Jak na zavařování broskví
Plody broskvoní jsou naprosto fantastické. Nejsou ani sladké ani kyselé, z 83% obsahují vodu a také lehce stravitelný cukr. Voní po létě a děti je naprosto zbožňují. Když vyrobíte výtečný broskvový kompot, tak si léto můžete dopřát i uprostřed zimy.
Osvědčený recept najdete v našem dnešním článku. Na ČistéDřevo.cz rovněž najdete kuchyňské potřeby, které se vám nejen k zavařování budou skvěle hodit!
Obsah:
Jak vyrobit broskvový kompot
Broskvový kompot má širokou škálu využití a jeho výroba není náročná. Jedinou nevýhodu v broskvové sezoně vidím v tom, že broskve dozrávají v jeden čas a je třeba s nimi urychleně pracovat. Na druhou stranu je to skvělý důvod, proč k sobě pozvat kamarádky a udělat si malý holčičí večírek.
Co budeme potřebovat
- 3 kg broskví
- 3 l vody
- 1 kg cukru
- dřívka do zavařenin
- pomůcka na konzervování
- dózy s dřevěným víkem
Postup
- K zavařování nám nejlépe poslouží čerstvě utržené broskve, takže pokud tuto možnost máte, tak ji rozhodně využijte. K broskvovému kompotu se nejvíce hodí zralé, ale pevné a nijak otlučené broskve, proto je v nejlepším případě opatrně češeme do košíku na ovoce.
- Broskve omyjeme a na chvilku ponoříme do vroucí vody.
- Následně je vytáhneme, oloupeme slupku, rozpůlíme a zbavíme se pecky (občas je u pevných plodů pecku těžké vytáhnout a budete si muset pomoci ostrým dřevěným nožem).
- Následně vložíme do řádně umytých a alkoholem vydenzifikovaných sklenic.
- V této fázi považuje Tomáš Izaiáš, CEO cistedrevo.cz za naprosto zásadní použít dřívka do zavařenin. "Dřívka do zavařenin totiž udrží ovoce (a samozřejmě i zeleninu) naloženou v láku, snížíte tak procento možnosti, že by se vám kompot zkazil. Zároveň zamezíte nevzhlednému hnědnutí broskví." zdůrazňuje Tomáš Izaiáš.
- Dřívka stačí na 10 minut namočit do studené vody (kvůli ohebnosti) a následně dvě dřívka do kříže zapřít o sebe ve sklenici. Broskve tak zaručeně zůstanou namočené v cukrovém rozvaru.
- Nyní si uvaříme nálev. Jednoduše svaříme cukr s vodou a přidáme pomůcku na konzervování (nemusí být).
- Pomocí šufánku (naběračky) nalijeme nálev na broskve a pečlivě sklenici uzavřete. Pokud použijete dózu s klipem, tak máte ušetřenou práci. V případě šroubovacích víček si musíte dát velký pozor na pořádné utáhnutí, aby bakterie neměly šanci.
- Uzavřené sklenice vložíme do vroucí vody a zavařujeme přibližně 10 minut těsně pod bodem varu.
- Nezapomínejme vkládat horké sklenice na dřevěné prkénko, abychom zamezili nehezkým kruhům, které mohou vzniknout na lince.
Osvědčené tipy na zavařování broskví
- Používáme pevné a tvrdé broskve a sbíráme je například do proutěného košíku, aby se nepotloukly a při zavařování byly celistvé.
- Při zavařování a následném vkládání do dřevěné dózy dbáme na to, aby byly broskve plně ponořené, z vlastní zkušenosti můžeme doporučit nakládací dřívka.
- Alkohol, alkohol a zase alkohol – využití má zejména v dezinfekci sklenic, ale například můžete pár kapek přidat i na povrch nálevu, zabráníte tak tvorbě bakterií.
- Vyzkoušejte netradiční ochucené zavařené broskve. Pomocí lisu na citrusy vymačkejte šťávu z citronu a přidejte spolu s dalším kořením k nálevu. Vřele doporučujeme například skořici, kterou ale používejte celou, případně ji v mlýnku na koření rozmělněte kvůli výraznější vůni.
- Když natrefíme na měkčí broskve, není třeba zoufat – rozvar k masu, či přesnídávka pro děti bude mít rovněž obrovský úspěch.
Vyzkoušejte další svěží produkty z broskví
- broskvový džem
- broskvový sirup
- broskvová přesnídávka
- broskvové bowle
- broskvové musli
- pikantní broskvová omáčka k masu
Tip na fresh snídani z kokosové misky
Budha bowl k nám doputovala až z Havaje a o co se vlastně jedná? Jde o velmi pestrou misku toho nejlepšího a zdravého, co svému tělu můžete dopřát. Skvěle se tedy hodí k snídani, protože kdy jindy, než ráno je potřeba důkladně nastartovat organismus?
Co by v budha bowl na sladko nemělo k snídani chybět?
- obiloviny, či pseudoobiloviny (vločky, ječmen, oves…)
- čerstvé ovoce
- zavařené ovoce (nemusíte pak dodávat žádnou zálivku, či slazení)
- bílkovina (tvaroh, cottage, čerstvý sýr, jogurt)
- máta, meduňka (prostě cokoliv zeleného pro potěchu oka)
- limetka či citron kvůli svěžímu nádechu
- ořechy a semínka (chia jsou základ)
- jedlé květiny na ozdobu (měsíček, fialky, pampelišky, sedmikrásky)
A samozřejmě nezapomeňte budha bowl naservírovat do stylové misky z kokosu, která exotický a “insta-friendly” dojem jen umocní!
Broskvový kompot zavařený například v hezké doze s dřevěným víkem může posloužit i jako originální jedlý dárek pro vaše nejbližší. Doplnit ho můžete například o dřevěné nádobí, nebo jiné kuchyňské náčiní, které má stylový nádech (co třeba kokosová miska, dřevěné příbory až z dalekého Vietnamu nebo kuchyňské potřeby z exotického olivového dřeva). Právě originální dárky ze srdce patří mezi ty nejoblíbenější.