BLACK FRIDAY je tu ❤️ Doprava od 29 Kč a sleva 20 % na vybrané produkty. S kódem EXTRA10BF sleva 10 % navíc!

Zpracování ořešáku: od ořechu po skořápku

nahledovy-orech-hodiny

Dnešní článek vás provede celým procesem zpracováním ořešáku, a to od samotného dřeva, přes plody, až po “odpad”, tedy listy a skořápky ořechů.

Ořech patří k velice významným rostlinám, které lze zpracovat doslova a do písmene celé, a plně tak podporují zero waste smýšlení. Dřevěný masiv je spolehlivým materiálem pro výrobu nábytku, plody oblíbenou pochoutkou, a díky vhodným dřevěným louskáčkům hravě upotřebíte i ořechové skořápky. A nesmíme zapomínat na léčivou sílu listů i zelených slupek.

Obsah:

Ořešák: královský plod

Plod ořešáku, známý jako ořech, je nejen oblíbenou pochoutkou, ale také bohatým zdrojem živin. Obsahuje zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a vitamíny, jako je vitamín E a B. Plody lze konzumovat syrové, pražené nebo použít jako přísadu do různých pokrmů. Přidávají výraznou chuť a texturu do pečiva, cereálií a salátů.

4 ověřené způsoby, jak uchovávat ořechy

Vlivem nesprávného skladování mnohdy ztratí ořechy chuť, dokonce mohou žluknout či zplesnivět. Správné skladování ořechů je proto základ. 

  • Mražení - vyloupaná a suchá jádra uzavřeme do mrazících sáčků a dáme zamrazit. Takto uchované ořechy vydrží dlouho (minimálně do další sklizně).  
  • Zavařování - díky zavařování vám nevydrží ořechy jen jeden rok, ale klidně i několik let. A samozřejmě můžete projevit kulinářskou kreativitu a přidat k ořechům bylinky, koření a další chutě. Dobře vyloupané a usušené ořechy naskládáme do sklenice, dobře uzavřeme a zavaříme. Zavařovat můžeme v troubě, v hrnci (do ¾ ponořené ve vodě, 10 minut), či myčce.
  • Naložení do medu - ořechy vložíme do umyté sklenice a zalijeme tekutým medem. Hodí se skvěle jako dezert, do ovesných kaší nebo prostě jen tak.
  • Uchovávání v utěsněné sklenici, či doze - dřevěným louskáčkem vyloupeme ořechy a suché je uzavřeme a utěsníme. Skladujeme na suchém, temném a chladném místě - nejlépe v dobře větraném sklepě (jinak hrozí riziko hořknutí a žluknutí).

louskacky   louskani-orechu

Co dělat s listím ořechů?

Ohledně likvidace ořešákového listí se dodnes vedou spory. Mnoho lidí listy z ořechu na kompost nedoporučuje, další zahrádkáři naopak ano. Toto dilema nemusíte řešit ve chvíli, kdy se rozhodnete listy použít k léčebným účelům. Listí ořešáku obsahuje třísloviny, flavonoidy a další bioaktivní látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Z listů se připravují odvary a extrakty, které mohou být použity k léčbě - například při potížích se zažíváním nebo jako podpora imunitního systému. Díky antibakteriálním a antimykotickým vlastnostem lze odvary, či tinktury použít na likvidaci plísní, záněty kůže i mokvající rány. Sbírají se zejména zelené listy, ale i slupky z ořechu. 

Léčivé účinky výluhu z ořešáku

  • Pomáhá při akné a nejrůznějších zánětech a neduzích kůže. 
  • Bojuje proti plísni, lupénce i vypadávání vlasů.
  • Obklady ulevují zarudlé pokožce a pomáhají při migrenozních stavech.
  • Výluh využijete i jako účinné kloktadlo při angíně.
  • Běžně je využíván při snižování cukru v krvi. Vyzkoušejte!

orech

Na co se používá ořešák

Dřevo z ořechového masivu je ceněno pro svou krásnou texturu a bohatý odstín. Je tvrdé, pevné a má vynikající odolnost vůči vlhkosti, což ho činí ideálním pro výrobu dřevěného nábytku, podlah, hudebních nástrojů a nejrůznějších řezbářských dřevěných výrobků. Vzhledem k jeho vzácnosti je důležité udržitelně s ořešákovými stromy hospodařit a dbát na jejich ochranu.

Ořechové dřevo - využití:

  • Díky unikátní barvě a textuře se z ořechu vyrábí špičkové umělecké a řezbářské výrobky ze dřeva. Existuje hned několik druhů ořechů - barevným provedením vyniká například americký ořech.
  • Masiv se hodí na soustružené výrobky - dřevěné misky, talíře, hrníčky, svícny a dózy.
  • Ořešák je oblíbeným materiálem pro výrobu dýhy, která se následně využívá na dřevěný nábytek i hudební nástroje.
  • Ořechové dřevo má výborné předpoklady pro ohýbání, je husté a pevné - ideální pro výrobu originálních dřevěných šperků.

krasavica-michalka   nejvetsi-krasavica-hody

Nevyhazujte skořápky vlašských ořechů

Skořápka ořechu mnohdy končí jako odpad. A to je velká škoda! Ořechové skořápky se hodí na tvoření s dětmi, k výrobě tradičních dekorací, ale i k léčebným účelům.

Obdélníková fotka: ořechy (prozatím canva a pak vyměníme za svou fotku?)

Co se skořápkama od ořechů?

  • Vánoční stromeček ze skořápek vám vydrží při správném skladování i několik let a stále bude vypadat jako nový.
  • Ze skořápek snadno vytvoříte jarní, podzimní i adventní věnce, stačí je spojit do kruhu tavící pistolí.
  • Dekorace ze skořápek ořechů jsou rozmanité, levné a jednoduché tvoření zvládnou i ti z vás, kdo DIY výrobě příliš neholdují. Spousty inspirace najdete na Pinterestu.
  • Hledáte něco přírodního a hřejivého, čím byste ozdobili vánoční stromeček? Vyrobte si vánoční ozdoby ze skořápek ořechů. Skořápky lze nabarvit akrylovými barvami, nastříkat sprejem, ozdobit stužkami, krajkou, či bavlnkami. Fantazii se meze nekladou.
  • K nejkrásnějším vánočním obyčejům bez debat patří pouštění lodiček. Do rozpůlené ořechové skořápky rozpustíme vosk a přidáme knot. Pokud se nám vosk nechce rozpouštět, tak postačí zahřáté dortové svíčky připevněné ke “dnu” skořápky.
  • Odvar ze skořápek proti kašli oceníte zejména v zimním a chladném období. Stačí skořápky jednoduše povařit alespoň 15 minut a výluh následně popíjet po celý den.

TIP na závěr: Aby skořápky byly co nejrovnoměrnější, použijte vhodný dřevěný louskáček na ořechy. Klasický louskáček na ořechy si s ořechy poradí jedna báseň. Může se navíc stát i zajímavou dřevěnou dekorací, pokud využijete tematický louskáček na ořechy - figurku, vojáčka či houbu. Doplňte o zdobené skořápky, mech a máte dekoraci pro každé roční období.

houba-louskacek   muchomurka-louskacek


Prošli jste si společně s námi fascinující cestou, kterou ořešák podstupuje, aby se dostal do našich domácností, kuchyní, ale i na talíř. Jeho všestrannost, tradičnost i přírodní kouzlo ho staví do popředí nejen v kuchyni, ale také ve světě udržitelného způsobu života a zemědělství.