Jak prodloužit trvanlivost koření: Nejlepší metody skladování
Koření je nezbytnou součástí každé kuchyně. Dalo by se říct, že kombinace koření je i jedinečným podpisem každého kuchaře. Koření dodává pokrmům chuť, unikátnost a nepřekonatelnou vůni. To ale pouze v případě, že bude vhodně skladováno. Kde a jak koření a bylinky skladovat?
Společně se dnes podíváme na nejlepší metody, jak prodloužit životnost koření, jaké podmínky jsou pro skladování nejlepší a jak si co nejlépe zorganizovat koření v kuchyni.
Obsah
- Vhodné podmínky pro skladování koření
- Tipy na skladování koření
- Nejlepší nádoby na skladování koření
- Kuchyňská organizace aneb kam si kořenky uložit
- Trvanlivost koření
- Jak správně používat koření
- Skladování bylinek
- DIY kořenky? Jdeme na to!
- Jak zabránit ztrátě aroma?
Jak skladovat koření - vhodné podmínky
Nejlepší způsoby skladování koření začínají vytvořením vhodných podmínek. Koření by mělo být uchováváno na suchém, tmavém a chladném místě, protože světlo, vlhkost a teplo mohou urychlit ztrátu jeho aroma a chuti. Ideální teplota pro skladování koření je mezi 10 až 20°C. Důležité je také minimalizovat vystavení koření vzduchu, protože oxidace může vést k rychlému úbytku kvality, ale i změně chuti a barvy. A co si budeme povídat, i barva hraje při přípravě pokrmů výraznou roli.
Tipy na skladování koření
Zde je pár praktických tipů, které vám pomohou prodloužit trvanlivost koření:
- Uchovávejte koření v hermeticky uzavřených nádobách – vzduchotěsné nádoby jsou klíčem k uchování čerstvosti koření.
- Vyhněte se přímému světlu – Koření a světlo spolu nejdou moc dohromady a zapříčiňují ztrátu barvy i chuti.
- Uchovávejte koření mimo dosah tepla – nepokládejte koření nad sporák nebo na jiné teplé místo.
- Nikdy neotvírejte koření nad párou – pára z vaření může do koření zanést vlhkost, což urychlí jeho zkažení.
- Mít ho po ruce není vůbec dobře – spousta lidí se zaměřuje na to, aby měli skladovací boxy na koření co nejvíce po ruce. Tudíž volí police a jiné kuchyňské úložné řešení, co nejblíže sporáku. Není to ale vhodné řešení, právě kvůli zvýšenému teplu, vlhku a páře.
Jak nikdy koření neskladovat
Nejméně vhodnou variantou je samozřejmě ponechání koření v původním sáčku/obalu. Sáček totiž není vzduchotěsný a snadno se do něj dostane vlhkost, plíseň nebo potravinoví moli. Na druhou stranu je tato varianta velice levná a dobře poslouží například ve studentských bytech. V takovém případě ale doporučujeme sáčky velice dobře uzavřít pomocí kuchyňských klipsů (najdete v každém hobbymarketu nebo v obchodě s kuchyňskými potřebami) a uložit do dřevěných bedýnek. Ty snadno uskladníte na potřebné místo, třeba do spíže.
Prohlédnout si úložné dřevěné bedny
Tipy na ty nejlepší nádoby na koření
Výběr správné nádoby na koření je klíčový pro udržení jeho kvality. Důležitá je zejména ochrana koření před vlhkostí, světlem a potravinovým molům. Ideální nádoby jsou:
- Skleněné s tmavým odstínem – chrání koření před světlem. Navíc mají tmavé nádoby trochu retro nádech a vnesou do kuchyně styl a originalitu.
- Nerezové nebo keramické nádoby – jsou robustní a nepropouští světlo.
- Dózy s hermetickým uzávěrem – zajišťují, že se koření nedostane do kontaktu s vlhkostí a vzduchem. Oblíbené jsou skleněné dózy s klipem. Na sklo jednoduše nalepíte etikety, skvěle se na ně píše permanentním fixem, takže vždy budete vědět, jaké koření je v dóze schované.
- Klasické kořenky s bambusovým nebo skleněným uzávěrem - zřejmě nejoblíbenější varianta, která zároveň patří i k nejoblíbenějším výrobkům na e-shopu ČistéDřevo.cz. Všechny jsou samozřejmě opatřeny dostatečným těsněním.
Uspořádání kuchyně a organizace koření
Kuchyňská organizace přispívá k efektivnímu využití koření a minimalizuje i jeho plýtvání. Už jsme zmiňovali, že koření nepatří ke sporáku, troubě a celkově tam, kde vaříme. To se nám samozřejmě nehodí, protože koření by se nám nejvíce hodilo mít po ruce. Existují však další možnosti, jak si vaření a použití koření ulehčit. Například nejrůznější úložné boxy, police a organizéry, které umístíme v temnějším koutě kuchyně. Nejen, že taková police s hezky uloženými kořenkami krásně vypadá a je nedílnou součástí každé designové kuchyně, ale zároveň máte všechno koření na očích a kouzlení v kuchyni si tak usnadníte.
Jaká je trvanlivost koření?
Koření a trvanlivost se liší v závislosti na typu a způsobu skladování koření. Obecně platí, že celé koření má delší trvanlivost než mleté. Celé koření jako jsou například pepřové kuličky, nové koření nebo hřebíček vydrží v dobře uzavřené nádobě až 4 roky. U mletého koření se doba spotřeby pohybuje okolo 1-2 let. Půl roku vám pak následně vydrží sušené bylinky (máta, meduňka, tymián), ale pozor - jemné bylinky jako je bazalka nebo petržel vydrží kratší dobu. U bylinek rovněž velice brzy dochází ke ztrátě aroma.
Na co si dát pozor při užívání koření
Všimněte si, že profesionální kuchaři nikdy nesypou koření do pokrmů rovnou z nádoby. Většinou je mají nachystané v miskách, případně si jej sypou do dlaně nebo na lžičku. Má to jeden prostý důvod - koření se tak snadno dostane k páře a vy tak vlastně páru do kořenky dobře uzavřete. To následně vede k znehodnocení a co hůře, i k plísním.
Správné skladování bylinek
Bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, vyžadují zvláštní péči.
- Čerstvé bylinky uchovávejte v lednici zabalené v papírovém ubrousku a uložené v plastovém sáčku. Alternativně můžete bylinky ponořit do vody jako květiny a uchovávat je v lednici.
- Sušené bylinky skladujte podobně jako koření – v hermeticky uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.
A co uchovávání čerstvého koření? Podobně jako u bylinek je nejlepší volbou lednice, případně chladný sklep. Koření vložíme do nádoby s vodou (stačí opravdu jeden centimetr) a dáme do lednice.
DIY skladování koření
Pokud máte rádi tvoření, můžete si vyrobit vlastní nádoby na koření z recyklovaných materiálů. Domácí výroba nádob na koření je přitom velice jednoduchá. Tato levná varianta vám ušetří peníze, protože jednoduše upcyklujete něco, co už máte beztak doma, a navíc představuje ekologické skladování koření. Spoustu nápadů najdete na Pinterestu.
- Sklenice od dětské výživy, zavařovací sklenice nebo sklenice od jogurtu jsou ideální pro uskladnění koření. Nezapomeňte je důkladně vymýt a vydezinfikovat. Vždy dbáme na to, aby byly před nasypáním koření dobře vysušené.
- Ozvláštněte nádoby nápisy a barvami – použitím křídové barvy můžete nádoby snadno označit a kdykoliv změnit jejich označení. Kromě křídové barvy lze použít mnohé další techniky jako je permanentní fix nebo využití etiket. Ty bývají během sezóny často jako dárek v příloze nejrůznějších časopisů.
- Látkové pytlíčky na bylinky - ve chvíli, kdy víte, že bylinky spotřebovávate poměrně rychle (například si z nich pravidelně vaříte čaj), tak můžeme látkové pytlíčky vřele doporučit. Látkové tašky si snadno vyrobíte sami, například ze starých povlaků na polštář, které je vám líto vyhodit.
Jak zabránit ztrátě aroma koření
Aroma je klíčovým ukazatelem kvality koření i jeho stáří. Pomocí vůně zjistíte, zda je koření již za zenitem či nikoliv.
- Uchovávejte celé koření a melte ho pomocí mlýnku na koření až těsně před použitím.
- Neotevírejte nádoby příliš často – čím méně se koření dostává do kontaktu se vzduchem, tím déle si zachová aroma.
- Vyhněte se skladování koření blízko silně vonících potravin – koření velice dobře absorbuje cizí pachy.
- Mějte speciální místo na koření a to buď ve formě police nebo organizéru. Na tomto místě by mělo být uloženo pouze koření (případně mlýnky nebo hmoždíře na koření).
Na závěr si dovolíme malý tip, protože rozhodně nejsme zastánci plýtvání. Pokud se vám zdá, že má koření již to nejlepší za sebou a aroma je slabé, zkuste koření před použitím lehce zahřát a opéct na pánvi. Aroma se zvýrazní.