BLACK FRIDAY je tu ❤️ Doprava od 29 Kč a sleva 20 % na vybrané produkty. S kódem EXTRA10BF sleva 10 % navíc!

Lifestyle, Strana 9

Jak se slaví Velikonoce na Slovensku

Jak se slaví Velikonoce na Slovensku

Nahledovy-sk-velikonoce

Velikonoce jsou přede dveřmi a s sebou přináší po dlouhých chladných měsících konečně vůni jara. Jedná se o jeden z největších svátků v roce, který většina z nás tráví se svými blízkými. Velikonoce jsou na Slovensku plné originálních tradic. V regionech se mírně liší, spojuje je ale fakt, že se nesou v duchu radosti, rodiny a dobrého jídla. Důležitou součástí každé domácnosti je také velikonoční výzdoba interiéru, která tvoří tu správnou atmosféru. Čím se liší slovenské velikonoční tradice od těch českých a co mají naopak společného?

Zvyky a tradice velikonočních svátků

Velikonoční svátky se pojí s oslavou příchodu jara. Na Slovensku jsou silně ovlivněny křesťanstvím a křesťanskými zvyky. Proto se i velikonoční tradice a zvyky nesou v duchu připomínání si událostí kolem smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Mnohé z nich však mají původ v předkřesťanských časech a váží se k různým pověrám a zvykům týkajících se ovlivňování zdraví, přírody, úrody i plodnosti.

Některé regiony Slovenska měly a mají své specifické zvyky, které nikde jinde nenajdeme.

  • V minulosti na Zelený čtvrtek hospodáři v okolí Nitry obešli dvůr a hlasitě zvonili svazkem klíčů, aby zahnali hlodavce. Podobně v okolí Bratislavy odháněli škůdce na poli boucháním cepů o zem.
  • Na Kysucích lidé na Zelený čtvrtek třásli během zvonění zvonů ovocnými stromy, aby si zajistili bohatou úrodu.
  • Ve východní části Slovenska se do dnešní doby nejvýrazněji dochoval zvyk posvěcování obřadního jídla. Proutěný košík se svátečním jídlem lidé nosí na nedělní mši do kostela. Také pondělní velikonoční tradice jsou zde zejména o vydatném oblévání před šibačkou.
  • V podtatranských vesnicích mládenci dostávali po oblévačce jen občerstvení. Vajíčka se dávala až po obědě.

Velikonoční kuchyně 5x jinak

Slovenská tradiční kuchyně je plná specialit a ojedinělých receptů, které jinde nenajdete. Přestože se i zde dostává do popředí trend zdravé stravy, každý kraj má své typické pokrmy, bez kterých se ani Velikonoce 2023 neobejdou.
Západní Slovensko
Typickými jídly během velikonočních svátků jsou bohatě obložené talíře plné uzeného masa, šunek, čerstvého křenu a kyselých okurek. Mezi dezerty převládají makové a tvarohové štrúdly, bratislavské rohlíčky i ořechové bábovky. V okolí Nitry se na Bílou sobotu pekl speciální koláč zvaný osúch.
Střední Slovensko
Základem velikonoční hostiny je plněné jehně, kynuté koláče a sladký pečený beránek. Místní specialitou je ruské vejce podávané s bramborovým salátem a přelité domácí majonézou.
Severní Slovensko
V okolí Popradu a Liptova na velikonočním stole nesmí chybět uzená šunka, vařená vajíčka a sýrová hrudka. Tradičně se zde pokrmy servírují na výrobky ze dřeva – prkénka, korýtka a misky.
Jižní Slovensko
Na Bílou sobotu v tomto regionu pečou beránka z masy připravené z vajec, housek a klobásy. Připravuje se také speciální koláč zvaný calta, který se chutí podobá vánočce. Tradicí je zde snídat kopřivovou vaječinu, která je nejen velmi chutná, ale také zdravá.
Východní Slovensko
Na východním Slovensku se na Bílou sobotu peče kynutý koláč zvaný paska (pascha), který bývá na slano s klobásou nebo ve sladké podobě s tvarohem. Tradičně se peče v sobotu a počas nedělní mše je v košíku nebo ošatce nesen na posvěcení.

devce-v-kroji_1

Vyrobte si tradiční velikonoční sýr

Velikonoční hrudka, sýr, sirek, vajíčkový sýr. Mnoho názvů – jedna pochoutka. Hrudka patří mezi tradiční velikonoční pokrmy zejména na východní polovině Slovenska.
Chutný sýr z vajíček a mléka si můžete snadno připravit i doma. Perfektně se hodí k tradičním velikonočním dobrotám – klobáskám, křenu či šunce. Velikonoce bez této delikatesy? Nemyslitelné.

Co budeme potřebovat?

1 litr mléka

10 vajíček

½ čajové lžičky soli

na dochucení můžeme přidat pepř nebo bylinky

Postup:

  1. V mléce si rozmícháme vajíčka a postupně přisypáváme sůl.
  2. Vaříme v hrnci s dvojitým dnem. Zahříváme pomalu, aby se směs nepřichytila. Přivedeme k varu a mícháme, dokud se nám hmota nezačne srážet (vytvoří se hrudky jako u míchaných vajec).
  3. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyla hrudka suchá. Celková doba vaření je přibližně 15-20 minut. Před dokončením přidáme černé koření nebo bylinky, můžeme použít nasekanou petrželku, pažitku, ale také medvědí česnek.
  4. Na sítko si položíme plátýnko nebo čistou kuchyňskou utěrku. Sraženou směs na ni pomalu nalijeme a potlačíme do tvaru hrudky, případně bochánku. Nemačkáme příliš, aby zůstala hrudka vláčná.
  5. Svážeme a necháme okapat a vytuhnout cca 2 hodiny.

mleko   vejce   hrudka

Velikonoční dekorace pro váš domov

Ne nadarmo se Velikonoce slaví na prahu jara, když všechno kolem kvete a hraje barvami. Radost přírody, která se probouzí po dlouhém zimním spánku, je patrná i na  výzdobě domu. Jarní výzdoba a proutěné dekorace na svátečním stole jsou plné velikonočních symbolů. Představme si alespoň některé z nich, které se staly živou tradicí, a ne jen módním trendem interiérového designu.

  • Jarní věnec z přírodních materiálů je neodmyslitelnou součástí vchodových dveří. Pletený je z vrbového proutí a zdobí jej jarní květiny, drobné velikonoční dekorace a barevné stužky. 
  • Čerstvé květiny v celém domě jsou osvědčenou dekorací. Tulipány, narcisy a krokusy, které kvetou v tomto období, tvoří nedílnou součást Velikonoc. Nejlépe vyniknou v dřevěných květináčích nebo v košíku z proutí. A pokud svůj jarní truhlík doplníte o dřevěné dekorace s velikonoční tématikou, stane se ozdobou vašeho parapetu. 
  • Mnohé rodiny nedají dopustit na tradici zdobení domácích vajíček. Techniky jsou různé a nejčastěji se používá barevný vosk, který se nanáší buď na dopředu zabarvená nebo na bílá vajíčka. Oblibě se těší také vyškrabávání ornamentů do barvených vajíček.

velikonocni-kraslice

Velikonoční svátky na Slovensku i v České republice mají mnoho společného. Proutěné košíky, dřevěné výrobky, velikonoční věnec a dekorace i velikonoční pomlázka charakterizují tyto jarní svátky na obou stranách hranic. Ať už Velikonoce oslavíte v duchu křesťanských tradic nebo se sejdete s rodinou u velké hostiny, přejeme vám ať jsou krásné a podle vašich představ!

Domácí wellness a maderoterapie

Domácí wellness a maderoterapie

masaz-nohou

S ručním masážním strojkem si můžete dopřát své malé soukromé lázně každý den a to v pohodlí domova. Masáž není jen účinným bojovníkem proti fyzickým problémům, ale i působivým lékem na zimní deprese, či jarní únavu. Na nic nečekejme a pojďme se rozmazlit v soukromém domácím spa.

Soukromé wellness v pohodlí domova

Domácí relaxační rituál je v našem podání naprostá hračka, obzvlášť pokud si vezmete na pomoc dřevěné pomocníky k rozmazlování.

  1. Udělejte si doma harmonickou atmosféru. Obklopte se vším co máte rádi, zapalte svíčku a pusťte si relaxační hudbu.
  2. Před masáží dostatečně a ve větším množství pijte a dopřejte si jen malou lehkou svačinku.
  3. Zvolte vhodnou kosmetiku, která je vám ve všech ohledech příjemná.
  4. Pro masáž vždy vyberte takovou místnost, která je vám nejpříjemnější. Pokoj tlumeně osvětlete a nezapomínejte například na vhodné dekorace. 
  5. Nezapomínejte na péči o nohy. Samotná joga, ale i čínská medicína věnuje nohám valnou část své pozornosti. Na chodidlech se totiž nachází množství reflexních bodů, jenž jsou následně spojeny s dalšími orgány. Ve vašem soukromém “masážním salonu” tedy nesmí chybět masážní strojek na nohy, či nejrůznější míčky na procvičování chodidlových svalů.
  6. Všechny výrobky ze dřeva, které k masáži potřebujete najdete na našem e-shopu. Stačí si jen vybrat!
  7. Není nic neobvyklého si dnes pořídit do bytu domácí saunu. Její vliv na lidský organismus je více než pozitivní. V našem sortimentu rovněž najdete dřevěné výrobky vhodné k saunování, například vědra.

masazni-valecek   masazni-valecky   masirovani-nohou

Jak na spa v domácím prostředí

K tomu, abychom dokázali udělat kvalitní masáž, nepotřebujeme extra vzdělání, ale pár pravidel přece jenom zmíníme. Masírovat pak můžeme jako skutečný profesionál.

Co budeme potřebovat

  • Nejrůznější dřevěné výrobky vhodné k masáži. Na trhu existuje množství masážních válečků, masážních strojků na záda a mnohých dalších pomůcek, které vám masírování značně usnadní.
  • Malý ručník a osuška a prostěradlo z bavlny, či jiného přírodního materiálu.
  • Kosmetika určená k masážím – tlak pak nebude nepříjemný, naopak se prožitek z masírování ještě více prohloubí.
  • Lehátko, případně karimatka, kde se vám bude dobře relaxovat.

Postup

  1. V místnosti, kde chcete relaxovat udržujte větší teplo, než v ostatních místnostech. Pokud je masírovanému člověku zima, tak se svaly neuvolní tak, jak by měly.
  2. Nejdříve si mezi dlaněmi dobře rozehřejeme masážní olejíček, který následně naneseme na místo, které chceme masírovat.
  3. Vybereme si dřevěné masážní pomůcky, které nám masáž usnadní.
  4. Platí zásada, že vždy masírujeme svaly a nikoliv kosti. Vyhýbáme se proto oblasti páteře, žeber a ani masážním strojkem nepřejíždíme po hranách lopatek.
  5. Spodní část těla dobře prohněteme krouživými pohyby.
  6. Záda masírujeme podél páteře a to vždy zdola nahoru, kdy zvláště tuhým místům věnujeme více pozornosti.
  7. Masáž zakončíme jemným hladivým pohybem rukou do ztracena.

Znáte maderoterapii?

Jedná se o stále populárnější masáž dřevěnými nástroji. Zahrnuje řadu dynamických hmatů, které se provádí speciálními masážními strojky a dřevěnými masážními válečky nejrůznějších tvarů a velikostí. Terapie dřevěnými nástroji slouží k zmírnění celulitidy, stimulaci lymfatického systému i detoxikaci organismu. Kořeny maderoterapie sahají dávno do naší minulosti a pochází z exotické Kolumbie. Zde se, podobně jako i v jiných zemích, dřevo používalo zejména k léčebným a terapeutickým účelům.

masazni-nastroje

V čem je masáž prospěšná?

  • Pomáhá zvýšit oběh krve i lymfatického systému.
  • Působí na tělo relaxačně a antistresově, díky čemuž zlepšuje psychické zdraví.
  • Masážní váleček na záda regeneruje tělo po zranění či jiných zdravotních neduzích.
  • Účinně bojuje proti celulitidě. Nejlepších výsledků dosahuje právě výše zmíněná maderoterapie.
  • Podporuje imunitu a vyplavuje toxiny z našeho těla.
  • Snižuje hladinu stresových hormonů (adrenalinu a kortizolu) a rovněž zvyšuje dopamin a serotonin a tím navozuje pocity štěstí a lehkosti.
  • Masážní váleček na záda napomáhá parasympatickému nervovému systému.
  • Ve výrazném množství se vyplavuje i oxytocin, díky kterému se nám může chtít plakat. Terapeuté doporučují se emocím nevyhýbat. 

Po masáži potěšte své tělo koupelí

Každý dobrý masér vám řekne základní informace, jak se na masáž připravit a jak přistupovat ke svému tělu i po ní. Z těch nejzákladnějších pravidel jsme již zmiňovali dostatečný pitný režim, lehké pokrmy v den masáže a v neposlední řadě doporučíme příjemnou koupel v teplé (nikoliv horké) vaně. Ta pomůže zejména při bolesti a pokud navíc přidáme epsomskou sůl, tak i samotná koupel dokáže zázraky. Masážní váleček ale není jediný, čím si můžeme udělat radost. Doporučujeme klidnou hudbu, vonné svíčky a stolek do vany, na který si můžete odložit například dobré víno, či oblíbenou knížku, a dostatečně odpočívat.

policka-do-vany

Potřebujete rychlou pomoc při únavě třeba v práci? Mějte po ruce masážní váleček na nohy, který nezabere moc místa a při sezení u počítače vám hravě uleví od stresu, bolesti zad a navodí příjemné pocity. Dřevěné masážní válečky na nohy zakoupíte hned v několika provedeních a můžete je využít i při práci a tudíž vás neokradou o drahocenný čas. Stačí je mít schované pod pracovním stolem. Pinujte s námi!

Pojďte s námi na bylinky

Pojďte s námi na bylinky

kosik-kviti

Slunce pomalu nabývá na síle a březen je ideálním časem na sběr léčivých bylin, které mají právě v brzkém předjaří tu největší moc. Vezměte proto proutěný košík a vydejte se s námi na poznávací bylinkovou pouť po našich lesích. Kromě pestrého přehledu našich brzkých jarních rostlin v článku najdete i recept krásy – bylinné sérum na pleť se sílou našich stromů. 

Proč sbírat na jaře byliny

Rostliny z luhů a hájů na jaře rozhodně nesmí chybět jak v našem jídelníčku, tak v kosmetice. Věděli jste například, že listy kontryhelu obsahují více vitamínu C než pomeranč? 

Jak bojovat proti jarní únavě pomocí bylinek? Jarní detox v 5 snadných krocích!

  1. Přidávejte divoké bylinky do každého jídla. Zeleninovou polévku ozvláštníte květy sedmikrásek, do špenátu přidejte kopřivy, nebo ochutnejte křehký a sladký ptačinec žabinec.
  2. Připravte si pesto z medvědího česneku. Využijete jej na špagety i na topinkovou směs.
  3. Zajděte si o víkendu na zahradu, nebo na procházku do lesa a uvařte si čaj z čerstvě nasbíraných bylinek. Nebudete litovat!
  4. Připravte léčivé sirupy, které v čase neduhu báječně zužitkujete. Z těch nejoblíbenějších brzkých jarních nejlépe chutná pampeliškový “med”, nádherně voní fialkový sirup se sedmikráskami a na kašel pomůže jitrocelový zázrak.
  5. Pomocí bylinek o sebe můžete pečovat i zevně – vyrobit si můžete pleťové krémy, květové vody i bylinná séra. Výsledek okouzlí cenou, účinkem i nepřekonatelnou vůní.

pampelisky   jarni-kviti   hermanek

Jaké rostliny v předjaří a na jaře sbírat

Příroda nám jasně dává najevo, co bychom v daném období měli jíst. Také jaro je specifické a má i své pravidelné neduhy, které nás mohou potrápit, ale přesně v daném období rostou byliny, které nám se zdravotními problémy mohou pomoci.

Jak správně sbírat bylinky

  1. Byliny nikdy nesbíráme do mikrotenových sáčků! Na pomoc si raději vezmeme proutěný košík, dřevěnou misku, či ratanovou ošatku.
  2. Na sběr chodíme ráno / dopoledne, za slunečného počasí, kdy jsou již byliny rozvinuté.
  3. Netrháme rostliny za deště, případně těsně po něm. Vlhké byliny se hůře zpracovávají, mají tendence uhnívat, nemluvě o tom, že déšť může smýt některé účinné látky, které se nachází například v pylu.
  4. Květy vždy sbíráme za plného slunečního svitu (nejlépe v poledne) do ošatky, či jiné nádoby z přírodního materiálu o větším průměru (v proutěném koši se mohou pomačkat). 
  5. V případě, že chceme některé léčivky sušit, zaměříme se na správné sušení a uchovávání bylinek.

suseni-kviti

A jaké byliny sbírat brzy na jaře?

Kopřiva dvoudomá

Má močopudné a protizánětlivé účinky. Pyšní se velice dobrým vlivem na játra, slezinu a žlučník. Obzvlášť po zimě potřebují tyto orgány výrazně odlehčit, takže se doporučují pít kopřivové čaje a nejrůznější odvary. Sbíráme do košíku z proutí.

Sedmikráska obecná

Patří mezi antioxidanty a pro své mírnější léčivé účinky se přidává k bylinným směsím. Výborně se hodí pro zevní účely a výrobu bio kosmetiky. Čerstvé se uplatňují zejména v salátech či jako ozdoba na pomazánky a podporují tak přirozenou obranyschopnost organismu. My sedmikráskami ozvláštnili například mechové cupcakes.

Popenec břečťanovitý

Popenec má hojivé a protizánětlivé účinky a výrazně podporuje trávení. Opět bychom mohli říct, že nám příroda sama říká, co máme v daném období jíst. Pozitivně totiž působí na žlučník a játra, která potřebují po zimě nejvíce posílit a zregenerovat.

Potočnice lékařská

Potočnice má vědecky prokázané účinky při zánětech horních cest dýchacích a urologických i plicních problémech. Obojí jsou na jaře poměrně častým onemocněním.

Pažitka

Pažitka obsahuje velké množství bílkovin, vitamín C, vitamín B2 ale i spoustu minerálů – např. vápník, sodík, železo a fosfor. Podporuje dobré trávení, pyšní se protizánětlivými účinky a chrání proti plísním. Pažitka je navíc velice snadná na pěstování a v době květu zkrášlí i okolní prostor. Zasaďme si ji do dřevěného truhlíku a doplňme o cedulky na bylinky – stane se vděčnou dekorací.

Ptačinec žabinec

Dříve se našimi předky hojně využíval jako zelenina. Aktivuje funkci žlučníku a jater a podporuje vylučování žaludečních šťáv. V jarním jídelníčku by tedy neměl chybět, svou nasládlou chutí připomíná mladou kukuřici.

Podběl lékařský

Pomáhá při nachlazení, rýmě i kašli a obecně při onemocnění horních cest dýchacích. Sbíráme pouze květy a necháváme volně sušit například v proutěné ošatce (příp. míse z ratanu, či na dřevěném talíři).

Mladé výhonky jehličnatých stromů a listy listnatých stromů

Ve sběru se nemusíme orientovat jen na bylinky, ale ohromné množství léčivých vlastností nalezneme i ve stromech, které obsahují mimořádně hodnotné látky. Ostatně věda zabývající se účinky mladých pupenů stromů se nazývá gemmoterapie a má skvělé výsledky. Listy i smrkové výhonky sbíráme do košíku. 

Plicník lékařský

Plicník není jen nenáročnou a hezkou trvalkou zkrášlující vaši jarní skalku či dřevěný truhlík na balkoně, ale i nepřekonatelnou léčivkou. Jak už sám název napovídá, bylinu oceníte ve chvíli, kdy vás trápí kašel i záněty dolních dýchacích cest.

Violka vonná

Pro svou krásnou vůni má uplatnění v kosmetice, ale i cukrářském průmyslu. Známá je ale také díky svým tišícím schopnostem, dezinfekčním účinkům a rovněž obsahuje důležitou kyselinu salicylovou, což je účinná látka acylpyrinu. Máte-li na balkoně vytvořené bylinkové království, můžete dřevěný stojan na bylinky oživit touto nenáročnou trvalkou.

Medvědí česnek

Oblíbený a velice chutný medvědí česnek nesmí v našem výběru chybět. Podobně jako pažitka je zdrojem hned několika vitamínů a zdraví prospěšných látek. Rovněž se dá skvěle pěstovat v dřevěném truhlíku na bylinky na jakémkoliv balkoně. Díky bohaté zelené barvě vnese do bydlení jarní atmosféru, na pěstování je nenáročný a ještě si pochutnáte. Co víc si přát!

vyroba-vonneho-oleje   susene-kviti

BIO kosmetika vyrobená svépomocí

Při práci s bylinkami myslíme na to, jak co nejvíce zachovat aroma a účinky rostliny, proto při zpracování striktně používáme dřevěné nádobí, dřevěná prkénka, misky a mnohé další výrobky ze dřeva.

Bylinné sérum na pleť – síla stromu

Co budeme potřebovat

  • List jasanu
  • List ořešáku
  • Popenec břečťanovitý
  • Sedmikrásky
  • Jitrocel
  • Dřevěný hmoždíř
  • Kořenky, případně jiné dózy / lahvičky na již hotové sérum
  • Sekáček na bylinky
  • Rostlinný olej (nejlépe kombinace více olejů)
  • V případě zájmu i kosmetické doplňky – vitamín E, C, koenzym Q10

 

vonny-olej

Postup

  1. Nejprve dobře omyjeme (nejlépe rovnou vyvaříme) velkou zavařovací sklenici. Doporučujeme sklenice s klipem, se kterými se dobře manipuluje.
  2. Všechny nasbírané bylinky pomocí sekáčku na bylinky nebo dřevěného hmoždíře rozmělníme / nasekáme a vložíme do dobře umyté sklenice.
  3. Nyní bylinky zalijeme kvalitním olejem, či jejich kombinací. V tomto bodě výběr oleje ponecháme čistě jen na vás. Záleží zejména na tom, jakou pleť máte – švestkový olej se hodí pro starší pleť, mandlový olej pleť rozjasňuje, meruňkový olej zvláčňuje a hodí se na mladou pleť se sklonem k akné, pupalkový olej potěší velmi citlivou pleť.
  4. Doporučujeme kombinaci více olejů – například kvalitního slunečnicového oleje (ten je univerzální) spolu s olivovým (obsahuje mírný UV faktor) a rozjasňujícím mandlovým, či jiným speciálním olejem vhodným pro vaši pleť.
  5. Sklenici půl hodiny zahříváme ve vodní lázni. V tomto bodě jsme velice opatrní a rozhodně nevaříme!
  6. Nyní sklenici dobře zavíčkujeme a necháme minimálně týden macerovat v pokojové teplotě. Pozor – sklenice by se neměla nacházet na přímém slunečním světle.
  7. Po týdnu olejíček přes plátýnko přecedíme do vhodné lahvičky, či kořenky. 
  8. Přidat můžeme i vitamín C, E, nebo koenzym Q10, které se prodávají ve specializovaných e-shopech. U vitamínu C pozor – tento olejíček by měl být používán pouze na noc, protože pro pleť není vhodná jeho reakce se slunečním zářením. Proto se vitamín C používá zejména pro noční krémy a séra.

bylinny-olej   vyroba-vonneho-oleje

Dřevěné truhlíky na bylinky využijete po celý rok

Na jaře se nemusíme spoléhat jen na bylinky nalezené v lesích a na loukách. Svou dávku důležitých vitamínů si snadno vypěstujete i na balkoně. Dřevěné truhlíky na balkony hravě postačí na základní bylinky, které můžeme v kuchyni bez omezení využívat. A aby byl výsledek ještě více konzistentní, tak nezapomínáme na cedulky k bylinkám. Další výhodou jmenovek na bylinky je i to, že díky nim budou rostlinky lépe rozpoznatelné pro děti. Pomocníci k zahradničení i k přípravě pokrmů se přece hodí vždy!

truhlik-na-bylinky

Se svými domácími výtvory se nám můžete pochlubit na našem Instagramu, Facebooku či Tik Toku. Na našem Pinterestu zase najdete další tipy na domácí výrobky, práci se dřevem i tvoření krásných dřevěných dekorací.

Dřevěná váza z náramků a korálků: DIY

Dřevěná váza z náramků a korálků: DIY

Nahledovy-drevena-diy-vaza

V dnešním článku vám nabízíme návod na dřevěnou dekoraci do bytu, která zaujme každého příchozího. Díky minimalistickému designu ji zúročíte v boho, vintage, moderním i skandinávském interiéru. S blížícím se Mezinárodním dnem žen z vázy také hravě vykouzlíte originální dárek. Inspirujte se a vyzkoušejte něco, co je momentálně trendy.

DIY dřevěná váza snadno a rychle

Využijte maximální krásu dřeva a vytvořte dřevěnou dekoraci, která bude nenásilnou dominantou každého interiéru. Z dřevěných koulí i náramků nevytvoříte pouze jedinečné vázy, ale třeba i svatební dekorace na stůl, případně svícny ze dřeva. Hotovo budete mít navíc do 5 minut

Dejte nám vědět, jak se vám dařilo na našem Instagramu, stačí nás označit hashtagem #cistedrevo_cz ???? Vaše krásné výtvory, které nám hrdě ukazujete a posíláte, slouží jako inspirační zdroj pro mnohé další tvořivé jedince.

Co budeme potřebovat

diy-vaza   postup-vaza   drevena-vaza-diy

Postup

  1. Vezmeme si dřevěné korálky ve stejné velikosti. Budeme potřebovat celkem 27 kusů.
  2. Pomocí tavné pistole k sobě spojíme tři korálky tak, aby dírky vždy směřovaly nahoru stejným směrem.
  3. Tímto způsobem si vytvoříme tři podstavy slepených navlékacích korálků, které k sobě připevníme tavicí pistolí.
  4. Nesmíme zapomínat, že dírky musí být vždy na jedné straně tak, aby se do nich daly následně aplikovat sušené květiny, či jiné přírodní dekorace. (Podobně postupujeme i v případě využití našich šperků ze dřeva – náramků.)
  5. Tyto dřevěné vázy skvěle poslouží i coby dekorace na jídelní stůl, svatební dekorace pro svatbu v boho stylu a pokud do váz zakomponujete jarní květiny, či kočičky, tak se můžete chlubit stylovou velikonoční dekorací.

Co je skandinávský styl

Severský styl se vyznačuje světlými barvami, dřevem, jednoduchostí, čistými liniemi a minimalismem. Útulnost interiéru doplňují vkusné rostliny, dekorace ze dřeva a textilní materiály. Není divu, že si našel tolik fanoušků napříč celým světem.

Jak na Scandi styl v 7 jednoduchých krocích

Chcete jít s dobou, ale nevíte, jak začít, abyste dosáhli autentického severského stylu? Držte se následujících 7 kroků a půjde to snadno. Čtěte až do konce, najdete zde tipy na dekorace ze dřeva, které snadno vyrobíte svépomocí. Kromě skandinávského nádechu vás jistě zaujme výsledná bezkonkurenční cena!

  1. Minimalistický dřevěný nábytek okouzlí jednoduchým designem s výraznou estetickou hodnotou. Čím jednodušší, tím víc severský!
  2. Přirozené aktivní světlo není v každém bytě samozřejmostí. Pokud vám v bytě schází, věnujte pozornost vhodnému osvětlení, ale i aplikaci zrcadel nejlépe proti oknům v místnosti.
  3. Nejvíce práce budete mít s barevnou sladěností. Skandinávský interiér vyznává jemné pudrové barvy, které vytváří harmonickou a hřejivou náladu. Díky tlumeným barvám se lze také občas odvázat a vetknout bydlení nějaký barevnější prvek, aniž by interiér jakkoliv rozhodil.
  4. Čisté linie působí na lidskou mysl pozitivně.
  5. Funkčnost inspirovaná učením Feng Shui dává do popředí rozvržení bytu podle předem daného plánu. Hlavní roli zde hraje praktičnost, která vám bydlení značně usnadní.
  6. Doplňky mají ve scandi stylu svébytné místo. Nezahlcujme se ale zbytečnostmi, dejme přednost přírodninám, sušeným květinám a dřevěným výrobkům všech možných tvarů a velikostí. 
  7. Masivní nábytek je přeceňovaný. Dejte přednost policovým systémům, vzdušnému nábytku z bedýnek a teplo domova doplňte o vhodné textilie. Police jsou navíc krásným spojením funkčního prvku s tím estetickým. Ozdobte si zeď dekoracemi na poličku, převislými květinami i bedýnkami na vše potřebné.

dreveny-spalek   drevene-svicny

Originální dárek v low-cost provedení

Podobně laděné DIY dřevěné výrobky skvěle poslouží jako originální dárek. Oslní nejen osobní hodnotou a stylovým designem, ale i nenahraditelnou cenou. Blíží se MDŽ i Den matek, tak proč ženu ve vašem okolí neokouzlit vázou na květiny, ve které se snoubí lehkost, neotřelý vzhled i moderní boho styl?

svicka-diy   olivovy-olej-diy   susenky-korenene

Chcete tipy na další snadné DIY výrobky? Sledujte naše sociální sítě, kde najdete zajímavou inspiraci na drobné, ale originální dárky, které v žádném obchodě nenajdete. Zkoušeli jsme vyrábět například svíčku v kokosové miscediy věnec z korálků, ale také vaječný likér, či ochucený olivový olej. Vyzkoušíte něco?

Od Popeleční středy po Zelený čtvrtek

Od Popeleční středy po Zelený čtvrtek

nahledovka-barevna-drevena-vajickapl

Velikonoce dodnes patří k svátkům, u kterých se výrazně dodržují krajové tradice a zvyky. Většina zvyků má symbolický význam, které vychází nejen z křesťanských obyčejů, ale i tradic pocházejících z pohanských oslav jara. Pojďme se společně podívat na jednotlivé dny Velikonoc a připomeňme si ty nejzákladnější obyčeje. 

Proč a kdy se drží půst aneb průvodce tradičními Velikonocemi

Přípravy na Velikonoce začínají již 40 dní před samotným Velikonočním pondělím, kdy se spousta lidí postí. Je ale velice důležité chápat půst v jeho samotné podstatě. Půst totiž není jen o omezení jídla, ale rovněž o upřednostnění potřeb jiného člověka. Lidé konají dobré skutky, přemýšlí nad svou ekologickou stopou a věnují se rozjímání. Nemluvě o výrazných zdravotních výhodách.

Velikonoce 2023 den po dni

Popeleční středa (22. února 2023)

Popeleční středa je prvním dnem právě začínajících Velikonoc a také prvním dnem půstu.

Liščí neděle (26. února 2023)

Postní neděle mají většinou názvy odkazující k tomu, co se daný den jí, nebo dělá. O liščí neděli maminky napekly preclíky v různých tvarech a věšely je venku na větvičky. Děti pak poslaly hledat něco, co jim lišky venku zanechaly. Původ tohoto zvyku není stoprocentně znám.

Pražná neděle (5. března 2023)

Má název odvozený od klasického pokrmu, který se tento den tradičně připravoval. V dřevěné misce se nechal naklíčit hrách, který se následně osmažil. Dřevěné misky měly do obilí vnést kousek síly stromu.

Kýchavá/kýchavičná neděle (12. března 2023)

Kořeny můžeme nalézt již v raném středověku, kdy ve velkém řádil mor a cholera. Nemoci se projevovaly hlasitým kýcháním a v tento den bylo běžné vést bohoslužbu věnovanou právě nemocným.

Družebná neděle (19. března 2023)

Pojí se se zvykem, kdy dívky dávaly najevo přízeň chlapcům. Pekly se sváteční koláče tradičně podávané na prkénku

Smrtná neděle (26. března 2023)

Patří zřejmě k nejznámějším dnům půstu a je spojena s prastarým pohanským zvykem “Vynášení Morany”. Ta tradičně symbolizovala zimu, která nyní odchází a k moci se dostává bohyně jara Vesna. Lidé se ale neloučili jen se zimou, ale symbolicky i se vším špatným, co je za celý rok potkalo.

Květná neděle (2. dubna 2023)

Po květné neděli tradičně nastával Svatý neboli Pašijový týden. V tento den se pozornost upíná k výzdobě domácnosti – chodilo se na kočičky, které se dávaly například do dřevěné vázy a malovala se vajíčka. Mezi nejtradičnější techniky patří malování voskem, barvení v cibuli i duhová batika. Co zkusíte letos vy? Inspirujte se například v našem článku, kde jsme pomocí pájky vypalovali vzory na dřevěná vejce.

prouteny-jarni-venec-diy   dreveny-zajic-venec   pyrografie-vejce

Modré pondělí (3. dubna 2023)

Název je odvozen od zdobení kostelů modrým, či fialovým suknem. O tomto dnu se obecně traduje, že by se nemělo pracovat. Je tomu ale právě naopak. Modrým pondělím začíná jarní úklid, kterým lidé pomyslně vyhání zimu ze všech koutů příbytku. Nebylo nezvyklé využívat i některých pohanských zvyklostí, jako zapalování svíce apod. Proč si to nepřipomenout i v dnešní moderní době?

Šedivé úterý (4. dubna 2023)

Šedivé úterý se stále nese v duchu jarního úklidu. Hospodyně si měly nachystat košťata a vymést pavučiny ze stavení. 

Škaredá středa (5. dubna 2023)

Na škaredou středu si připomínáme zradu Jidáše Iškariotského, který se v tento den údajně mračil. A samozřejmě pokračuje velký jarní úklid. Vymetaly se komíny, což mělo i symbolický význam – vyháněli se tak duchové z domu.

Zelený čtvrtek (6. dubna 2023)

Zelený čtvrtek je pátým dnem Svatého dne, pekly se sladké Jidáše s medem a opomíjet by se neměla ani práce na zahradě. Rostliny zasazené v tento den prý nenapadnou žádní škůdci. Přípravy na Velikonoce na Zelený čtvrtek vrcholí a pohostit rodinu bychom měli pokrmem zelené barvy. Doporučuje se špenát, kopřivová nádivka, hrášek, či hrách. Můžete ale zkusit i něco netradičního, třeba mechové cupcakes!

Velký pátek (7. dubna 2023)

Na Velký pátek chlapci obcházeli stavení s řehtačkami a hrkačkami a nahrazovali tím zvonění zvonů (ty v tento den na žádném kostele zvonit neuslyšíte). Voda má totiž v tento den magickou moc. Měli bychom proto skočit do potoka a otužit se. Dle pověstí se také otvírá země a odkrývají poklady. Není od věci připravit pro děti například honbu za pokladem. Nachystejte nějakou odměnu do košíku z proutí a dobře ji schovejte na zahradě.

Bílá sobota (8. dubna 2023)

Vrcholí přípravy na Velikonoční neděli a pondělí. Bílily se domy, pekl se mazanec, který se následně servíroval do ošatky na pečivo a nechával na stole pro návštěvy.

velikonoce-mazanec-jidase

Boží hod velikonoční (9. dubna 2023)

Lidé do kostela nosí v proutěném koši beránka, mazance, domácí máslo (to se vtloukalo do dřevěných forem na máslo), i nejrůznější masové pokrmy. U dřevěného stolu se scházela i širší rodina u tradičních pokrmů, které se liší kraj od kraje. Na stole nesmí tento den chybět upečený beránek, případně nádivka se zelenými bylinkami a slavnostní polévka.

Velikonoční pondělí (10. dubna 2023)

Za vrchol oslav se považuje Velikonoční pondělí, kdy se tradičně chodí s pomlázkou spletenou z vrbových proutků. Mrkněte na náš jednoduchý návod, jak uplést pomlázku.

Co jíst během půstu

Velikonoční půst má výrazné liturgické kořeny. Potřebu postit se ale měli i mnohem starší národy a pohané, kteří cítili nutnost odlehčit jídelníčku po zimě, kde nebyla nouze o mastné a těžké pokrmy. S půstem se ale setkáme i v mnohých jiných učeních, zabývajících se tělem a myslí. Období po zimě se nazývalo předjaří a byly pro něj typické nejrůznější rituály spojené s posílením zdraví, těla i ducha. Nutriční specialisté půst vřele doporučují a každoročně naleznete na jaře spoustu rad, jak postupovat při jarní detoxikaci organismu. I ta totiž vychází ze starého učení našich předků.

Zaměřit bychom se měli především na detoxikaci jater (ta údajně přes zimu dostávají nejvíce zabrat), což učiníme nejlépe vynecháním masa, alkoholu, kofeinu, cukru, ale i černého čaje. Naši předci si převážně pochutnávali na naklíčeném obilí, pokrmech z luštěnin a kysaného zelí. Můžeme se u nich inspirovat.

kysane-zeli   pesto-medvedi.cesnek

Proutěné výrobky k Velikonocům skvěle ladí

Proutěné košíky jsou odjakživa nedílnou součástí a symbolem Velikonoc. Snoubí se zde tradiční řemeslná výroba, krása a pokora vůči přírodě. Vrbový proutek je navíc předzvěst přicházejícího jara a počátkem nového života. S košíkem z proutí se chodí světit tzv. páska do kostela a malí koledníci si do něj ukládají vykoledovaná vajíčka. My jsme minulý rok navíc navštívili lidového košíkáře, který nám ukázal, jak uplést košík z proutí. Pokusíte se uplést si ho sami?

prouteny-kosik-vyroba

V řadě měst, vesnic i městysů Velikonoce významnou společenskou a kulturní událostí spojenou právě s místními obyčeji. Nechybí jarní jarmarky, sousedské zabijačky a tradiční trhy, kde můžete podpořit lokální výrobce a prohlédnout si řemeslo zblízka.
Hledáte-li více tipů nejen jarního a velikonočního charakteru, tak navštivte náš Pinterest, kde se to hemží dřevěnou inspirací.

 

Domácí pizza servírovaná na dřevěném prkénku

Domácí pizza servírovaná na dřevěném prkénku

domaci-pizza

Milujete italskou kuchyni? V našem článku vám přinášíme jednoduchý recept na pizzu jako z Neapole, spolu s tipy na výrobky ze dřeva, které vám k výrobě i servírování pizzy nesmí chybět.

Jak na domácí pizzu

Ta nejchutnější pizza, jakou si umíte představit, vám do domova vnese kousek ryzí Itálie.

Co budeme potřebovat

250 g hladké mouky

150 ml vlažné vody

lžička soli

½ lžičky cukru

½ kostky čerstvého droždí (21 g)

lžíce olivového oleje

domaci-pizza-valeni   domaci-pizza-priprava   domaci-pizza-servirovani

Postup

  1. Veškeré suroviny dobře promícháme.
  2. Dřevěnou vařechou vše důkladně promísíme, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Zpočátku bude směs trochu lepit, hnětením ale postupně vznikne hladké a celistvé těsto.
  3. Necháme jej na teplém místě zhruba 30 minut vykynout. Vhodná teplota na kynutí je 21°C a více.
  4. Po vykynutí těsto na dřevěném válu důkladně rozválíme válečkem. Podle potřeby posypeme moukou. Uvedené množství by mělo vyjít na 2 kulaté pizzy.
  5. Teď už můžeme zdobit. Objeví se na vašem pizza prkénku klasická Margarita, oblíbená Capricciosa nebo pikantní Pepperoni?
  6. Pečeme 8 minut v troubě rozehřáté na maximum (250°C a víc).
  7. Podáváme na prkénku na pizzu, které vám pomůže pizzu nejen stylově servírovat, ale také nakrájet na rovnoměrné díly. Praktické drážky usnadňují řezání a krájecí kolečko má nepřilnavý povrch (na rozdíl od běžného nože), takže čistě oddělí jednotlivé díly, aniž by zdeformoval vaše mistrovské dílo.

Bez jakých dřevěných výrobků se při pečení a servírování neobejdete

Kuchyňské nádobí ze dřeva k vaření a pečení neodmyslitelně patří. Pizza je sice velice populárním pokrmem, ale zároveň má svou letitou historii a postupy. Tradiční kuchyňské potřeby jsou pro její přípravu nezbytností již po staletí.

A co se vám nejen na přípravu pizzy bude hodit?

  • Váleček na pizzu se od klasického dřevěného válečku mírně liší, ale přípravu dokonale tvárného těsta vám značně ulehčí. Vyzkoušejte to!
  • Jak jinak tradiční pizzu podávat, než na stylovém servírovacím prkénku? Dřevěné prkénko na pizzu vám usnadní krájení i samotné servírování. A rozhodně se neobejdete ani bez kráječe na pizzu. Žádný nůž ho nenahradí.
  • Bez kuchyňského válu si to v kuchyni ani neumíme představit.
  • Dřevěné nádobí (talíře, příbory, vařečka k míchání těsta) mají úžasnou vlastnost – neničí se navzájem a jejich trvanlivost se tak prodlužuje.
  • Dřevěné misky využijete k chutnému dochucování všech možných pokrmů.
  • V kuchyni dáváme přednost dřevěnému prkénku před tím plastovým. Přečtěte si proč.

domaci-pizza-testo   domaci-pizza-kynuti

Historie nejoblíbenějšího pokrmu na světě

Pizza jednoznačně patří k nejoblíbenějšímu a nejrozšířenějšímu typu jídla, které se objevuje napříč celou historií a všemi kontinenty. Prapůvod pizzy však můžeme vysledovat už do doby neolitu, kde se připravovala plněná pšeničná placka pečená na plochém kameni. Podobný proces zpracování obilí dochovaly záznamy i u starověkých Egypťanů. Od nich pečené kynuté těsto pokladené různými ingrediencemi převzali Římané a pizza se tak dostala do Evropy. Zde se téměř okamžitě stala oblíbeným pokrmem. Již v 17. století začaly vznikat první pizzerie a začala se psát moderní historie pokrmu s doslova globální dominancí ve stravovací sféře.

Příprava pizzy i po několika staletích nepodléhá žádné modernizaci. Právě naopak, čím tradičnější příprava je, tím je pizza považována za chutnější a lepší.

Čím to je, že klasická příprava a kuchyňské potřeby ze dřeva či prkno na pizzu mají v kuchyni stále své pevné místo již stovky let?

  1. Dřevěné výrobky jsou odolné a nerozbitné.
  2. Dřevo má přirozené antibakteriální vlastnosti.
  3. Každý správný pizzař potvrdí, že za dva nejdůležitější prvky při přípravě pizzy se považuje vymazlené těsto a dřevo. Nejen to, kterým se zatápí (v Itálii se často používá dřevo listnatých stromů, neapolští pizzaři si zakládají na vysoké výhřevnosti buku), ale i to, které se na přípravu a servírování pizzy používá.
  4. Někdy se uvádí i léčivé vlastnosti některých dřevin. Olše údajně nabíjí pozitivní energií, dub působí protizánětlivě a cedr prý harmonizuje celé tělo.
  5. K pizze se dřevo hodí zejména kvůli termo izolačním vlastnostem. Například přední pekaři upřednostňují dřevěnou lopatu na pokládání pizzy do pece před tou kovovou, která se rychle rozžhaví. Pizza tak začne pracovat již na samotné kovové lopatě a nedostane se jí všech vlastností přicházejících s pečením v cihlové či šamotové peci.
  6. Nelze nezmínit estetické vlastnosti dřevěného servírovacího nádobí.

podnos-bily

Jsme pro vás na sociálních sítích – Facebooku, Instagramu, Pinterestu i Tik Toku, kde najdete nejrůznější vychytávky, výborné recepty a novinky ze světa našich dřevěných výrobků.

Nezapomeňte nás sledovat a dát nám like.

Romantický večer s dřevěným servírováním

Romantický večer s dřevěným servírováním

servirovani-romantika

Blíží se sv. Valentýn, tradičně považovaný za svátek všech zamilovaných. Slaví se převážně vzájemným obdarováváním originálními dárky, ale také společně strávenými chvilkami – třeba u výborného jídla. Proč se na stolování a servírování zaměřit, se dozvíte v našem článku.

Láska prochází žaludkem

Rčení, že láska prochází žaludkem jste už jistě slyšeli, ale věděli jste, že má i vědecké opodstatnění? Při jídle se zvyšuje hladina hned několika hormonů, které můžeme považovat za hormony štěstí, lásky ale i neřesti (např. seratonin a dopamin). Dobře naplněný žaludek navozuje podle odborníků pocity, které jsou srovnatelné s čerstvou zamilovaností. Pokud jste tedy stolování ve dvou chtěli v tento den vypustit, tak to rozhodně nedělejte.

Romantická večeře ve dvou

Přinášíme vám hned několik důvodů, které vás přesvědčí, že byste romantickou večeři neměli opomíjet.

  1. Jídelní stoly jsou od pradávna středobodem dění v domácnosti a vytváří mezi dvojicí pocit důvěry.
  2. Společné stolování podporuje lepší fyzické i duševní zdraví. Již zmíněná zvýšená tvorba hormonů štěstí podporuje naši mysl a díky stolování ve dvou jíme pomaleji, čímž podporujeme zdravé trávení.
  3. Báječně se hodí i pro páry, které spolu nejsou dlouho. Je totiž vědecky dokázáno, že u jídla budeme daleko uvolněnější a komunikace vázne daleko méně.
  4. Pokud zvolíte vhodné servírování (něco ve stylu “naber si sám”), tak si můžete být jisti, že se atmosféra ještě více uvolní. Využijte například dřevěné misky na jídlo, servírovací prkénko s hlavním chodem, či okořeňte jídelní stůl servírovacím tácem s čokoládovým dezertem (čokoláda je navíc velice účinné afrodiziakum).

servirovani-pizza   servirovani-snidane

Zaměřte se na servírování jídla

Nejen jídlem živ je člověk! Povyšte stolování s milovanou osobou na úplně novou úroveň pomocí dřevěných výrobků.

Proč zvolit dřevěné nádobí k servírování?

  • Jedná se o vysoce designovou záležitost.
  • Dřevo má přirozené antibakteriální vlastnosti.
  • Při kontaktu jídla s výrobky ze dřeva se neničí žádné živiny.
  • Pyšní se odolností. Servírovací talíře a servírovací prkénka ze dřeva se neničí a také neničí ani samotné příbory.
  • Máte doma nešiku? Pak oceníte, že dřevěné výrobky jsou nerozbitné.
  • Dřevěná miska, servírovací talíř i dřevěné prkénko se chlubí termoizolačními vlastnostmi. Jak praktické!

servirovani-do-vany   servirovani-pochutin   servirovani-snidane-do-postele

Výběr nejoblíbenějších dřevěných výrobků vhodných k servírování

Na našem e-shopu najdete množství dřevěných kuchyňských potřeb, které se k servírování báječně hodí. Přinášíme vám seznam těch historicky nejoblíbenějších.

  • Servírovací dřevěná prkénka
  • Servírovací tácy
  • Dřevěný etažér
  • Servírovací mísy a misky na jídlo
  • Servírovací stolek

servirovani-v-posteli

A v neposlední řadě nesmíme zapomínat na dekorace na jídelní stůl, které budou pomyslnou třešničkou na dortu. Slaďme barvy, věnujme pozornost přírodninám a postavme na stůl aromatickou svíčku.Máte náš e-shop rádi a jste spokojeni s našimi dřevěnými výrobky? Dejte nám prosím hlas v soutěži ShopRoku 2022.

5 tipů na valentýnské dekorace

5 tipů na valentýnské dekorace

valentynsky-venec

Zimní výzdoba už vás nebaví a do té jarní je daleko? Přichází období plné zamilovanosti – sv. Valentýn. Vneste do domácnosti nádech romantiky a nových pozitivních barev, které povzbudí mysl. V dnešním článku najdete 5 tipů na valentýnské dekorace, které hravě zvládnete vyrobit i sami.

Inspirace na Valentýnskou výzdobu

Co je pro Valentýnskou výzdobu typické?

  • Výrobu zvládne doma úplně každý, do tvoření se nebojme začlenit i děti.
  • Nová škála a kombinace barev vaší domácí výzdoby vnáší do příbytku příjemnou atmosféru.
  • Čerstvé květiny jsou jistou předzvěstí ustupujícího zimního období.
  • Červená barva podněcuje aktivitu i vášeň a úspěšně odolává únavě.
  • A ty nejstylovější dekorace? Srdíčka všude, kam se podíváš! Zvolit můžeme papírová, ale klidně i dřevěná srdíčka, která se hodí kamkoliv.

Valentýnské dekorace snadno vyrobíte doma sami

Pojďme se společně podívat na 5 nejoblíbenějších valentýnských dekorací.

Valentýnský věnec – srdce z proutí

Dejte sbohem zimnímu věnci a podlehněte trendu proutěných srdcí, která vypadají stylově a vnesou do domu kousek něčeho nového. Vévodit bude samozřejmě červená barva (například ve formě bobulí) a přírodní materiály jako je proutí, větvičky, či dřevo. Velké proutěné srdce je samo o sobě unikátní dekorací, kterou stačí doplnit jen o pár drobností a výsledek vás mile překvapí. Proutěné srdce jsme sice vyrábět nezkoušeli, ale proutěný věnec v jarním duchu ano. Postup bude velice podobný. Mrkněte na video.

Nástěnné dekorace

Stěnu ozdobí nejen nejrůznější dekorace ve tvaru srdíčka, ale i autentický dřevěný věnec. My si jeden takový vyrobili. Zkuste to taky!

Co budeme potřebovat

  • kulatý výřez z překližky
  • akrylové barvy se štětcem/případně akrylový sprej v bílé barvě
  • lepicí pásku
  • nalepovací abecedu
  • mašli

vyroba-valentynskeho-vence   sablony-na-preklizku   valentynsky-venec-s-masli

Postup

  1. Pomocí lepicí pásky vytvoříme na výřezu z překližky pruh, který chceme nabarvit.
  2. Akrylovým sprejem v bílé barvě místo přestříkáme (doporučujeme minimálně dvojitou vrstvu).
  3. Po zaschnutí na věnec již můžeme aplikovat nápis dle uvážení. Nalepovací abecedu najdeme v papírnictvích, či větších marketech s papírenským zbožím. Pokud se ale nebojíte výzev, tak nápis můžete vyrobit i sami. Stačit vám budou akrylové barvy, které zakoupíte v každém papírnictví. Na trhu existuje také množství kaligrafických šablon s vhodnými zdobnými fonty.
  4. Nyní již stačí na věnec připevnit drobné dekorace (větvičky, dřevěné srdíčko, krajkové ozdoby, či mašli).

TIP NA ZÁVĚR: Použít můžeme i písmenka z překližky, které najdeme na ČistéDřevo.cz.

Záplavy květin a dřevěné zápichy

Kdy jindy, než na Valentýna, si nechat domov zaplnit čerstvými květinami? Pokud dáváte přednost rostlinám v květináči, tak nezapomeňte na romantické zápichy, které dodají dřevěnému květináči šmrnc. 

Svíčky a stylové svícny

Nic nevykouzlí romantickou atmosféru více než právě svíčky. Doplňte oblíbenou svíčku o dřevěný svícen, který může hravě dominovat každé místnosti u vás doma. Tato dekorace je snadná, efektivní a dozdobit ji můžete přesně podle svých představ.

Dřevěné dekorace navodí příjemnou a útulnou atmosféru

Stále populárnější výzdoba v přírodním duchu pokračuje. Dřevěné srdce, krémové odstíny, materiály jako je proutí či mořská tráva v kombinaci s teplejšími barevnými odstíny vykouzlí hřejivý interiér, kde pocítíme teplo rodinného krbu. Nemluvě o tom, že srdce ze dřeva je i ideálním produktem pro obdarování někoho, na kom vám záleží. Jak vyřezat dřevěné srdíčko se dočtete u nás na blogu. Můžete to vyzkoušet!

obrazky-ze-suseneho-kviti   macrame-andelka   dreveny-spalek-interierovy

Romantické bydlení ve vkusném stylu

Něžná výzdoba domácnosti nadchne každou romantickou duši i milovníky interiérového designu! Pozornost bychom měli věnovat barevné škále, která se od té zimní výrazně liší. Vévodí samozřejmě červená, která má však hned několik odstínů.

Jak ladit červenou barvu?

  • Červená skvěle vypadá v kombinaci se zelenou, ale zimnímu aranžmá se nyní chceme vyhnout. Červená barva by měla být dominantním prvkem, nikoliv jen doplňujícím, proto vždy volíme jemné okolní barvy.
  • Klasická jasně červená ladí k bílé, béžové, či krémové barvě. Chybu neuděláme ani kombinací jasně červené s pudrově růžovou, či nádechem lila.
  • Vínově červené sluší všechny odstíny hnědé.
  • K té nejvášnivější kombinaci patří červená s černou, s touto kombinací však šetříme, protože je skutečně výrazná a menšímu prostoru by mohla spíše uškodit.
  • Do stejného barevného spektra jako červenou řadíme i modrou a žlutou. Výrazně tak podpoříme pozitivní působnost barev na naše tělo i mysl.
  • Nikdy nešlápneme vedle u kombinace červené barvy a přírodního odstínu dřevěných výrobků.

Připravte se nejen na 14. února stylově a vdechněte vašemu příbytku lásku a romantiku, které není nikdy dost. Dekorace s dřevěným příznakem pozitivní náboj doma jenom podpoří. Pro více inspirace na výzdobu domácnosti, dřevěné dekorace a DIY postupy najdete na našem Pinterestu, tak nezapomeňte pinovat s námi.

Silvestrovské servírování s vůní dřeva

Silvestrovské servírování s vůní dřeva

Nahledovy-servirovani

Silvestr se ve většině případů nese v duchu přátelství a pohostinnosti a samozřejmě se neobejde bez dobrého jídla. Aby vaše gurmánské speciality ještě více vynikly, zaslouží si úctyhodné servírování – třeba to v dřevěném duchu. Inspirujte se!

Proč při servírování jídla používat dřevo

Kromě praktických vlastností naši předkové oceňovali mnohé další účinky dřeva. Například březové dřevo údajně skvěle ničí bakterie i viry, proto se z něj vyráběly dózy na mouku a cukr, nebo třeba i servírovací stolek. Díky cedru vydrží pokrmy déle čerstvé. Některé druhy dřeva se používaly k tomu, aby chuť a vůni vyladily k dokonalosti (například dubové sudy jsou vhodné ke zrání nápojů i k nakládání pokrmů). Lípa se pyšní antiseptickými vlastnostmi, vyrábí se z ní proto servírovací prkénka a dózičky k uchovávání koření. Olše zase nabíjí strávníka pozitivní energií, proto se doporučuje zejména pro děti, které nejsou zrovna horlivými jedlíky. Aby se jídlo nezkazilo a mléko nezkyslo, používalo se na ně nádobí z jalovce. Prospěšné vlastnosti bylin pak dokonale uchová dřevo osiky, doporučuje se tedy používat na misky, ale i nádoby na masti a v neposlední řadě i na popíjení léčivých čajů při nejrůznějších neduzích a onemocněních.

Co dalšího vás na dřevěném nádobí může zaujmout?

  • Dřevo je přirozeně termoizolační, udrží tedy pokrmy déle teplé. 
  • Kuchyňské nádobí, jako jsou servírovací talíře, příbory, poháry, ale i dřevěné prkénka či servírovací tácy, se skvěle hodí na party, kde očekáváme větší počet lidí. Nemusíme se pak o nádobí tolik bát. Dřevěné nádobí je pevné, odolné a nerozbije se tak snadno jako běžný porcelán či keramika.
  • Pokud máte stejně jako my rádi barevnou sladěnost na všech frontách, tak vřele doporučujeme právě dřevěný materiál.
  • Dřevo má přirozené antibakteriální schopnosti a při styku s potravinami neničí žádné vitamíny a živiny.

dreveny-etazer   servirovaci-prkenko   syrove-prkenko

Jaké dřevo se na servírování jídla nejvíce hodí?

Nádobí do kuchyně se odjakživa vyrábělo zejména z dostupných dřevin jako je buk, lípa, javor, smrk či jasan. Všechny zmíněné stromy se vyznačují pevným a odolným dřevem, vhodným k výrobě kuchyňského dřevěného nádobí. Pokud ale dbáte na unikátní design, tak se můžete poohlédnout po vzácnějších dřevinách. Přiznané letokruhy, rustikální praskliny mnohému dřevěnému prkénku nebo servírovacímu tácu neskonale sluší. Dáváte přednost exotice? Pro náročné máme nádobí jako je například servírovací prkénko, miska, servírovací podnos, či prkénko na sýry z olivového dřeva, které celému stolování dodá nádech luxusu.

Co se vám při servírování může hodit?

  • Servírovací mísy poslouží na nejrůznější drobné chuťovky – např. oříšky, sušené ovoce, či dipy.
  • Prkénko na sýr patří k našim i vašim oblíbeným produktům. Sýrové prkénko vypadá stylově a navíc je příprava velice jednoduchá. A aby vaše sýry byly co nejkrásněji podávané, rozhodně doporučujeme využít krouhač na sýr. Škrabka na sýr si hravě poradí i s tvrdými sýry parmazánového typu.
  • Servírovací dřevěná prkénka vypadají stylově za všech okolností.
  • Etažér nemusíte využít jenom na vánoční cukroví. Skvěle na něm vypadají i slané silvestrovské dobroty. Vyzkoušíte ho?
  • Servírovací dřevěný podnos vám výrazně usnadní obsluhu vašeho stolu s pohoštěním.
  • A aby si vaši hosté mohli z nabízených dobrot nabírat, tak nezapomeňte na servírovací talíř. Klidně se můžete poohlédnout po těch ze dřeva. Jedině tak budete mít jistotu, že se vám nic doma nerozbije.

servirovani-syrove-prkenko

Co servírovat na Silvestra

V první řadě myslete na to, že by vaše pohoštění mělo celkově ladit. Přinášíme výčet toho nejoblíbenějšího, co zaručeně zaujme každého hosta a vy budete platit za vyhlášeného hostitele široko daleko.

  • Jednohubky s netradičními pomazánkami – vyjděte letos ze stereotypu a připravte pomazánky, které zaujmou (např. avokádovou, balkánskou se sušenými rajčaty, nebo z krabích tyčinek, špenátu či řepy).
  • Šneci z listového těsta jsou zažitým silvestrovským evergreenem, který na stole nesmí chybět.
  • Netradiční jednohubky z tortilly naplníte vším, co máte rádi a jednoduše zabalíte. Výsledek je velice efektní.
  • Slané rohlíčky na všechny možné způsoby patří mezi oblíbené pochoutky.
  • K výrobě tzv. fingerfood využijte slané sušenky a krekry. Poslouží například jako podklad pro jednohubky, nebo je drcené spojte s bylinkami a oblíbenou pomazánkou a vytvořte kuličky. Obalit je následně můžete například do pažitky, ořechů, či papriky.

rustikalni-etazer-ze-dreva

Recept na ultra jednoduchou silvestrovskou paštiku s cibulovou remuládou

Chcete na Silvestra udělat na své přátele opravdu dojem? Pak vsaďte na již zmíněný design stolu, originální servírování a v neposlední řadě na tradiční pokrm, který snad nikdy nevyjde z módy – domácí paštiku. Náš recept si můžete poupravit podle svých představ i chuti. Stačí k základu přidat své oblíbené koření, či ingredience.

prkenko-ze-dreva

Co budeme potřebovat

Na paštiku:

Kuřecí játra

Máslo

Koření dle chuti

Brusinky, ořechy, čerstvé bylinky, nakládaný zelený pepř

Půlka červené cibule

Na cibulové chutney

cibule

máslo

tymián, rozmarýn, sůl, pepř

balzamikový ocet

povidla

lžíce třtinového cukru

Postup na lahodnou játrovou paštiku

  1. Játra ze všech stran prudce opečeme, aby se co nejvíce zachovala šťáva z masa.
  2. Námi vybrané koření společně s cibulí použijeme již v začátku restování (skvěle k játrům ladí například tymián, který jsme použili ale v chutney a do paštiky ho už tedy nebylo tolik potřeba). Doporučují se i čerstvé bylinky (co nejaromatičtější vůně dosáhnete například pomocí sekáčku na bylinky), provensálské koření, nebo zkuste staročeskou verzi s novým kořením, majoránkou, česnekem a muškátovým oříškem. Záleží jen na vašich preferencích.
  3. Ve chvíli, kdy jsou játra opečená a cibule měkká, je načase použít alkohol. Kromě vína lze použít i kvalitní brandy.
  4. Ve chvíli, kdy je alkohol vypařený, přidáme 30 ml smetany, ale pozor, jen lehce promícháme a nikdy dlouho nevaříme, aby se nám smetana nevypařila.
  5. Nyní celou směs dáme do mixéru a rozmixujeme.
  6. Ve chvíli, kdy je paštika skoro rozmixovaná, snížíme otáčky a začneme pomalu přimíchávat máslo. Nikam nespěcháme, máslo do mixéru házíme po kouscích a vždy daný kousek necháme pořádně rozmixovat.
  7. Ve chvíli, kdy je směs hladká, ji propasírujeme přes cedník, aby byl výsledek fenomenální.
  8. Nyní směs (netřeba se lekat, směs bývá opravdu tekutá) nalijeme do menších skleniček.
  9. Pokud chceme darovat paštiku například jako dárek, tak doporučujeme udělat ještě poslední krok. Přepustíme máslo a nalijeme jej na vzniklou hmotu. Pokud máme smysl pro detail, můžeme povrch paštiky ještě před nalitím másla ozdobit snítkou rozmarýnu, barevným pepřem, nasekanými mandlemi, či brusinkami.
  10. Na silvestrovské pohoštění servírujeme s cibulovým chutney. Úspěch zaručen!

Postup na cibulové chutney

  1. Rozpustíme máslo, na kterém začneme restovat cibuli nakrájenou na proužky.
  2. Po chvilce přidáme k zesklovatělé cibuli špetku soli a zhruba lžíci třtinového cukru. Chvilku restujeme.
  3. Lehce opékáme až do zhnědnutí a zkaramelizování cibule. V této chvíli můžeme přidat koření a balzamikový ocet.
  4. Nakonec přidáme povidla, která dodají chutney šmrnc.

drevene-servirovaci-prkenko

Hledáte-li další inspiraci na skvělé dobroty, které můžete servírovat ve slavnostních chvílích, případně báječné dřevěné produkty vhodné ke stolování, tak sledujte náš Pinterest, kde najdete plno nápadů. Pinujte s námi!