
Elektrický gril se udržuje stejně jako jiné grily. Zvýšenou pozornost je jen třeba věnovat topnému tělesu. To bývá velice horké, a tak se na ně neusazují tolik nečistoty, na druhou stranu se po nějakém čase používání objeví na tělesu silná zuhelnatělá vrstva, kterou je třeba odstranit, aby se topné těleso nezničilo.
Nejlepší nástroje na čištění grilu
Pro efektivní čištění grilu musíme mít ty správné nástroje. Ty seženete v každém hobby centru, supermarketu, speciálních e-shopech, a to samostatně nebo v setu na grilování. Ideální jako originální dárek, který ocení každý grillmaster!
- Neobejdeme se bez drátěného kartáče, který účinně odstraňuje zbytky jídla. Díky dlouhé rukojeti můžeme kartáč použít i při samotném grilování (například k odstranění připálených zbytků nebo marinády).
- Rovněž zúročíme škrabku, která spolehlivě odstraňuje i tvrdé usazeniny a nečistoty, které kartáč již nezvládne.
- Pro kovové části grilu a hořáky se často používá ocelová vata.
- K povrchu grilu jsou více než šetrné nerezové čistící ubrousky, které povrch nepoškrábou ani nijak neponičí.
Nejlepší prostředky na čištění grilu
Pro snadné čištění grilu je samozřejmě nejlepší používat prostředky určené na mytí grilu. Hodí se zejména na silné znečištění a mytí třeba jednou do roka. Výhodou je samozřejmě jejich zaručená účinnost. Jedná se ale o silné chemické látky, které mohou člověka poleptat. Při používání těchto speciálních mycích přípravků na gril buďte opatrní a dbejte na bezpečností opatření uvedené na přebalu přípravku.
Domácí čistící prostředky na gril
Samozřejmě gril můžeme vyčistit i domácími přípravky, které jsou ale vhodnější při častějším mytí grilu. Kromě snadné dostupnosti oceňujeme u ekologických čistících prostředků domácí výroby i jejich cenu. Nevýhodu pak samozřejmě spatřujeme v jejich menším účinku na silné znečištění.
- Jedlá soda a voda - mírně abrazivní prostředek vhodný k běžné údržbě.
- Citronová šťáva - dobře odstraňuje mastnotu a má antibakteriální vlastnosti. Minimálně doporučujeme gril citronem ošetřit na konci čištění grilu.
- Pivo - velice dobře pomáhá odstraňovat zapečené zbytky jídla a usazeniny. Dobře funguje zejména na ještě teplé grilovací rošty.
- Káva - silný kávový odvar rozpouští mastnotu a zbytky jídla.
- Směs jedlé sody a octa - kombinace jedlé sody a octa vytváří pěnu, která pomáhá odstraňovat nečistoty z hůře dostupných míst.
- Cibule - enzymy v cibuli pomáhají rozkládat zapečené zbytky jídla a mastnotu. Doporučuje se použít před grilováním.
Jak často čistit gril?
Záleží samozřejmě na tom, jak často grilujete, ale obecně se doporučuje používat následující intervaly:
- Po každém používání
V případě, že grilujete často, pak doporučujeme lehkou očistu zvolit po každém grilování, a to z toho důvodu, že gril tak budete mít připravený kdykoliv, i v případě nečekané návštěvy.
- Každé 3 až 5 použití
Po 3 až 5 použitích doporučujeme čištění zlatou střední cestou, kdy nerozebíráme celý gril, ale například odmočení mřížky a odstranění mastnoty a zbytků je nutností.
- Každou sezonu (jednou ročně)
Pro důkladné čištění před sezonou využijte návodu ze začátku článku. Je potřeba celý gril rozebrat a důkladně vyčistit jednotlivé části včetně mřížek, hořáků i vnitřních komponentů.
Jak čistit gril po grilování
Abychom ušetřili práci při důkladném čištění, doporučujeme po každém použití gril alespoň základně vyčistit. Odstranit zbytky jídla z mřížek a otřít vnější část grilu. Pravidelná údržba grilu zajistí, že gril bude vždy připraven k použití a neusadí se na něm nečistoty a mastnota. Pravidelné čištění po každém grilování navíc zvyšuje životnost grilu.
Prevence znečištění grilu
- Používání oleje
Použijte kuchyňskou (papírovou) utěrku namočenou v oleji nebo speciální sprej na grilování, abyste potřeli mřížky před grilováním. Olej pomáhá zabránit přilnavosti jídla k mřížkám.
- Používání alobalu nebo grilovacích podložek
Zabráníme tak přilnavosti jídla, a gril preventivně chráníme před opotřebováním a silným znečištěním.
- Kontrola teploty
Příliš vysoká teplota může způsobit připečení jídla a mastnoty na mřížky. Teplotu proto důkladně sledujeme a grilujeme při doporučených teplotách pro daný druh potravin.
- Čištění po každém použití
Pravidelné a časté čištění je skvělým preventivním krokem pro zvýšení životnosti grilu.
- Opatrná práce s marinádami a omáčkami
Pokud používáte marinády nebo omáčky, které obsahují cukr, aplikujte je na jídlo těsně před dokončením grilování. Cukr má tendenci rychle se připalovat a může způsobit znečištění mřížek. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že marinády a omáčky se z grilovacích mřížek a desek dostávají nejhůře.
- Spolehněte se na odkapávací misky
Misky zachytávají mastnotu a zbytky, které by jinak gril znečišťovaly a zhoršovaly jeho údržbu. Ujistěte se, že váš gril má správně umístěnou odkapávací misku nebo tácek na zachytávání mastnoty.
- Správné skladování
Používejte ochranný kryt, když gril není v provozu. Chrání gril před prachem, deštěm a jinými nečistotami, které by mohly způsobit znečištění. Gril by měl být rovněž umístěn na suchém místě.
- Používání správného nádobí
Dřevěné nádobí a grilovací náčiní by mělo být z takového materiálu, aby gril nijak nepoškodilo.
Nezapomínejte na bezpečnost při čištění grilu
Při čištění grilu je velice důležité dodržovat bezpečnostní zásady, aby se předešlo úrazům a zraněním. Nikdy nečistíme horký a nevychladlý gril. V případě čištění nečistot a mastnoty z horkého roštu jsme opatrní a používáme kartáč s dlouhou rukojetí. Chemické přípravky na čištění vždy používáme v otevřeném prostoru a v ochranném obleku (minimálně brýle a gumové rukavice).
S našimi tipy na údržbu grilu bude grilování vždy probíhat v poklidném duchu. Nejen, že jsme si pro vás připravili detailní údržbu grilu, prevenci, ale i srovnání čistících prostředků. V našem magazínu toho ale najdete mnohem víc!