Včelí med a jeho účinky
Med patří k jedné z nejvydatnějších potravin a kromě vynikající chuti v sobě skrývá i velké množství léčivých a příznivých látek pro náš organismus. Pojďme si o něm povědět něco více. Máme pro vás i snadný recept na pampeliškový med, který zvládneme i v domácích podmínkách.
Vyrobte si domácí med
Výroba domácího medu samozřejmě patří do rukou zkušeného včelaře. I vy si ale můžete v domácích podmínkách vyrobit med, který nijak nezaostává za účinnými látkami klasického včelího medu..
Domácí med z pampelišek - recept
Máme pro vás skvělý návod na to, jak vyrobit “med” i bez znalosti včelařského umu. Pojďme na to!
Co budeme potřebovat
- 500 květů pampelišek
- 2 l vody
- 3 bio citrony
- 2 kg cukru
Postup
- Květy pampelišek sbíráme nejlépe o poledním slunci, kdy jsou nejvíce rozkvetlé.
- Po příchodu domů květy rozložíme nejlépe na velkém prostěradle a chvilku tak ponecháme, aby všechen hmyz měl možnost květy opustit. Květy nikdy neomýváme vodou! Pyl na nich ukrytý je totiž pro tvorbu medu zásadní a vodou bychom ho spláchli.
- Následně je vložíme velkého hrnce (cca 5 l) a zalijeme vodou.
- Přidáme nakrájené citrony a zahřejeme (max na 80°C, kdy voda ještě nevře, ale nemá k tomu daleko).
- Poté hrnec odstavíme z plotny, necháme vychladnout, přikryjeme poklicí a necháme louhovat alespoň 24 hodin na tmavém a chladném místě, třeba ve sklepě. Při vysokých teplotách by se totiž louh mohl zkazit.
- Po 24 hodinách louh přecedíme přes plátno do čistého a nejlépe i vyvařeného hrnce.
- Nasypeme cukr a opět zahříváme, dokud nemá med požadovanou konzistenci. Čím déle se směs prohřívá, tím je výsledný med tmavší a hustší. Někdo vyrábí skutečně hustý med, někdo má raději konzistenci sirupu, záleží jen na vás.
- Horký med nalijeme do připravených čistých a vyvařených sklenic (můžete je i vypláchnout alkoholem - nejlépe alpou). Slenice důkladně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Konzumovat můžeme okamžitě.
Náš TIP: Zabalte med do hezkých zavařovaček a vložte do dárkové bedýnky. Vytvoříte tak zajímavé dárky pro vaše nejbližší.
Ochucený med s bylinkami pro gurmány
Nevíte, co se sušenými bylinkami? Naložte je do medu! Bylinky dodají medu příjemné aroma i chuť a podpoří některé léčivé látky. Tymián i mateřídouška účinně bojují proti suchému kašli. Levandule krásně voní a vypadá v medu kouzelně. Meduňka i heřmánek uklidňují a hodí se i pro zapřísáhlé nespavce. Rozmarýn podporuje trávení a růže dodá sklenici s medem romantický nádech.
Jak uchovat med?
- Skladujeme v suchu - vlhkost vyšší než 21% v medu způsobuje fermentaci. Med má navíc schopnost “natáhnout” do sebe vlhkost, proto vlivem špatného dotažení víčka může zkvasit.
- Sklenici nevystavujeme přímému slunečnímu záření, abychom nezničili prospěšné látky ukryté v medu.
- Uchováváme vždy v dobře uzavíratelné nádobě při stálé teplotě mezi 18 - 25 °C. Soudek na med využijeme až při servírování, kdy víme, že med během několika dnů spotřebujeme.
- Při používání důkladně dbáme na čisté nástroje - medonosku nebo naběračku na med tedy po každém použití důkladně opláchneme vodou a necháme vysušit. Rozhodně nedáváme do sklenice nůž ušpiněný od másla apod.
- Trvanlivost medu není nijak omezena. Při správných skladovacích podmínkách nám s přehledem vydrží i několik let.
Může se zkazit med?
Všude se uvádí, že med je trvanlivá potravina a můžeme používat i několikaletý med. Pojem jako starý med tedy neexistuje. Bohužel se může stát, že med zkvasí. Pro zkvašený med je typický zápach, spousty bublinek a zvětšování objemu. Med zkvasí především kvůli vyššímu obsahu vody. A jak se do něj voda dostane? Ve většině případů za to nemůžeme my, ale včeličky a nepozorný včelař. Ale v malém procentu se může stát, že při špatném skladování (netěsnící víčko) se do medu dostane voda z okolí.
Zkvašený med - co s ním?
Zkvašení med už bohužel nelze zachránit, nejlépe uděláte, když ho vyhodíte a koupíte nový. Jediným možným řešením je použít ho na výrobu medoviny, ale i to doporučujeme přenechat zkušeným včelařům.
V čem je med prospěšný?
- Med obsahuje důležité živiny pro tělo včetně sacharidů, minerálů a vitamínů.
- Je důležitým zdrojem antioxidantů.
- Slouží jako důležitý zdroj vápníku, mědi, zinku, železa, draslíku a hořčíku.
- Ideální lék na kocovinu - med je totiž důležitým zdrojem fruktózy, která výrazně potírá acetaldehyd obsažený v alkoholu.
- Jedná se o přírodní antihistaminikum, a účinně tak bojuje proti sezónním alergiím.
- Hojně se využívá i v přírodní kosmetice a je součástí i poměrně drahých a účinných pléťových krému i sér.
- Má neuvěřitelné léčivé schopnosti a využívá se v léčbě horních i dolních dýchacích cest.
A který med je zdravější?
Všechy druhy medu obsahují zdraví prospěšné látky, které nikde jinde nenajdete, ale některé druhy obsahují větší koncentraci specifických látek, které z medu dělají doslova tekuté zlato. Jedná se převážně o manukový, eukalyptový a akátový med, které patří k nejvzácnějším (a přirozeně nejdražším) medům vůbec.
Co o medu možná nevíte
- Med je jediná potravina, která obsahuje všechny látky potřebné k udržení života.
- Existuje více než 300 druhů medu po celém světě a každý druh má svou výjimečnou vůni i chuť.
- Med má doslova neomezenou trvanlivost (výjimku tvoří med s vysokým obsahem vody, jak už jsme zmínili výše).
- Med je vynikajícím zdrojem energie - proto je obzvlášť oblíbený mezi sportovci.
- Ve Egyptě byl nedávno nalezen 3000 let starý med, a to v stále poživatelném stavu!
- Med obsahuje přirozené antimikrobiální látky, jako je peroxid vodíku, který mu pomáhá zabíjet bakterie. Přírodní antibiotikum!
- POZOR: med nikdy nedáváme do vroucích nápojů, horká voda ničí většinu prospěšných látek v medu.
- Krystalizace medu je běžná věc, pokud chceme med tekutý, snadno ho roztopíme v teplé (nikoliv horké) lázni.
Nektarodárné a pylodárné stromy
Přemýšlíte, co užitečného vysadit na zahradě? Některé dřeviny mají speciální význam, protože poskytují včelám potravu - nektar a pyl. Včelaři nejvíce ceněnými stromy jsou ty, které kvetou brzy zjara a poskytují včelám potravu v době, kdy je jí nedostatek. Stejně důležité jsou i rostliny, které kvetou dlouho a postupně. K nektarodárným rostlinám patří převážně ovocné stromy jako jsou jabloně a hrušně, které poskytují včelám “palivo”. Pylodárné stromy (vrba, lípa, olše) jsou zdrojem bílkovin, minerálů, vitamínů a dalších živin pro mladé včely.
Náš TIP: Tvorba plodů je výrazně závislá na opylovačích jako jsou ptáci a užitečný hmyz (včely nevyjímaje). Aby vám vaše stromy, okrasné keře a květiny dělaly co největší radost a byly vždy bohaté, pořiďte si na zahradu hmyzí domeček. Ten bude domovem pro včely samotářky a další užitečný hmyz opylující rostliny.
Dřevěné doplňky k medu
Dřevěné výrobky se pro kontakt s medem skvěle hodí. Dřevěné náčiní, nádobí i příbory obsahují přirozeně se vyskytující antibakteriální látky a tudíž med nijak neznehodnotí. Hodí se pro skladování, servírování i jako originální dárek. Jestli podle našeho receptu zkusíte letos vyrobit pampeliškový “med” nebo třeba ochucený včelí med, nalijte ho do dózy, doplňte o dřevěnou naběračku na med, případně jmenovky na dárek a můžete potěšit někoho blízkého milou zdravou drobností.
Přírodní produkty, jako jsou výrobky z medu, by měly mít nezastupitelné místo v naší kuchyni i jídelníčku. V případě, že si nevíte rady například se zajímavými dárky pro vaše blízké, může být sázka na med a výrobky z něj ideálním nápadem. V ČistéDřevo.cz nabízíme dárkové balení medu, kde kromě výtečného medu a dřevěné medonosky najdete i semínka k zasazení “divoké včelí” louky.