Výroba bezového sirupu
Přinášíme vám skvělý recept na výrobu bezinkového sirupu, který skvěle chutná a patří mezi ty nejoblíbenější sirupy vůbec a rovněž má mnoho dalších zdravotních výhod. Ne nadarmo se říká: “Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.” Bezový keř nesměl chybět u žádného stavení. Měl údajně moc odehnat zlé duchy (velice často se například sadil u chlévů a chránil dobytek před uřknutím) a taky byl hlavním výrobním produktem velké spousty voňavých dobrot i originálních dárků.
Vyrobte si bezový sirup společně s námi! Vše potřebné najdete v naší plně vybavené kuchyni
Prohlédnout si nabídku kuchyňských potřeb
Jak vyrobit bezový sirup
Vyrazte na procházku do lesa, nasbírejte si voňavé bezové květy a vyrobte si dokonalý sirup se zázračnými účinky.
Co budeme potřebovat
- 2 l vody
- 40 květů bezu
- 2 kg třtinového cukru (lze částečně vyměnit za med)
- 2 citrony
- Přípravek na konzervaci
- 15 g kyseliny citronové
- Alkohol na zalití sirupu
- Jiné bylinky na ozdobu, nebo případné ochucení sirupu
Postup
- Bezové květy zalijeme převařenou vodou a necháme minimálně 24 hodin louhovat. Pokud necháme déle, tak je sirup sice aromatičtější, ale zase se může zkazit. Z toho důvodu přidáváme do vody část kyseliny citronové.
- Fantazii se meze nekladou – do vody můžete přidat i jiné bylinky, mou oblíbenou doplňkovou bylinkou k bezu je například meduňka, skvěle ale uplatníte i fialky nebo šeřík. Na krájecí desce na bylinky si zvolené rostliny nasekáme, aby bylo aroma co nejvýraznější.
- Po dostatečném vyluhování nálev přelijeme přes čistou látkovou plenu. Dbáme na dostatečné vyždímání květů, které obsahují nejvíce chuti, aroma a blahodárných látek. V této fázi vřele doporučujeme použít dřevěnou paličku, tlouček či kouli na pasírování a ždímání si tak usnadnit.
- Do nálevu přidáme pomocí dřevěného lisu na citrusy šťávu z jednoho citronu. Druhý citron nakrájíme na kolečka a rovněž přidáme k nálevu.
- Přisypeme cukr a pomocí dřevěné vařečky pomalu mícháme a přivedeme k varu.
- Následně přidáme zbytek kyseliny citronové a v případě zájmu i konzervační přípravek (není nutný).
- V této fázi zahřátý sirup dřevěnou naběračkou lijeme do sterilovaných lahví. Osobně to dělám tak, že sklenice vyvařím a následně vypláchnu alkoholem a následně nechám vyschnout a vyskládám na dřevěné prkénko (zejména z toho důvodu, že horký sirup ve skleněné lahvi může nechávat kolečka na kuchyňské lince).
- Lahev, sklenici nebo kořenku nenaléváme až po okraj, patří tam totiž ještě kapka alkoholu kvůli sterilizaci. Ještě horký sirup okamžitě uzavíráme.
- Nyní již stačí ozdobit, přidat označení a máme hotovo. Bezinkový sirup je ideálním dárkem pro vaše nejbližší.
TIP NA ZÁVĚR: Proč při práci s bylinkami používat dřevo: magická moc bylinek si zaslouží šetrné zacházení a některé druhy by dokonce neměly přijít do kontaktu s kovem či plastem. Dřevěné výrobky jsou proto při práci s léčivkami ideální volbou – pokud tedy můžete, tak při výrobě používejte dřevěnou vařečku, naběračku, prkénka, či případně i dřevěnou naběračku na med, pokud se chcete vyhnout cukru.
Před heřmánkem smekni a před bezem klekni
Bezu připisovali velkou moc a sílu již naši předkové a pranostika přesně vyjadřuje, v jaké úctě byl bezový keř chován. Původně se dokonce věřilo, že bezový keř osidlují dobré víly a duchové, a proto nesměl chybět u žádného domu. Jeho květy i plody se pak hojně používaly v domácím lidovém léčitelství, a samozřejmě i kuchyni. V čem tedy tkví jeho síla?
- Podporuje činnost ledvin
- Účinně bojuje proti nachlazení
- Pomáhá na svalové potíže i kloubní bolesti
- Regeneruje a hojí pokožku
- Přispívá k dobrému chodu trávicího traktu
Víte, že bezový sirup není jediným produktem černého bezu?
- Bezinkový likér
- Bezinkový džem
- Bezinkové “smaženky”
- Bezový ocet
- Polévka z černého bezu
- Koláč z bezových květů i plodů
- Využití v kosmetice – pleťová maska, pleťová voda i mast – kosmetické výrobky z bezu účinně bojují proti ekzému, zklidňují zarudlou pokožku a pomáhají například i při spálení od sluníčka.
Skvělý tip na originální dárek
Bezový sirup je i velice osobitým a originálním dárkem. Stačí ho jen stylově zabalit, dát na něj jmenovky na kořenky nebo ozdobit přírodním provázkem, na který připevníte cedulky na kořenky s hezkým nápisem, nebo věnováním. Skleněnou lahev můžete dokonce doplnit o výřezy z překližky. Výsledek bude stejně okouzlující jako chuť a vůně bezinkového sirupu. Velmi stylově vypadá sirup v kořenkách, které dodají dárku roztomilý ráz. Můžete dokonce darovat celý set domácích sirupů (stačí do každé várky k bezinkovému sirupu přidat nějakou jinou bylinku a máte hned několik variací na bylinkový sirup) a domácích výrobků v dřevěné bedýnce.
Jak uskladnit bezový sirup
Bezový sirup uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě. Nejideálnější je samozřejmě sklep, případně tmavé chladnější místo ve spižírně. Někdo nechává sirupy v lednici, což ale při větším množství není možné.
Doporučujeme dát sirupy do menších lahviček (kdyby se náhodou objevila plíseň, nebo sirup zkvasil) a následně do dřevěné bedny, která zase lahve uchrání před převrácením. Navíc se sirupy v dřevěných bednách snadno přenáší. Další velkou výhodou bedýnek ze dřeva je jejich vzdušnost a přirozená antibakteriálnost. Plastové bedny mají tendence se “potit” a díky tomu mohou v okolí uskladněných lahví vznikat plísně, které se následně mohou dostat i do samotných lahví.
Mnohé další recepty, DIY návody, ale i inspiraci najdete na našem blogu a Pinterestu. Pinujte s námi!