6 snadných kroků pro podzimní detoxikaci
Detoxikace organismu je proces, který pomáhá tělu zbavit se nahromaděných toxinů a zlepšit jeho celkovou funkci. Na podzim je toto téma zvlášť relevantní, protože můžeme odstranit nečistoty a posílit naši přirozeně oslabenou imunitu.
Podívejte se společně s námi na 5 snadných úkonů, které vám nastartují imunitu, pozvednou náladu a dodají tolik potřebnou energii. Úspěšné výsledky potvrzeny!
Obsah
- Sezonní jídelníček
- Účinný boj proti špatné náladě
- Kvašená zelenina
- Pitný režim
- Pohyb na čerstvém vzduchu
- Péče o pleť
Jezte sezónní potraviny
Sezónní potraviny, které by v podzimních receptech neměly chybět :
- Řepa
Řepa je nízkokalorickou plodinou, která obsahuje antioxidanty a vlákninu. Pomáhá detoxikovat tělo a udržovat zdravou funkci jater. Skvělým podzimním pokrmem je například grilovaná řepa s kozím sýrem a ořechy.
- Dýně
Dýně jsou bohaté na vlákninu, vitamín A a C, a beta-karoten. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví pokožky, očí a imunitního systému. Dýňová hokaido polévka nebo pečená máslová dýně jsou skvělými podzimními pokrmy. K podzimu neodmyslitelně patří i Halloweenské dekorace - vydlabejte dýni a ze zbytků pak připravte třeba kompot.
- Brambory
Brambory jsou zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny, které poskytují dlouhotrvající energii. Navíc obsahují vitamín B6, draslík a vitamín C. Doporučujeme je konzumovat v pečeném stavu, případně si připravte typickou podzimní pochoutku - brambory pečené v ohni.
- Mrkev
Mrkev je známá svým vysokým obsahem beta-karotenu, který se v našem těle mění na vitamín A. Ten je důležitý pro zdravé oči, kůži a imunitní systém. Pokud máte doma odšťavňovač, připravte si šťávu z mrkve - skvěle chutná v kombinaci s jablky a pomeranči. A odšťavněné zbytky nevyhazujte! Zužitkujete je například při pečení dortu nebo do omáčky k masu.
- Jablka
Jablka obsahují spoustu vlákniny a vitamínu C. Posilují imunitní systém a zvyšují energii. Máte radši jablečný závin nebo linecký koláč?
- Zelí
Klasická podzimní potravina jež je nezbytnou součástí jídelníčku v chladnějším období. Konzumuje se za syrova, ve vařené či dokonce pečené variantě. Nesmíme opomenout zmínit ani její kvašenou variantu.
Všechny zmíněné potraviny mají hřejivý charakter a patří mezi tzv. teplé potraviny, které se v chladném období doporučuje konzumovat nejčastěji.
Jak dlouho trvá detoxikace organismu
Obecně vzato je detoxikace organismu kontinuální proces, který můžeme podporovat zdravým životním stylem a stravováním, a nemá jednoznačně stanovenou dobu trvání. Pokud ale jde o detoxikaci, která nám má pomoci zvládnout krátkodobou nepohodu, či se jedná o pročištění těla, zpravidla se uvádí jeden týden.
Jak vyzrát na podzimní únavu?
V první řadě je třeba myslet na duševní pohodu. Existuje hned několik stresových faktorů, jež náladu na podzim výrazně ovlivňují.
- Krátké dny a nedostatek světla
Se zkracujícími se dny může dojít ke změnám v cirkadiánním rytmu, což může mít negativní vliv na spánek a náladu. Dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu a využijte denní světlo jakmile to bude možné.
- Nástup deprese
Podzim může být náročný pro ty, kteří trpí sezónními depresivními poruchami. Doporučuje se proto pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava s podzimními plodinami v popředí.
- Zimní oslabení imunitního systému
S příchodem chladnějšího počasí jsou častější nachlazení a virózy. Konzumace potravin bohatých na vitamín C a další antioxidanty může podpořit imunitní systém.
Jak bojovat proti špatné náladě?
Kromě již zmíněných rad ohledně správné životosprávy, je vhodné obklopit se doma přírodními materiály a výrobky ze dřeva, které mají výrazný vliv na lidskou psychiku a to dokonce vědecky ověřený! Dřevařský institut FPInnnovations provedl studii, kdy sledoval u respondentů stres a další nepříjemné faktory ve dvou typech interiéru. Prostředí, které bylo příjemnější, obsahovalo dřevěný nábytek, přírodní dekorace a živé květiny mělo na psychiku respondentů značný vliv. Studenti se při testech necítili v napětí, nepodléhali stresu a špatné náladě. Po celou dobu testování byli připojeni na EKG a přístrojům měřícím vodivost kůže (obojí je součástí detektoru lži). Tento výzkum si vzalo za své spousta designérských společností, které se nyní snaží dostat do domácností dřevěné doplňky, dekorace i nábytek, aby lidem zpříjemnili bydlení po všech stránkách.
Vsaďte na kvašenou zeleninu
Co je to kvašená zelenina
Kvašená zelenina je druh fermentované zeleniny, který vzniká tím, že se zelenina nechá kvasit v solném nálevu za účelem vytvoření probiotických bakterií. Kvašená zelenina je tradiční potravinářský proces, který byl a je výrazně využíván po staletí po celém světě.
Jak dlouho nechat kvasit zeleninu
Záleží samozřejmě na jednotlivých receptech, na požadované síle chuti i samotné zelenině. Běžně se ale doporučuje v nádobách na kvašení zeleniny nechávat produkty 3 až 7 dní při pokojové teplotě (20-21°C).
Ty nejoblíbenější kombinace
- Kvašené zelí
Patří rozhodně k nejoblíbenějšímu a nejčastějšímu kvašenému pokrmu u nás a je nedílnou součástí české i slovenské kuchyně. K výrobě domácího zelí vám bude stačit dřevěný krouhač na zelí, nádoba na kvašení a sůl.
- Mrkev s koprem
Mrkev se nakrájí na kolečka, případně můžeme použít krouhač zelí a připravit tzv. nudličky. Díky své nasládlé chuti společně s koprem vytváří zajímavou chuťovou variantu, tradiční pro východ Evropy.
- Kvašené okurky
Kvašené okurky se výborně kombinují s mrkví, koprem, cibulí i česnekem a jsou vyhledávanou pochoutkou. Kvašáky - pokud je dříve nesníte - vám vydrží až do dalšího roku.
- Kimčchi
Kimčchi [kimči] je korejská varianta kvašené zeleniny a obvykle obsahuje zelí, bílou ředkev, česnek, zázvor a chilli. Kimchi má pikantní a ostrou chuť a je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům.
- Kvašená červená paprika s česnekem
Červená paprika vyniká sladší chutí než zelí a okurky, a když je kombinována s česnekem, vytváří neotřelou kombinaci.
Výhody kvašené zeleniny
- Probiotika - živé probiotické kultury podporují zdravou střevní mikroflóru.
- Vitamíny a minerály - během procesu kvašení se mnohé živiny navyšují.
- Trvanlivost - nejen že snadným způsobem zužitkujeme přebytečnou úrodu, ale zároveň se zásobíme na celý rok!
- Chuť - jedná se o skvělou a zdravou přílohu s osvěžující a pikantní chutí.
- Podpora imunitního systému - probiotika posilují imunitní systém a účinně bojují proti infekcím.
Dostatečně pijte
Dostatečný pitný režim je při detoxikaci opravdu základním pilířem. Doporučuje se pít zejména zelený čaj, matchu, ovocné šťávy, vodu s citronem a samozřejmě i tzv. zahřívací nápoje. Ty jsou doplněny o koření, jež je přirozeně zahřívací - skořice, badyán, hřebíček, vanilka a zázvor. Chybu neuděláte výtečným horkým jablkem s kořením, případně čajem se skořicí a kurkumou.
- V asijských kulturách se čaj tradičně připravuje právě do dřevěných nádob a a kvůli aroma je uchováván v dřevěných krabičkách na čaj.
- Kovové náčiní údajně výrazně ovlivňuje chuť nápojů (zejména pak zeleného čaje), z toho důvodu se doporučuje “neutrální” dřevěné nádobí (dřevěná kuksa, hrnek, šálek, miska)
- Kuchyňské náčiní ze dřeva je termoizolační - udržuje tedy správnou teplotu nápoje.
- Zelený čaj i matcha jsou náchylnější k oxidaci a změně chuti nápoje. Dřevěné výrobky tuto vlastnost výrazně eliminují.
Začněte s venkovním sportem
Možná to neslyšíte poprvé, ale s během (ale i plaváním, rychlou chůzí, či aktivní turistikou) je nejlepší začínat právě na podzim. Vůle vydržet je v tomto období nejsilnější, můžete se kochat krásně zbarvenou přírodou a podzimní počasí je pro běh ideální.
A kdo ví, třeba se v novém koníčku naprosto zhlédnete a jeden dřevěný věšák na medaile s vašimi úspěchy vám už stačit nebude.
Šetrná péče o pleť
V rámci podzimní detoxikace je dobré začít více přemýšlet i nad výživou, kterou dopřáváte své pokožce. Ne všechna kosmetika jí totiž úplně stoprocentně prospívá. I proto už několik let neustále roste zájem o přírodní kosmetiku, která je k pleti obecně šetrnější. Hlavně k ní ale přistupuje komplexně a klade důraz především na její zdraví. „Přirozená krása a zdraví jdou vždy ruku v ruce. Jedině tehdy, když dostává vše, co potřebuje ke správnému fungování a hormonální rovnováze, se váš organismus může předvést v celé své kráse, včetně krásné pleti,“ uvádí Monika Matějková ze společnosti deNatura.
Podzim může být krásným obdobím, plným chutí a zážitků. Podzimní zelenina a pravidelná detoxikace jsou skvělými způsoby, jak se připravit na chladnější měsíce a udržet si vitalitu. Dopřejte si proto lahodné podzimní pokrmy a začněte s detoxikací pro zdravý a šťastný podzim!