Houbařská sezóna v plném proudu

2 min čtení
Lifestyle

nahledovy-prkenko

První vlnu má náš národ houbařů už letos za sebou. Jestli jste ještě nestihl hříbky usušit, naložit či zamrazit, nic si z toho nedělejte, hlavní houbařská sezóna totiž teprve začíná. Aktuální teplota a deštivé počasí pomůže podhoubí probudit k životu. Rostou!

Už jste letos nasbírali plný koš? Pošlete nám fotku!

Nejlepší koš na houby je ten, který je lehký po cestě tam a plný hub po cestě zpátky. Měli byste sáhnout po takovém, který je vzdušný a lehký, ale zároveň pevný, aby unesl pořádnou nálož. Ručně pletený košík z vrbového proutí je proto na houbaření ideální. Můžete si ho pořídit v tradiční přírodní barvě, ale u nás v nabídce máme i bílou a tmavou variantu. Výhodou takového košíku pak je, že ho na podzim využijete při houbaření a během roku ho můžete vytáhnout třeba na piknik nebo na nákupy.

houbarsky-kosik

Každý správný muž má u sebe nůž

Když vyrazíte do lesa, je fajn mít po ruce nožík, kterým houby rovnou očistíte od hrubých nečistot, abyste neměli košík zpola zaplněný lesní půdou a jehličím. Ideálním pomocníkem je houbařský nůž se štětečkem na čištění hříbků. Čepel by měla mít na hřbetu čistící ozuby a měla by být samozřejmě sklopná. V naší nabídce najdete ideální zavírací nožík se štětečkem a otvírákem.

houbarsky-nozik

Všechny houby jsou jedlé, některé ale jen jednou

Houby mají výraznou vůni a chuť, takže jsou výborné i jako koření. V kuchyni mají ale mnoho podob a využití. Dá se z nich uvařit výborná houbová polévka, rizoto, ragú, omáčka, smaženice nebo tradiční vánoční kuba. Výtečné jsou i houbové řízky a někdo má rád lesní hříbky i na pizze. Jak máte houby nejraději vy, máte nějaký zaručený recept? ???? 

TIP: Hledáte způsob jak houby dlouhodobě uchovat? Inspirujte se těmito skvělými recepty na zavařování hub.

drevene-prkynko

Pár rad na závěr

1. Sbírejte jen houby, které znáte a v lese nechejte i ty kusy, kde jsou červi nebo počínající plíseň. Červi by vám mohli zlikvidovat celý košík a plíseň obsahuje nebezpečné toxiny.

2. Před zmrazením houby poduste. Sušené houby uložte do dobře těsnící nádoby, kam se k nim nedostane ani vlhkost, ani potravinoví moli. Vedle klasického kyselého nálevu zkuste orestované houby naložit i do oleje. 

3. Prkénko, na kterém jste houby krájeli, pořádně umyjte vařící vodou. Houby totiž obsahují enzymy, které uvolňují zdraví neprospěšné mykotoxiny.

Autor článku Michaela
Nejbohatší nabídka
Nejbohatší nabídka
Více než 4000 výrobků
Ihned odesíláme
Ihned odesíláme
Objednávky přijaté do 12:00
Vypalování a barevný tisk
Vypalování a barevný tisk
Již od jednoho kusu
Česká chráněná dílna
Česká chráněná dílna
Nákupem podpoříte handicapované
Pochlubte se útulným domovem a vašimi nápady
#cistedrevo
Inspirujte se na našem instagramu

Sledujte nás na našem Instagramu

Dny Marianne jsou tady a my nesmíme chybět! 🌟 Naše voňavé produkty ze dřeva, vyrobené s láskou a řemeslnou precizností,...
🎉 Sleva 15 % na vybrané dřevěné bedýnky právě teď! Připravte se na jaro stylově – s dřevěnými bedýnkami, které nejen...
Obhájeno! 🏆 Díky vám jsme si i letos opět odnesli Cenu kvality v soutěži ShopRoku. Vaše důvěra a spokojenost nás nesmírně...
Zahradničení je radost a my ji chceme ještě znásobit! 😍 Proto jsme vytvořili dřevěné zápichy, které dodají vašim rostlinám...
Jaro volá po pořádku a my máme ideální řešení! 🌼 Dřevěné bedýnky jsou must-have pro každého zahrádkáře. Skvěle poslouží na...
Zdobení kraslic voskem patří mezi krásné velikonoční tradice, které se dodržují po generace. 🐣 ✨ A co takhle zkusit to...
První jarní den znamená jediné – zahradní sezóna oficiálně startuje! 🌞 A jestli jste už netrpělivě čekali, až zaboříte...
Proutěné výrobky mají v českých Velikonocích své pevné místo už po generace. 🧺✨ Košíky plné kraslic, proutěné ošatky na...
Velikonoce jsou za dveřmi, a to znamená jediné – je čas vnést do domova svěžest, barvy a radost! ✨ Ať už zdobíte vchodové...