AKCE: Zahradní hry se slevou až 15 %

Jak správně pečovat o dřevěné prkýnko: Tipy a triky

nahledovy-prkenko-mistr-grilu

Kuchyni si bez dřevěných pomocníků ani neumíme představit. Dřevo patří k přírodním a stále “živým materiálům”. Reaguje tedy na vlhkost i příliš velké teplo možným zkroucením a deformací materiálu. Z toho důvodu je třeba se o kuchyňské potřeby ze dřeva starat správně.

V dnešním článku se podíváme na správnou údržbu dřevěného prkénka. Zaměříme se nejen na čištění dřevěného prkýnka, ale i na odstranění zápachu, uskladnění a dezinfekci. Správnou péči udržíte dřevěné výrobky krásné i několik desetiletí.

Obsah

Kuchyňské potřeby

Jak čistit dřevěné prkýnko

Udáváme příklad nejběžněji používaného způsobu čištění dřevěného prkénka. Za nás je na čištění prkénka nejlepší jedlá soda a ocet. Použijete-li je zvlášť, pak volte jedlou sodu na mastnotu a odstranění zápachu, ocet pak na větší nečistoty. Největšího “kouzla” ale dosáhnete jejich spojením, při kterém vzniká chemická reakce, tzv. neutralizace. (V případě, že se neutralizaci chceme vyhnout, tak po použití každé jednotlivé složky prkénko opláchneme.)

Správné čištění dřevěného prkýnka probíhá následovně:

  1. Prkénko důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a lehce osušíme utěrkou.
  2. Posypeme jej jedlou sodou a necháme 15 minut působit. Jedlá soda je příjemný abrazivní prostředek, který odstraňuje povrchové nečistoty.
  3. Následně prkénko důkladně postříkáme octem. Dojde tak k šumivé reakci, díky níž se dostanou z rýh po noži i zašlé nečistoty a tuky.
  4. Pomocí měkkého kartáčku prkénko důkladně krouživými pohyby vyčistíme.
  5. Prkénko opláchneme pod tekoucí vodou a očistíme ještě citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Citron má výrazně antibakteriální vlastnosti a krásně na prkénku oživí barvu a neutralizuje pachy. A opět opláchneme.
  6. Necháme důkladně zaschnout a uskladníme (tipy na správné uskladnění najdete níže).
  7. V případě potřeby ošetříme vhodným rostlinným olejem.

Ošetření po použití dřevěného prkénka máte tedy v malíčku, ale víte, co je nejlepší udělat před ještě před použitím prkénka? Pokud se chystáte krájet maso, tak je nejlepší prkénko předem namočit. Prkénko tak vsákne vodu a nikoliv šťávu z masa. Podobně je to i u vysoce barvící zeleniny a ovoce (například červená řepa, zelí, granátové jablko). Někdo rovněž doporučuje prkénko nasolit, následně opláchnout a až poté použít.

Proč a jak často provádět dezinfekci dřevěného prkýnka

Dřevo patří k vysoce porézním materiálům, které snadno absorbují vlhkost i organické látky z potravin. Jak tedy docílit bezpečného používání dřevěného prkýnka? Dezinfekce spolehlivě ničí veškeré bakterie včetně těch nebezpečných (E.coli, Salmonella, Listeria). Dezinfekce by se měla provádět pravidelně po každém použití syrového masa a ryb a mnohdy i aromatických potravin.

drevene-prkenko

Nejčastější metody dezinfekce:

  • Sůl a soda - přírodní abrazivní prostředek z ryze domácích surovin.
  • Ocet - jedná se o přírodní dezinfekční prostředek, který zároveň neutralizuje i pachy.
  • Citronová šťáva - má výrazné antibakteriální vlastnosti a s jistotou ničí i pachy.
  • Roztok vody a bělidla - k důkladné dezinfekci stačí 1 lžíce bělidla na 4 litry vody.
  • Dezinfekce pro potravinářské účely na bázi alkálií, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Jak zabránit prasklinám dřevěného prkýnka

Praskliny vznikají zejména v případě nešetrného zacházení. Z toho důvodu se nedoporučuje na dřevěném prkénku určenému ke krájení například bourat nebo sekat maso. Zátěž je příliš velká a klasické kuchyňské prkénko není k této činnosti určené. Zároveň se vyhýbáme mytí v myčce a vysokým teplotám.

Jak na opravu dřevěného prkýnka?

V případě, že se přesto jakýmkoliv způsobem prkénko poškodí, tak jej můžeme opravit v několika snadných krocích.

  • V případě větších rýh či trhlin prkénko budeme muset prkénko správně zbrousit jemným brusným papírem. Používáme brusný papír s vyšší zrnitostí. Brousit budeme sice déle, ale výsledek bude jemnější, čehož u prkénka chceme dosáhnout.
  • Po broušení drobných nedokonalostí prkénko důkladně natřeme olejem.
  • Necháme zaschnout a uskladníme na suchém místě.

prkenko-detail

Olejování a voskování dřevěného prkýnka na závěr

Aplikace minerálního oleje nebo speciálního oleje na dřevo jednou měsíčně (nebo podle potřeby) pomáhá udržovat dřevo hydratované a chrání ho před praskáním a deformací. A jaký je nejlepší olej na dřevěné prkýnko? Jednoznačně potravinářský minerální olej!

Výhody potravinářského minerálního oleje:

  • Je bezpečný pro styk s potravinami, nepředstavuje žádné riziko (např. ve formě alergií).
  • Oceníte stabilitu. Minerální olej na rozdíl od potravinářských tzv. nežlukne. To znamená, že se časem neznehodnotí a nezačne nepříjemně zapáchat.
  • Je snadno a cenově dostupný. Zakoupíte ho ve specializovaných e-shopech a prodejnách s kuchařským vybavením, v lékárnách nebo supermarketech.
  • Minerální olej se velice dobře a rychle vstřebává do dřeva. Nezůstává po něm mastný film a dřevo chrání na jedničku.

Potravinářský minerální olej je ale pouze naším osobním doporučením. Mezi oblíbené ale patří i olivový, kokosový, lněný olej nebo přírodní včelí vosk.

Skladování dřevěného prkýnka

Správné uložení a skladování je pro ochranu dřevěného prkýnka zásadní.

  • Nejlepší je prkénko skladovat ve svislé poloze. To umožňuje dobré proudění vzduchu kolem celého prkénka a zajišťuje, že se důkladně vysuší po každém použití. Můžeme ho opřít o zeď nebo použít stojan na prkénka.
  • Vyhnout bychom se měli skladování blízko dřezu nebo u zdroje tepla (radiátor, deska na vaření). Prkénko by totiž nemělo být ve vlhku, ale ani u zdroje tepla.
  • Prkénko nikdy neskladujeme v uzavřených prostorách (komody, skříně, příborníky) z toho důvodu, že tam nedochází k pravidelné cirkulaci vzduchu.
  • Pravidelně prkénko dezinfikujeme, čistíme a provádíme ošetření vhodným olejem.

prkenko-s-rukojeti   gumovnikove-prkenko

Domácí přípravky na údržbu dřevěného prkýnka

K údržbě dřevěného prkýnka bohatě postačí suroviny, které máte doma. Mezi přírodní prostředky na čištění dřeva i jeho ochranu patří sůl, jedlá soda, ocet i citron (případně kyselina citronová). Nesmíme zapomínat ani na vhodné minerální nebo potravinové oleje pro hydrataci a udržení krásy dřeva.

Péče o dřevěné prkýnko: shrnutí

  • Prkénko nikdy nemyjeme v myčce.
  • Používáme ho na krájení kuchyňským nožem, nikoliv na bourání a sekání masa, případně jiné náročnější kuchyňské úkony.
  • Nesušíme na radiátoru a dáváme pozor na přímé zdroje tepla (dokonce se ani nedoporučuje na prkénko dávat horké nádobí)
  • Nikdy nedáváme špinavé prkénko do dřezu. Umýváme ihned po ukončení práce, a to tak, že jej opláchneme vodou a vyčistíme nezávadným saponátem. Ve chvíli, kdy jsou zbytky potravin na prkénku příliš dlouho, tak dochází k množení bakterií, což logicky nechceme.

Jak dlouhá je životnost dřevěného prkýnka při správné péči?

Životnost dřevěného prkénka může být značně variabilní a závisí na několika faktorech, včetně kvality dřeva, způsobu používání a údržby. Při správné péči může prkénko vydržet mnoho let, někdy i desetiletí. A je lepší prkénko z masivu, jednoho kusu dřeva nebo naopak složené? V tomto případě musíme dát plusové body prkénku vyrobenému metodou end-grain, které je odolnější, pevnější, trvanlivější a téměř netupí nože. Je to dáno především strukturou i způsobem výroby. Pokud tedy hledáte dřevěné prkénko, které vám vydrží co nejdéle, tak je dřevěné prkénko vyráběné z více kusů dřeva tou správnou volbou.

Správná péče a údržba výrazně prodlouží životnost dřevěného prkénka. Podívejte se na další skvělé tipy a návody, jak pečovat o dřevěné výrobky, které najdete v našem magazínu, na Pinterestu a našich sociálních sítích. Doporučíme, jak si poradit s plísní na dřevě, s vlhkostí, rovněž jsme pro vás sepsali, jak pečovat o proutí nebo jak správně skladovat palivové dříví. Všechny rady najdete na našem dřevařském blogu.

Související články