Utopenci: Tajemství české hospodské klasiky
Utopenci a pivo! Tradiční hospodská kombinace, která si získala srdce milovníků piva po celé zemi svou jedinečnou kombinací chutí a jednoduchostí přípravy. Naučte se připravovat lahůdku české kuchyně poctivě podle receptu našich předků.
Podíváme se nejen na přípravu utopenců, ale také prozkoumáme různé varianty tohoto receptu, které dodají této delikatese nový rozměr. Ať už preferujete tradiční recept nebo rádi experimentujete s novými chutěmi, určitě si přijdete na své.
Obsah
- Domácí utopenci
- Co budeme k receptu potřebovat
- Recept na domácí utopence
- Zavařování utopenců
- Tipy na skladování
- Jak dlouho nechat utopence odležet?
- Variace receptů na utopence
- Jak na stylové servírování?
- Historie utopenců, aneb co musíte vědět o původu názvu
Klasický český recept: domácí utopenci
Tradiční recept se skládá ze špekáčků, octového kořeněného nálevu a cibule. My jsme si recept vylepšili o chilli papričky a kysané zelí. Hlavně proto, že výsledek použijeme jako DIY jedlý dárek a zelí i chilli paprička dodávají utopencům i atraktivní estetický prvek.
Recept na utopence: co budeme potřebovat
- 10 špekáčků
- 2 velké cibule
- pálivá chilli paprička
- 2 lžíce kysaného zelí
Špekáčky: nálev
- 0,5 l octa
- 0,25 l převařené vody
- 5 lžic cukru
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček celého černého pepře
- 1 lžička soli
- chilli paprička
Krok za krokem: utopenci
- Začneme nálevem na utopence. Svaříme ocet s vodou a se všemi dalšími ingrediencemi (cukr, sůl, koření).
- Mezitím, co se nám svařuje nálev, nakrájíme na dřevěném prkénku cibuli na tenká kolečka a špekáčky podélně rozkrojíme.
- Do rozkrojené části špekáčků vložíme kolečka cibule.
- Nyní již vrstvíme špekáčky do dózy společně s kysaným zelím, chilli papričkami a zbytkem nakrájené cibule.
- Zalijeme ještě teplým nálevem a uzavíráme.
- Po vychladnutí uložíme do lednice nebo chladného sklepa.
Zavařování utopenců
Zavařování utopenců výrazně prodlouží jejich trvanlivost. Tuto lahůdku pak můžete mít ve sklepě uloženou až jeden rok. Zavařujeme klasicky v hrnci při 85–90 °C a to po dobu 30 minut.
Utopenci - skladování (tipy, co se budou hodit)
- Skladujeme v chladu - nejlépe při 2–6 °C. Lednice nebo studený sklep je proto ideální.
- Pozor na výkyvy teplot. Maso a uzenářské výrobky celkově hůře snáší výkyvy teplot, než je tomu například u nakládané zeleniny nebo sýrů.
- Utopence nakládáme do skleněné nádoby s těsným víkem. Sklo nereaguje na kyselý nálev a nijak neovlivňuje chuť. V takové kuchyňské dóze můžete utopence donést na příští oslavu nebo posezení s přáteli. Originální DIY drobnost, pokud fandíte jedlým dárkům.
- Nevystavujeme utopence světlu a přímému slunečnímu záření.
- Utopence ze sklenice nebo dózy vytahujeme vždy čistým příborem, abychom do sklenice nezanesli bakterie.
- Nenecháváme utopence na teplém místě. Zejména cibule i zelí mají tendenci kvasit.
Jak naložit utopence a jak dlouho je nechat uležet?
Špekáčky skládáme do sklenice velice natěsno a pečlivě. Plovoucí špekáčky v nálevu vypadají nevzhledně a chuť se tolik nepropojí. Uležet špekáčky necháváme minimálně 7 dní. Po týdnu již získají svou specifickou chuť. České utopence spotřebujte nejlépe do měsíce. Zejména pokud jste si vylepšili utopence o nějakou zeleninu, která má tendenci kvasit.
Variace utopenců, aneb najděte si svůj recept
Základní recept na utopence se skládá z naložených špekáčků, cibule, octového nálevu a koření. Časem se však objevilo mnoho variant, které do receptu přidávají různé druhy zeleniny, koření nebo dokonce nové způsoby přípravy, což umožňuje každému kuchaři vytvořit si vlastní verzi této hospodské klasiky.
- Utopenci s hořčicí - hořčici přidáme do klasického nálevu na špekáčky. Recept si lze ještě upravit tak, že dijonskou horčicí špekáčky před uložením potřeme na rozkrojené části. Tato kombinace chutí je velice oblíbená. Nutno ale dodat, že s hořčicí se utopenci rychleji kazí.
- Pikantní utopenci - skvělá varianta pro milovníky pikantních chutí. K utopencům přidáme nakrájené feferonky nebo chilli papričky a následně zalijeme nálevem.
- Utopenci s česnekem - Moje oblíbená varianta, která má ten správný říz! Tato kombinace vytváří bohatý a aromatický chuťový profil.
- Sýroví utopenci - nejde o moc známý recept. Utopenci získají jemnější chuť a samotný sýr v octovém nálevu se doslova rozplývá na jazyku.
- Vege utopenci - místo špekáčků použijeme tofu, tempeh nebo marinovaný sýr (např. hermelín) a naložíme je do tradičního nálevu s cibulí a kořením. Budete překvapeni podobným chuťovým zážitkem!
Servírování utopenců
Náš žhavý tip? Hlavně rustikálně! I utopence s pivem lze servírovat stylově. Prohlédněte si nabídku rustikálních podnosů i servírovacích prkének, které servírování utopenců vyladí k dokonalosti. A na pivo doporučujeme dřevěný korbel s chladicí nerezovou vložkou.
Historie utopenců
Recept na utopence má své kořeny v tradiční české kuchyni, kde byly konzervace potravin v octu a soli běžným způsobem, jak uchovat potraviny delší čas. Co se týče původu receptu i jeho názvu, tak v tomto je historie daleko zajímavější. Podle jedné lidové legendy vznikl název „utopenci“ díky hospodskému z Berounska jménem Šamánek, který byl údajně původcem tohoto receptu. Šamánek miloval experimentování s jídlem a právě on poprvé naložil špekáčky do octového nálevu s cibulí a kořením. Nešťastnou náhodou se ale jednoho dne utopil v místním rybníku, což vedlo k tomu, že jeho oblíbená pochoutka dostala název "utopenci".